DHMİ ARFF Memuru Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

arff memuru nedir nasıl olunur

657 sayılı kanunda yer alan meslek gurupları içerisinde genel hizmetler ve teknik hizmetler sınıfında yer alan ARFF memurları, uçaklarda meydana gelen acil durum ve kazalara müdahale etmek amacıyla görev yapan kişilerin unvanlarını temsil ederler. ARFF memurları sadece hangarda veya pistte oluşan kazaları değil aynı zamanda uçuş pozisyonunda olan havadaki uçaklara da müdahale etmek üzere yetiştirilirler. Bu yazımızda ARFF memuru hakkında tüm bilmeniz gerekenleri bulabilirsiniz.

ARFF Memurları Ne İş Yapar?

Hava alanlarında ARFF memurları için özel bir alan tahsis edilmiştir. ARFF memurları yangın anı, öncesi ve sonrasında tedbir ve uygulamalar için her an göreve hazır bulunurlar. Uçak ve diğer hava araçlarının acil iniş durumlarına bağlı olarak pistte bekler ve uçağın motoru soğumasına kadar beklerler. Hava araçlarına yakıt ikmali yapıldığında yangın riski yüksek durum olduğu için zorunlu olarak beklemek zorundadırlar.

ARFF memurları atandıkları bölümden almış oldukları eğitim dışında periyodik olarak hizmet eğitimi dersleri de alarak günün şartlarına göre bilgi ve hizmetlerini günceller. ARFF memurları eğitim standartlarının da belirlendiği Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) tarafından denetlenmektedirler. Belirli aralıklarla yapılan bu denetimlerde en hassasiyet gerektiren konu uçuş güvenliği açısından havalimanının standartlara uygun olup olmadığıdır.

ARFF Memuru Nasıl Olunur?

Devlet memuru vasfı taşıyan ARFF memurları günün şartlarına göre ortalama bir memurun aldığı maaşı almaktadır. Bu ödeme dışında ek ödemeleri de mevcut olan ARFF memurlarının görevi sanıldığı kadar kolay değildir.

Genellikle 24 saatlik vardiya sistemi ile çalışan ARFF memuru statüsünde görev almak için Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının öngördüğü standart eğitimleri alma zorunluluğu vardır. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün belirlediği standartlara sivil havacılık kurumu olarak Türkiye’de dahil olduğu için ARFF eğitimleri bu standartlarda verilmektedir. Devlet Hava Meydanları ARFF alım ilanlarını ARFF üzerinden yapmaktadır. DHMİ’de ARFF memuru olmak isteyenlerin KPSS’ye girme zorunluluğu vardır.

ARFF memuru olmak için lise öğrenimi sonrası bu alanda eğitim veren bölümlerinde (mesleki yükseköğretim) eğitim görerek ön lisans diplomasına sahip olmak gerekir. Bu ön şartı taşıyanlar ihtiyaç belirten kurumların ortak şartlarında yer alan

  • 1,65 boy uzunluğunda olmak
  • 28 yaş sınırında olmak
  • Kişi ağırlığının da boy uzunluğunda belirlenen son iki rakamından azami 10, asgari 15 kg altında olmak
  • Biyolojik, sinirsel ve psikolojik rahatsızlığının olmaması (epilepsi, astım, nefes darlığı, bronşit, sağırlık, kekemelik, renk körlüğü)
  • Sağlık Raporunda her hangi bir rahatsızlığı olmadığını ve her türlü şartlarda görev yapabileceğini belirtilmesi ve bu sağlık raporunun tam teşekküllü hastaneden alınması gerekir.

İlgili: Nasıl devlet memuru olunur

Kadınlar ARFF Memuru Olabiliyor Mu?

Anayasanın kadın ve erkek eşitliği kapsamında ve fırsat eşitliği sunulması bakımından erkek işi gibi görülen ARFF memurluğunu kadınlarda yapabilmektedir ve bu fırsat onlara tanınmıştır. 24 saatlik çalışma sistemine göre çalışma prensibine uymak zorunda kalıp ve rahatsızlık duymayacak kadınların veya ARFF memurluk mesleğini severek yapmak isteyen kadınların müracaatları DHMİ tarafından değerlendirilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu