Çekme Belgesi Nedir, Çekme Belgeli Araç Ne Demek?
İçindekiler
Çekme belgesi nedir, çekme belgeli araç ne demek konularında bu sayfamızdan bilgiler bulabilirsiniz. Çekme belgesi araçların trafikten çekilmesi için uygulanan bir sicil işlemidir. Bir aracın çekme belgesi alması için bazı fiillerin oluşması gerekmektedir. Çekme belgesi araç sahibinin talebi veya yasal talepler doğrultusunda alınabilmektedir. Bir araca çekme belgesi alınabilmesi için vergi borcu, trafik cezası, haciz veya rehin işlemlerine ait ödemelerin yapılarak araca ait plakanın trafik tescil şube müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir.
Trafik tescil şubeye aracın plakası teslim edildikten sonra aracın trafiğe çıkması yasaklanmış olur. Bu tarz araçlara çekme belgeli araçlar denilmektedir. Çekme belgeli araçlar trafikten çekilmiş sayılmaktadır. Çekme belgesine sahip bir aracın herhangi bir borcu yoktur.
Çekme Belgesi Hangi Durumlarda Alınır?
Trafikte aktif olarak kullanılan araçların kanuna uygun hale gelmesi için kayıtlarının bulunması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda bu araçların kayıtlarının trafik tescilinden silinmesi gündeme gelebilir. Bu durumlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkündür;
- Aracın hurda haline gelmesi
- Perte çıkması
- Kaza yapması
- Araç sahibinin talebi
- Aracın çalınması
Gibi durumlarda araçlara çekme belgesi düzenlenmektedir. Bir araca çekme belgesi düzenlenebilmesi için aracın üzerinde vergi borcu, haciz, trafik cezası, rehin gibi durumların olmaması gerekir. Bu tür sorunları olan araçlara çekme belgesi düzenlenemez. Bazı durumlarda sigorta şirketleri sigortaladıkları araçların çekme belgesi almasını talep edebilir.
Çekme Belgesi Neden Alınır?
Bir aracın çekme belgesine sahip olması mali yükümlülüklerden muaf olmasını sağlamaktadır. Yani hiçbir borcu olmayan araca çekme belgesi alındıktan sonra;
- Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
- Trafik Sigortası
- Kasko
- Araç Muayenesi
Gibi sorumluluklar ortadan kalkmaktadır. Bununla birlikte araca yaptırılan kasko ve trafik sigortası için düzenlenen poliçeler çekme belgesi düzenlenen tarihi itibariyle sona ermiş sayılır. Araç sahibi çekme belgesi ile birlikte sigortacısına başvurarak trafik sigortası ve kasko üzerinden çekme belgesi tarihine kadarki tutarın üzerini iade alabilir. Poliçeler 365 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Poliçe tutarları 365’e bölünür ve kalan tutar hesaplanarak hak sahibine iade edilmektedir.
Çekme Belgeli Araç Ne Demek?
Çekme belgesine sahip olan araçların trafiğe çıkması yasaktır. Çekme belgesi alma sürecinde vergi, ceza ve yasal haciz gibi işlemlerin bulunmaması borçsuz olduğu anlamına gelmektedir. Bir aracın çekme belgesi olsa dahi satışını yapmak mümkündür. Çekme belgesi olan her aracın kazalı, pert veya çalıntı olduğu anlamı taşımaz. Çünkü aracını uzun süre kullanmayı düşünmeyen araç sahipleri mali sorumluluklardan kurtulmak için de araçlarına çekme belgesi alabilir. Çekme belgeli olarak satılmak istenilen birçok araç bulunmaktadır. Çekme belgeli bir aracın satışı yapıldıktan sonra trafiğe çıkabilmesi için tekrar yasal belgelerinin düzenlenmesi gerekmektedir.
Çekme Belgeli Araç Nasıl Anlaşılır?
Almak istediğiniz aracın çekme belgesine sahip olup olmadığını anlamak için takip edilebilecek birkaç yöntem bulunmaktadır. Alacağınız aracın çekme belgeli olup olmadığını kontrol etmenin ilk yolu trafik tescil şubesinden kayıtlarına baktırmaktır. Trafik tescil şubesinde aracın şasi numarasını alarak kontrol ettirmek mümkündür. Araçların çekme belgesi hakkında bilgiye ulaşmanın diğer bir yolu da gelir idaresi başkanlığı üzerinden yapılmaktadır.
Çekme Belgeli Araç Alırken Nasıl Bir Yol İzlenir?
Sahip olduğunuz araç üzerinde bulunan çekme belgesini veya almak istediğiniz araç üzerinde bulunan çekme belgesini iptal ettirerek kullanabilirsiniz. Daha önceden çekme belgesi bulunan aracın veya çekme belgesi ile satın aldığınız aracın trafiğe çıkması için trafik tescil şubesine başvurmanız gerekmektedir.
Trafik Tescil Şubesine aracın tescil belgesi, geçerli bir trafik sigorta poliçesi, araç muayene belgesi ve araç üzerinde yapılan değişiklik var ise buna dair belgeleri teslim etmek gerekmektedir. Trafik tescil şubesine yapılan başvuru sonucunda aracın trafiğe çıkması uygun görülür ise araca ait motorlu taşıtlar vergisi (MTV), zorunlu trafik sigortası ve araç muayene İstasyonlarından aracın işlemleri tamamlanarak aracın tescil işlemleri tamamlanır.
Çekme Belgeli Araçların Fiyatı Neden Düşük?
Çekme belgeli araçların fiyatlarını düşüren iki temel unsur vardır. Çekme belgesine sahip aracın kaza veya hasarlı olması fiyatının düşük olmasında ilk sebeptir. Bunun dışında çekme belgesi araç sahibinin talebi üzerine çıkartılmış ise bu da fiyatın düşmesine sebep olmaktadır. Çekme belgesi bulunan araçların hasar veya kaza sonrasında bu belgeyi almış olması baya bir masrafı olduğu anlamına gelir ve fiyatı oldukça düşük tutularak satılmak istenmektedir. Bunun yanında sahibinin talebi doğrultusunda çekme belgesi alınan aracın sağlam olduğu düşünülür ise fiyatı hasarlı olanlara oranla çok düşük olmayacaktır.
Çekme belgeli araçlarda fiyatı düşüren etkenler hasarlar, MTV ödemeleri, noter satış giderleri, muayene giderleri ve tescil işlemleri için ödenecek giderler sayılabilir. Çekme belgeli araçların satışında aracın satış bedeli yapılacak harcamalar ve aracın piyasadaki değerine göre hesaplanmaktadır. Günümüz koşullarında çekme belgesine sahip birçok satılık araç bulmak mümkündür.
Çekme Belgeli Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Çekme belgeli bir araç almak isteyenler öncelikle aracın durumuna göre karar vermelidir. Araç hangi sebeple çekme belgesi almış sorgulamak faydalıdır. Çünkü birçok sigorta şirketi araçlarda hava yastığının patlaması gibi durumlarda aracı perte çıkartarak çekme belgesi düzenletmektedir. Bu sebeple aracın kaza veya pert olmasından çekme belgesi düzenlenmiş ise karşınıza çıkacak tamir ve bakım giderlerini ve tescil giderlerini göz önündü tutmak gerekir.
Araçta hiçbir sorun olmadığı halde sahibinin talebiyle çekme belgesi çıkartılmış ise tescil ve vergi gibi giderler göz önünde tutularak aracın piyasa değeri üzerinden bu giderler düşülerek satış bedeli hesaplanmalıdır. Yani çekme belgeli bir araç alırken öncelikle aracın piyasa değerini ve araç için yapacağınız masrafları bilmeniz gerekir.