Aşçılık Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır? 2023

aşçılık belgesi nasıl alınır

Son yılların popüler meslekleri arasında bulunan aşçılık, gördüğü yüksek talep nedeni ile milli eğitim bakanlığı tarafından sunulan birçok hizmet ve eğitime neden olmuştur. Aşçılık belgesi almak isteyen birçok kişinin araştırdığı evraklara sahip olabilmek için öncelikle bir eğitim süreci gerekmektedir.

Aşçılık Belgesi Nedir?

Aşçılık belgesi, özel veya devlet kurumları üzerinden verilen eğitimler sonucunda yapılan yetenek sınavı çerçevesinde; kişinin geçer not veya performans sergilemesi üzerine aşçılık mesleğini yapabileceğini belgeleyen ve izin veren bir çeşit evraktır. Bu evrak sayesinde kişilerin aşçılık üzerine herhangi bir iş başvurusu yapabilmesi, CV içerisine ekleyebilmesi ve görevi rahatlıkla icra edebilmesi mümkündür. Her yıl binlerce kişinin almak için eğitimlerine başladığı aşçılık belgesine sahip olabilmek için aranan belirli özellik ve koşullar mevcuttur.

Aşçılık Belgesi Nasıl Alınır?

Aşçılık belgesi almak isteyen kişilerin ilk olarak milli eğitim bakanlığı veya özel kurumlar tarafından açılan eğitim kurslarına katılması gerekmektedir. Bu kurslara katılım sağlayarak toplamda iki aşamalı eğitim sürecinin başlanması sağlanmaktadır. Eğitim süreci; ilk 4 ay kurs ve son 4 ay staj dönemi olmak üzere ikiye ayrıldığından, belge sahibi olmak isteyen kişilerin ilk olarak bu iki aşamayı tamamlaması gerekmektedir.

Eğitim süreci kapsamı altında aşçılığa dair teknik bilgi ve ekipman kullanımı eksiksiz bir şekilde öğrenim üyesine aktarılırken, staj döneminde edinilen bilgilerin aktif bir şekilde pratiğe dökülmesi beklenir. Dört aylık staj eğitiminden sonra ise aşçılık belgesi öğrencileri MEB tarafından yapılan bir sınava tabii tutularak geçer not alan kişiler belgeye layık görülür.

Aşçılık Belgesi Nereden Alınır?

aşçılık belgesi nereden alınır

Aşçılık belgesi almak isteyen kişiler için hizmet veren birçok devlet ve özel kurum bulunmaktadır. Bu kurumlar tarafından verilen aşçılık belgeleri arasında farklılık görülebileceği gibi, eğitim süreci de farklı işlemektedir. Aşçılık belgesi almak isteyen kişilere eğitim veren kurumlar şunlardır;

  • Halk eğitim merkezleri aşçılık kursları
  • Üniversitelerin gastronomi bölümü altında dışarıdan öğrenci kabul eden departmanları
  • Özel üniversitelerin gastronomi eğitim kursları
  • Özel aşçılık eğitim kurumları

Bu özel ve devlet kurumları üzerinden aşçılığa dair eğitiminizi tamamlayabilir, stajınızı gerçekleştirebilir ve geçer performans sergilemeniz halinde aşçılık belgesine sahip olarak aşçılık mesleğini icra etmeye kolaylıkla başlayabilirsiniz.

Aşçılık Belgesi Ne İşe Yarar?

Aşçılık belgesini alabilmek için eğitim ve staj dönemini tamamlayarak belge alma hakkına sahip olan kişiler, icra etmek istediği aşçılık mesleğini resmi ve yasal bir şekilde yapmaya başlayabilmektedirler. Bununla birlikte belediyeler tarafından açıklanan aşçılık istihdamını takip ederek başvurulabileceği gibi, birçok özel yemek şirketlerine de başvurarak iş bulunabilmektedir. Aşçılık adına birçok iş istihdamı olduğundan kısa süre içerisinde mesleği icra etmeye başlayabilir, bununla birlikte kendi lokanta veya restoranınızı açma iznine de aldığınız aşçılık belgesi ile birlikte sahip olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu