Beslenme ve Diyetetik Maaşları 2023
İçindekiler
Beslenme ve diyetetik maaşları ne kadar, diyetisyenler ne kadar kazanıyor şeklinde merak edilenlerin tümü bu sayfamızda. Dünyayı ve insan sağlığını doğrudan etkileyen pek çok sağlık sorunu bulunuyor. Özellikle pek çok ülkenin kültüründe önemli bir yere sahip olan mutfak kültürünün değişmesi beraberinde kişilerin gün içerisinde tercih ettikleri yiyecek ve içeceklerine değişip farklılaşmasına neden oldu.
Bu duruma bağlı olarak dünyanın birçok yerinde beslenmeye bağlı hastalıkların sayısı gittikçe artarak pek çok insan bu nedenden dolayı hayatını kaybetti. Günümüzde dünyanın her yerinden çokça görülen ve birçok insanın yaşadığı sağlık sorunu aşırı kilo ve obezitedir. Obezite tek başına bir sağlık sorunu olmakla beraber daha birçok hastalığa da sebep olabilecek nitelikte olduğu için oldukça tehlikelidir.
Beslenmenin insan sağlığı üzerinde doğrudan etkisinin olması beslenme ve diyetetik bölümünü ortaya çıkardı. Bu bölümden mezun olan kişiler diyetisyen unvanını alıyor. Günümüzde oldukça talep gören ve pek çok kişinin bu mesleği yapmak istediği bilindiği için diyetisyenlerin aldıkları ortalama maaş hakkında bilgi sahibi olmak isteyen pek çok kişi bulunuyor. Her meslek dalında olduğu gibi diyetisyenlik mesleğinde de belli bir gelir oranı bulunduğu için eğer böyle bir bilgiye ihtiyacınız varsa detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
Beslenme ve Diyetetik Maaşları Ne Kadar 2020
Her mesleğin belli bir maaş aralığı bulunuyor. Bu durum diyetisyenlik mesleği içinde geçerli olan bir şeydir. Genel olarak diyetisyenlerin çalışma alanı farklılık gösterdiği için maaşları da farklılık gösterebilir. Bu nedenle net bir maaş ifade etmek doğru olmayacaktır. Ancak genel olarak diyetisyen maaşları şu şekildedir;
- Devlette diyetisyen maaşları: 4.000 – 6.5000 TL
- Özel sektör diyetisyen maaşları: 2.300 – 12.000 TL
- Kendi kliniklerinde çalışan diyetisyenler ise iş hacmine göre çok iyi paralar kazanabiliyor.
Diyetisyenlerin genel olarak çalıştıkları alanlar özel ve kamu hastaneleri, beslenme klinikleri ve spor kompleksleridir. Çalışma alanları farklı olduğu için maaş skalası da farklılık gösteriyor. Ayrıca diyetisyenler kendi kliniklerini de açabildikleri için iki farklı yerde çalışarak bu şekilde ek olarak kazançta sağlayabiliyorlar. Bu durumda da aldıkları maaş miktarı haliyle artış gösteriyor.
Tanınmış Diyetisyen Olmanın Maaşa Etkisi
Her meslek grubunda tanınır olmak daha çok kişiye ulaşma imkanını doğrudan sağlıyor. Bu nedenle pek çok farklı meslek grubunda çalışan kişiler, daha çok bilinmek ve tanınmak adına ekran önünde olmaya ve programlara katılmaya özen gösteriyor. Genel olarak tanınmış olan diyetisyenler oldukça fazla bir ücret talep edebiliyor. Ayrıca danışanı daha yakından takip ettiği için pek çok kişi istenilen ücreti haklı ve yerinde buluyor. Günümüzde sosyal medyanın da etkisiyle diyetisyenler online bir şekilde de hizmet vererek gelirlerini arttırabiliyor.
Nasıl Diyetisyen Olunur?
Son zamanların en gözde mesleği arasında yer alan diyetisyenlik ile ilgili oldukça az bilgiler bilinse de detaylı olarak nasıl diyetisyen olabileceğinizi anlatacağız. Diyetisyen olmak için ilk önce üniversite sınavından gerekli puan ve sıralamayı elde etmiş olmanız gerekiyor. Ardından 4 yıllık lisans eğitiminizi başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra diyetisyen olarak pek çok özel ve kamu kurumda görev alabilirsiniz. Diyetisyenlik mesleği okuması her ne kadar zevkli olsa da çalışırken her zaman sistemli ve düzenli olmanız gerekiyor.
Diyetisyenlerin Verdiği Hizmetler Nelerdir?
Bir diyetisyenin verdiği pek çok hizmet bulunuyor. Genel olarak kilo vermek isteyenler diyetisyenlerden destek alsa da diyetisyenler, kilo vermenin dışında daha birçok konuda danışanlarına hizmet veriyor. Kilo verme dışında en çok verdikleri hizmetler kilo kontrolü, kilo aldırma, kişiye özel beslenme oluşturma, gebelik öncesi ve sonrası beslenme ve sporcu beslenme listeleri vererek diyetisyenler, birçok alanda hizmet veriyor.
Bir Diyetisyende Bulunması Gereken Özellikler
Her mesleğin kendine özgü birtakım özellikleri bulunuyor. Ayrıca hangi mesleği yapmak isterseniz isteyin, mutlaka o mesleğin gerektiği özelliklere sahip olmalısınız. Bu durum diyetisyenlik mesleği içinde geçerlidir. Bir diyetisyende bulunması gereken özellikler şunlardır:
- Doğaya ve besinlere ilgi duymak
- Besin değerlerini hesaplayabilmek
- Kendi alanıyla ilgili sürekli araştırma yapmak
- Sporla yakından ilgilenmek
- Güler yüzlü olmak
- Motivasyonu yüksek ve motive edici olmak
- Danışanı dikkate alıp önemsemek
Eğer diyetisyen olmak istiyorsanız ya da bu meslek ile ilgiliyseniz ileride bu mesleği yapabilecek özelliklere sahip olup olmadığınızı bu maddelere bakarak rahatlıkla anlayabilirsiniz. Bu maddelere daha fazla ekleme de yapılabilir. Ancak genel olarak sahip olunması gereken özellikler bu şekildedir.