Çekme Belgesi Nereden Nasıl Alınır 2024

çekme belgesi nasıl alınır

Türkiye’de artık araba git gide fazlalaşmaktadır. Yeni üretilen bir araç gelirken çok eski araçların ömrü kısalıyor. Üstelik yeni çıkan bir aracın veya eski bir aracın mutlaka kaydı bulunmalıdır. Fakat bazen piyasada bulunan yeni çıkmış arabanın ya da ikinci el arabanın kaydı olmayabiliyor. Daha doğrusu bu kayıtlar silinebiliyor.

Bazı arabalar ise ilk defa trafiğe çıkıyor. Bu trafiğe çıkmış olan arabalar tescil edilmiş, amacı ve sınıfı doğrultusunda da plakalarının olması gerekir. Ayrıca kaza geçirmiş olan bir araç ya da trafiğe çıkamayacak kadar durumu kötü olan araçlar trafikten alınıyor diğer bir deyişle trafikten çekiliyor.

Bu çekilmiş olan araçlar da trafik tescil bürosuna bırakılmaktadır. Belge ise araç tam olarak nereden çekildiyse orada verilir. Ve bu belgeye de Çekme Belgesi denir. Bu belgede araca dair tüm borçların ödendiği ve aracın tüm kontrollerinin yaptırıldığını gösteren her şey vardır. Araç ise sahibi gelene kadar bu belgeyle bekletilmektedir.

Tabi bazen kişiler böyle bir araç alıp almama konusunda çekimser davranmaktadırlar. Ama burada önemli olan bu çekme belgeli araçlar hurda haline gelmiş, kullanılamayacak durumda olan, kaza geçirmiş ya da perte çıkmış arabaları vergi ve diğer yapılacak işlemlerden kurtarmaktır. Yani bu belgeli arabalar bunların hepsi ödendikten sonra alınmaktadır. Böyle bir aracı tüm borçları ödeyerek aldıktan sonra plakası trafiğe teslim edilir ve siz de oradan alırsınız. Bu süre içerisinde ise MTV ödemezsiniz ve herhangi bir borcunuz da bulunmaz.

Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Yukarıda da söylediğimiz gibi bu belgeli araçlar belirli ödemeler olmasın diye alınmaktadır. Tabi ilk başta bu aracın tüm borçları ödenerek aracın plakası trafiğe verilir. Bundan sonra ise bu belge alınır ve alınmış olan belgeyle beraber artık arabanın hiçbir borcu olmaz. Fakat böyle bir belgenin alınabilmesi için de aracın ya hurdaya çıkmış olması gerekmektedir ya da kullanılamayacak durumda olması gerekmektedir.

Çekme Belgeli Araç Alınmalı Mı? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Elbette ki en çok düşünülenlerden bir tanesi de böyle bir araç alınmalı mı alınmamalı mı sorusu. Özellikle ikinci el araçlarda araçların çekme belgeli olduğu ve hiçbir borcunun olmadığı, vergilerin de ödenme zorunluluğu olmadığı yani muaf tutulduğu belirtilmektedir ve kişi de bundan dolayı tereddütte düşmektedir. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki araç trafiğe çekilse bile sahibi tarafından tekrar alına ihtimali vardır. Bunun için de yapılması ve dikkat edilmesi gerekli durumlar vardır. İşte dikkat edilmesi gerekli olan durumlar:

  1. Öncelikle araba trafik tarafından alınmadan MTV’si ödenmeli.
  2. Ayrıca her çekme belgeli aracı perte çıkmış olarak düşünmemeliyiz. Ya da pert olmuş olsa bile bu durum belirtilmeyebilir. Bunun için de aracın TRAMER bilgileri kontrol edilmelidir.
  3. Eğer alınacak araç 3 yaşından küçük ise muayene bilgilerine de mutlaka bakılmalıdır. Eğer aracın muayene bilgileri tam değilse ya da hiç yaptırılmadı ise sizin vereceğiniz para fazlalaşabilir.

Yukarıda dikkat edilmesi gereken durumlar yazmaktadır. Siz de çekme belgeli bir araç alırken bu durumlara dikkat etmelisiniz.

Çekme Belgesi Sorgulama ve Kaldırma

Böyle bir belgesi olan araç trafiğe çıkartılamaz. Çıkartılırsa da gerekli cezalar uygulanır. Eğer böyle bir belgesi olan araç trafik içine tekrar çıkarılmak isteniyorsa yaptırılması gerekli olan bazı işlemler vardır. O işlemler ise şunlardır:

  1. Öncelikle yapılması gereken aracın sahibi veya bu araç ile görevlendirilmiş olan kişi trafik tescil şubesi veya bürosuna bir dilekçe ile başvuruda bulunmalıdır.
  2. Başvuru yapıldığı sırada ise araca ait olan poliçe, eğer araçta herhangi bir değişiklik yapıldıysa o değişime ait belge ve muayeneye ait belgeler verilmelidir.
  3. Daha sonra ise verilmesi gereken bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığına ulaştırılır. Bu veri akışı medya ortamında sağlanmaktadır. Eğer medya ortamında bir sıkıntı olursa yetkili kişi bu belgeleri elle ulaştırmaktadır.
  4. Araç trafiğe çıkarken tüm ödenmesi gerekli olan borçlar yani MTV, muayene ve diğer ödenmesi gerekenler ödenmelidir.

Yukarıda dikkat edilmesi gereken durumlar yazmaktadır. Siz de bu durumları göz önünde bulundurarak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Çekme Belgeli Aracın Trafiğe Çıkması İçin Gereken Belgeler

  1. Nüfus Cüzdanı
  2. Aracın muayenesinin olduğunu gösteren bir belge
  3. Zorunlu sigortanın yaptırılmış olduğuna dair bir belge
  4. Tescil Belgesi
  5. Araçta değişiklik olduysa bu değişikliğe ait belge
  6. Arabanın özelliklerini ve vasıta bilgilerinin olduğu bir belge gerekmektedir.

Yukarıda çekme belgesi olan bir aracı tekrar trafiğe çıkarmak için bulundurulması gereken belgeler vardır. Siz de böyle bir aracı trafiğe çıkarmak istiyorsanız yukarıdaki belgeleri hazırlamanız gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu