Biyolog Nedir, Ne İş Yapar, Nasıl Olunur?

biyolog nedir ne iş yapar

Biyolog nedir ne iş yapar, nasıl biyolog olunur gibi merak ettiğiniz bilgileri sayfamızdan öğrenebilirsiniz. Biyologlar, canlılar üzerinde uzman olarak araştırma yapan, canlıları türlerine göre sınıflandırabilen bilim insanlarıdır. Biyoloji alanında geniş çapta araştırma ve çalışmalar sürdürürler. Biyolog, ülkemizde az bilinen ama gençler tarafından çokça tercih edilen bir meslek dalıdır. Bu nedenle tanıtılmaya ve daha fazla bilinmeye ihtiyaç duyuyor. Ayrıca biyologlara daha fazla çalışma alanı ve imkanı tanımaması gerekiyor.

Biyolog Ne İş Yapar?

Biyologların çalışma alanları ve konuları oldukça geniştir. Bu nedenle görevleri de çalışma alanlarına göre farklılık gösterir. Araştırma yapan biyologların görevleri;

  • Canlı türlerinin özelliklerini incelemek, canlıları gruplandırmak
  • Canlı türlerini evrim konusu dahilinde incelemek ve değerlendirmek
  • Canlıların yaşam haklarını savunarak canlıların yaşam standardını yükseltmek.

Uygulama alanında çalışan biyologların görevleri;

  • Kimyasal, radyoaktif ve canlılara zarar verebilecek olan maddelerin üzerinde çeşitli araştırmalar yapmak ve bu zararlı maddeleri gruplandırmak.
  • Kirletilmiş sularda ve ortamlarda biyolojik dengeyi tekrar geri sağlamak amacıyla çalışmalar yapmak
  • Kan, idrar, ter gibi canlılara ait maddelerin yapılarını incelemek.
  • Bakteri, virüs ve parazit gibi zarar verme tehlikesi içeren maddeler hakkında çeşitli deneyler yapmak.
  • İçme suları ve tarım alanlarında kullanılan suları yapıları hakkında içeriklerine yönelik deneyler yapmak.

Biyolog Nelerde Çalışabilir?

Biyologların sanıldığının aksine çalışma alanları oldukça zengin ve geniştir, iş imkanları ise oldukça fazladır. Biyologlar devlet kurumları içerisinde veya özel kuruluşlarda çalışma imkanı bulurlar. Tıp, fen fakülteleri, eczacılık, orman, gıda, çevre, çevre ve sağlık bakanlığı gibi pek çok kurum kapsamında bulunan kuruluşlarda, özel sektörde ise ilaç ve besin endüstrisi konularında üretim ve satış yapan kuruluşlarda iş imkanı bulurlar.

Ayrıca arıtma tesislerinde, ilaç sektörü içinde, nükleer tesislerde ve daha birçok alanda çalışma fırsatı bulabilirler. Bu çalışma alanlarının dışında biyologlar öğretmenlik mesleğinde de görev yapabilirler. Formasyon eğitimi alan biyologlar, biyoloji öğretmenliği için başvuru yapabilirler.

Biyolog Nasıl Olunur?

biyolog nasıl olunur

Biyolog olmak için öncelikle lise eğitimini tamamlayıp üniversite sınavına girmek gerekiyor. Biyolog eğitimi almak için 4 yıllık bir biyoloji bölümünü başarıyla bitirebilmek gerekiyor. Alınan 4 yıllık biyoloji eğitiminin ardın mezun olabilirseniz biyolog olmuş sayılırsınız. Biyoloji bölümünden bağımsız olarak biyokimya teknikerliği, laboratuvar, çevre kirlenmesi ve kontrolü, laboratuvar teknolojisi önlisans bölümlerinden mezun olmak ve ardında DGS sınavına girerek 4 yıllık biyoloji bölümüne geçiş yaparak biyoloji bölümünü bitirerek de biyolog olabilirsiniz.

Kimler Biyolog Olabilir?

Biyolog olabilmek için özel bazı ilgi alanlarınızın ve özelliklerinizin bulunması gerekir. Görme ile ilgili probleminizin olmaması, kimyasal maddelere alerjinizin bulunmaması, bilime ve biyolojiye ilginizin ve merakınızın olması, araştırmacı bir kişiliğe sahip olmanız gerekir. Ayrıca doğaya ve canlılara saygı duyan, canlılarla arası iyi olan kişilerce yapılan biyolog mesleğini, canlılarla iletişimi kuvvetli, sabırlı ve dikkatli kişilerin tercih etmesi önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu