Amazonda Satış Yapmak 2023 Güncel Rehber

amazonda satış yapmak

Amazonda satış yapmak, mağaza açmak ve nasıl ürün satılır diye merak edenler için 2020 güncel rehberimiz yayında. E-ticaret uygulamaları ticaret yapmak isteyenlerin global pazarlara uluşmasında en büyük fırsatları yakalamasını sağlamaktadır. Dünya üzerinde bulunan e-ticaret platformları arasında Amazon önemli bir yere sahiptir. Amazon e-ticaret platformu 2018 Eylül ayından itibaren Türkiye’de faaliyetlerine başlamıştır.

Dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Amazon’a ülkemizden her geçen gün yeni satıcılar katılım sağlamaktadır. Amazon e-ticaret platformuna katılmak isteyenlerin ise bazı araştırmalara yapması ve sisteme giriş için gereken koşulları öğrenmesi gerekmektedir. İşte Amazon’un e-ticaret platformunda satış yapabilmek için yapılması gereken işlemleler.

Yapılması gereken işlemlere geçmeden önce Amazon’a katılmak isteyenlerin az da olsa İngilizce bilmelerinin işlerini daha kolay hale getireceğin söylemek doğru olacaktır.

Amazon E-Ticaret Platformu Hakkında

Amazon e-ticaret platformu ilk olarak Jeff Bezos tarafından 1994 yılında internet üzerinden kitap satışı yapma amacıyla kurulmuştur. Amerika’da kitap satışı yapılırken farklı satıcıların sisteme eklenmesiyle birlikte Amazon tüm dünyaya açılmaya başlamıştır. Amazon e-ticaret platformunda büyüdükçe marka haline gelerek satışını yaptığı ürünleri kendi adı altında alıcılara ulaştırmaya başlamıştır. Bu kapsamda Amazon üzerinden ürün almak isteyenler doğrudan Amazon’la muhatap olmaktadır. Amazon üzerinden uzun yıllardır ülkemizde alışveriş yapanlar bulunmaktaydı. Ancak 2018 yılı itibariyle Amazon Türkiye ülkemizde tam anlamıyla faaliyete geçmiş bulunmaktadır.

Amazon’da Satış Yapmak İçin Mağaza Açmak

Amazon üzerinden satış yapmak isteyenlerin öncelikle bir mağaza açması gerekmektedir. Amazon üzerinde bulunan “Seller account” bölümünden Amazon’a mağaza açmak için giriş yapılmaktadır. Bunun için; E-posta adresini yazarak yeni bir şifre oluşturmak yeterlidir. Üyelik oluşturarak Amazon’a giriş yapıldığında aşağıda belirtilen bilgiler ve belgeler istenilmektedir. Bunlar;

  • Kredi kartı bilgisi
  • Telefon numarası
  • Firma kayıt bilgisi
  • İrtibatta bulunulacak kişi bilgisi
  • Banka hesap bilgisi

Amazon’a giriş yatıktan sonra açılan pencerede bu bilgilerin bulunması zorunludur. Amazon’a bireysel veya firma ismiyle kayıt yaptırmak mümkündür.

Amazon Türkiye’de Ürün Satmak İçin Mağaza Açmak

türkiyeden amazonda satış

Amazon Türkiye pazarına girdikten sonra hızla büyümeye devam ediyor. Burada da dilerseniz yurt içi satışlarınız için hesap açabiliyorsunuz ancak hesabınız bununla da sınırlı değil. Dilerseniz Türkiye’den Amazon’un faaliyet gösterdiği diğer ülkelere de satış yapabiliyorsunuz. Burada tercih tamamen size bırakılmış durumda. Ayrıca satış sürecinde pek çok konu Amazon’un tecrübesi ve profesyonel ekibi tarafından yürütülüyor. Amazon türkiye hesabı açmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Amazon’da Mağaza Açmak Zorunlu Mu?

Amazon özel veya tüzel kişilikte bulunanların tüm dünyaya ürün satması için geliştirilen bir e-ticaret uygulamasıdır. Firma, Amazonda satış yapmak isteyenlerin bir mağaza açmasını ilk koşul olarak belirlemiştir. Bunun amacı hangi ürünün nereden sağlandığını tespit etmek ve kötü niyetli satıcıların sisteme girişini engellemektir.

Amazon’dan satış yapmak isteyenler basit prosedürleri yerine getirerek kısa sürede satıcı hesaplarını oluşturabilir. Amazon üzerinden satış yapmak isteyenler Vergi Kanunları gereğince vergi yükümlüsü olarak kabul edilmektedir. Bu da Amazon’da mağaza açmayı gerektiren zorunlu unsurlar arasında yer almaktadır. İnternet üzerinden yapılan satışlarda fatura düzenlemek gerektiğinden, düzenlenen faturalar karşılığında da vergi ödemek zorunlu hale gelmektedir.

Amazon Mağaza Açma Ücreti Ne Kadar?

amazonda mağaza açma ücreti

Amazon’da ürün satışı yapmak için üye olanların belirli bir miktar ödeme yapmaları gerekmektedir. Profesyonel olarak ürün satmak isteyen mağaza sahibi üyeler aylık 39,99 $ sabit ücret ödemektedir. Bireysel olarak mağaza açarak satış yapmak isteyenler ise abonelik ücreti alınmaz fakat satmış oldukları her ürün aşına Amazon’a 0,99 $ komisyon vermek durumundadır. Amazon’da satışı yapılan ürünler farklı kategorilere ayrılmıştır. Her bir kategoride satılan ürün için Amazon farklı oranlarda komisyon almaktadır.

Bu ürünlerden ve alınan komisyonlardan bir kısmı şöyledir;

  • Elektronik ürünlerde %6
  • Elektronik aksesuarlarda %10
  • Ev gereçleri ve dekorasyon ürünlerinde %10
  • Oyuncak ve oyunlarda %10
  • Cep telefonlarında %6
  • Bilgisayar ve fotoğraf makinelerinde %6
  • Kişisel bakım ve spor aletlerinde %10

Gibi farklı kategorilerde bulunan ürünlerin satışından ürün bedeli üzerinden bu komisyonlar alınmaktadır. Amazon üzerinden 15 farklı kategoride ürün gruplaması bulunmaktadır.

Amazon’da Ürün Satışı Nasıl Yapılıyor?

amazonda ürün satmak

Amazon’a üye olarak bir mağaza açtığınızda satmak istediğiniz ürünleri bu mağaza adı altında yayınlıyorsunuz. Amazon’da ürünlerinizin satışının gerçekleşmesi için satmak istediğiniz ürünleri Amazon’un size belirtmiş olduğu depolara kargo ile ulaştırmanız gerekmektedir. Bu aşamadan sonra satılmak istenilen ürünlerin müşterilerinize ulaştırılması işlemleri Amazon tarafından gerçekleştirilmektedir. Amazon ile mutabakat sağlayan satıcılar isterler ise satmış oldukları ürünleri müşterilerine kendileri de kargolama yapabilmektedir. Amazon’da satış yapılmak ürün kategorisine göre belirlenen benzer ürünlerle birlikte alıcılara listelenmektedir.

Amazon’da Yüksek Satış Nasıl Yapılır?

Amazon yüksek satış yapmak isteyen üyeleri için reklam ve listelerde üst sıralarda yer almak üzere hizmetler sağlıyor. Amazon bu tanıtım ve ürünün listelerde üst sıralara çıkması hizmetlerinde belirli bir ücret talep etmektedir. Bununla birlikte Amazon üzerinden yüksek satış yapmayı planlayanlar diğer mağazalarda satılan aynı ürünlere kıyasla daha düşük kar marjları belirleyerek bu amaçlarına ulaşabilir. Ancak düşük fiyat belirleyerek Amazon üzerinden satış yapmak isteyen üyelerin komisyon, üyelik ücreti ve vergi gibi unsurları doğru bir şekilde hesaplaması kar yerine zarar etmemeleri açısından hayati öneme sahiptir. Amazon üzerinden yüksek satışlar yapmak için insanların yoğun talep gösterdiği ürünleri tercih etmek gerekir.

Amazon’un Avantajları Nelerdir?

amazonun avantajları

Amazon’un satış yapmak isteyenlere sağlamış olduğu en önemli avantajlardan birisi geniş bir müşteri potansiyeline sahip olmasıdır. Amazon üyeleri Amazon’un yaratmış olduğu prestije sahiptir. Birçok tüketici marka olarak Amazon’a güvendiği için satıcılar da bu güveni doğrudan kazanmış sayılmaktadır. Amazon üzerinden satış yapan üyeler tekrar ürün satmak istediğinde bu müşterilerine yeniden ulaşma avantajına sahiptir.

Amazon’un Dezavantajları Nelerdir?

Amazon’un satıcılara sunmuş olduğu avantajlar kadar, satıcıların da karşılaşacağı dezavantajlı durumlar da vardır. Bunlar arasında en önemli dezavantaj durumu yoğun rekabet ortamıdır. Bununla beraber mağaza üyelik bedelleri, komisyonlar ve vergiler satıcılara dezavantaj yaratan unsurlardır. Satıcılar ürünlerini Amazon çatısı altında sattığı için çoğu zaman doğrudan müşterileri ile iletişim kuramaz ve bu da kendilerine ait bir marka oluşturmaya engel teşkil etmektedir. Amazon hizmet koşullarının ihlali durumunda aniden hesabınız kapanabilir. Amazonda satış yapmak konusunda vereceğimiz bilgiler bu şekilde. Sizin de tecrübeleriniz veya sormak istediklerinizi duymak isteriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu