Araştırma Görevlisi Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur 2023

araştırma görevlisi nedir

Üniversitelerde çalışan araştırma görevlisi nedir, ne iş yapar ve nasıl araştırma görevlisi olunur? şeklinde sorular araştırma görevlisi olarak çalışmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Araştırma görevlileri hakkında tüm detaylar şunlardır;

Araştırma Görevlisi Nedir?

Araştırma görevlisi üniversite gibi yükseköğretim kurumlarında çalışarak yapılan araştırmalara, deneylere ve çalıştığı bölüm tarafından yapılması gereken işlerle ilgilenen kişidir. Bölümde eğitim öğretim işleyişinin devamlılığını sağlar. Özellikle öğretim görevlisi olan kişilere yardımcı olur. Bu sebeple araştırma görevlileri aynı zamanda asistan olarak da anılır.

Araştırma Görevlisi Ne İş Yapar?

araştırma görevlisi ne iş yapar

Araştırma görevlisinin en önemli işi öğretim yardımcılığıdır. Çalıştığı bölümde yapılan işlerde öğretim görevlilerine ve bölüm başkanlarına yardımcı olur. Bunun dışında araştırma görevlisi ders içeriklerinin hazırlanmasını sağlar. Zaman zaman derslere girerek konu anlatır. Bölümdeki işleyişi sağlamak amacıyla çalışma programı hazırlar. Bölümde öğrenim gören öğrencilerin durumlarını takip eder.

Çalıştığı bölümle ilgili seminerlere ve gezilere katılır. Bölümünü ilgilendiren konularda makale ve içerik hazırlar. Öğrencilerin katıldığı sınavlarda gözetmenlik yapar. Gerekli görülmesi durumunda sınav kağıtlarını okur. Çalıştığı bölüme ait web sayfasının hazırlanmasını ve yönetilmesini sağlar. Bu görevler dışında bölüm başkanı tarafından kendisine verilen diğer işleri yerine getirir. Ayrıca bölümün tanıtımını yapmakta araştırma görevlisinin görevleri arasında yer alır.

Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur?

araştırma görevlisi nasıl olunur

Üniversitelerde araştırma görevlisi olabilmek için gerekli şartları taşımak gerekir. Bu şartlar eğitim ve teknik konularla ilgili şartlardır. Araştırma görevlisi olmak şartları şunlardır;

  • Üniversitelerin lisans bölümlerinden mezun olmak
  • Görev için istenen bölümden başarılı bir şekilde mezun olmak
  • Yüksek lisans yapmış ya da yapıyor olmak
  • Ales sınavına girmiş olmak ve sınavdan en az 70 puan almak
  • Yabancı dil sınavına girmiş olma ve sınavdan en az 50 puan almak
  • Deneyim şartlarını sağlamak
  • Doktora yapıyor olmak
  • 35 yaşını geçmemiş olmak

Bu şartları taşıyan kişiler YÖK tarafından yayınlanan araştırma görevlisi ilanlarına başvurarak üniversitede çalışabilirler. Aynı şekilde mezun olma öncesinde de okudukları üniversiteye asistanlık için başvurusunda bulunabilirler. Ayrıca özel yükseköğretim kurumlarında alım şartlarında farklılık olabilmektedir.

Araştırma Görevlisi Maaşı 2020

araştırma görevlisi maaşları

Üniversitelerde bulunan bölümün işleyişini doğru bir şekilde yerine getiren araştırma görevlisinin maaşı üniversitenin devlet ve vakıf üniversitesi olması sebebiyle farklılık gösterebilir. 2020 yılı itibariyle devlet kurumlarında araştırma görevlisi olarak çalışan kişilerin 6.279-6.401 TL arasında değişir.

Maaştaki fiyat değişimi araştırma görevlilerinin derecesini ve çalışma süresine bağlı olarak değişir. Derecesi ve kademesi 4/1 olan araştırma görevlisi 6.401 tl maaş alır. Derecesi ve kademesi 5/1 olan görevli 6.371 TL maaş alırken derece ve kademesi 7/1 olan araştırma görevlisi 6279 TL maaş alır. Bu maaşlar dışında araştırma görevlisi evli olmasına ve çocuk sahibi olmasına bağlı olarak maaşına ek ödeme alabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu