Yeni Doğan Çocuğun Kulağına Ezan ve Kamet Nasıl Okunur?

çocuğun kulağına ezan ve kamet nasıl okunur

Yeni doğmuş çocuğun kulağına ezan ve kamet nasıl okunur, bu konu hakkında bilmeniz gereken her şey tüm ayrıntılarıyla sayfamızda. Genel olarak insanlar belirli bir yaşa geldiklerinde evlenirler ve bu evlilikten çocukları dünyaya gelir. Çocuk dünyaya geldiğinden itibaren önemli olan birtakım işlemler söz konusu olur. Bu konuda anne ve babaya birden fazla sorumluluk düşer. Bu durumlar ülkemizde bazen Müslümanlara özel olarak gerçekleşir.

Bu durumda isim verirken kulağa okunma işlemi de İslam geleneklerine uygun olarak gerçekleştirilir. Bu ise sünnet bir davranış olduğu için oldukça önemlidir. Bu yüzden gerçekleştirilmesi gerekir. Ama tabi ki bir yandan da belirli bir zorunluluğu söz konusu değildir. Bunlardan dolayı araştırılması ve anne- babalar tarafından bilinmelidir. İnsanlar yeni çocuk sahibi olduklarında en önemli aşamalardan biri de çocuğa bir isim bulmaktır.

Bu ismi bulduktan sonra ise önemli olan adımlardan biri de bebeğin isminin kulağına okunmasıdır. Tabi ki bu durum İslam gelenekleri içerisinde yerini alıyor. Bu yüzden Müslümanlar için oldukça önemli bir konu haline geliyor. Bireyler çocuklarına isim koyma durumunda İslam geleneklerine ve İslam dinine uygun olarak hareket etmediklerinde çocuk için elzem bir durum söz konusu olabilir.

Bu yazımız içerisinde yeni doğmuş olan bebeklere isim verirken İslam dininin uygulama aşamalarının neler olduğuna yer vereceğiz. Bunun yanında Hz. Muhammed’in bu konular hakkındaki düşünceleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Yeni Doğmuş Bebeğin Kulağına Ezan Nasıl Okunuyor?

İslam dini geleneklerinden bir tanesi de yeni doğmuş olan bebeklerin kulaklarına ezan okunmasıdır. Bu gelenek ise peygamberimiz olan Hz. Muhammed’den geliyor. Bu şekilde uygulanmaya devam ediyor. Yeni çocuk sahibi olan anne ve babalar da bebeklerine isim koyma işlemi konusunda dinin bu geleneği uygulanırken neye ve nasıl dikkat etmeli burada söz edeceğiz.

Çocuklara İsim Verilirken Kulağına Neden Ezan ve Kamet Okunur?

İslam dini içerisinde yeni doğmuş olan çocuklara isim verme işlemi için ezan ve kamet okumak Hz. Muhammed’in sünnetini içerisinde yerine almış olan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Yani bahsetmiş olduğumuz bu uygulama vacip ve farz olmamaktadır. Ama Hz. Muhammed’den bu güne kadar uygulanmış olan bir sünnet şeklindedir.

Yeni doğmuş olan çocukların kulaklarına ezan okuma geleneğini ilk başlatan kimse Hz. Muhammed’dir. Tirmizi’ye göre Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hasan doğduğu zaman Peygamberimiz bebek olan Hasan’ın sağ kulağına ezan okumuştur. Daha sonra ise bu durum artık İslam dini içerisinde gelenek haline gelmiş bir davranış şeklinde devam etmiş ve günümüze kadar gelmiştir.

Bu konuda da Peygamber efendimizin birden fazla hadisi söz konusu olmuştur. Bu hadisleri bilmek Müslüman olan anne ve babalar için önemlidir.

Yeni Doğmuş Çocuğa Ezan ve Kamet Okumak Farz Bir Davranış Mıdır?

Genel olarak bildiğimiz gibi farz, İslam dini içerisinde emredilmiş olan ve yapılması kesin olarak gereken bir emirdir. Ama sünnet peygamberimizin yapmış olduğu ve söylemiş olduğu söz ve davranışlardan oluşur. Yeni doğmuş olan bebeklerin ezan ve kamet okumak ise farz değil, sünnet olarak karşımıza çıkar. Ezan ve kamet yeni doğan bebeklere yapılacak olan iman telkininin ilk aşaması olduğu söylenebilir. Ezana baktığımızda içerisinde tekbir, namaz ve tevhit gibi din içerikli din konularının bulunması söz konusudur. Bu şekilde yeni doğan bebekler dualar ve Allah ile ilk defa ezan ve kamet sayesinde tanışmış olurlar.

Çocuğun Kulağına Ezan ve Kamet Nasıl Okunur?

Çocuk dünyaya geldikten sonra ilk olarak aile içerisinde yer alan büyüklerden bir kişi gelir. Daha sonra ise bebeğin sağ kulağına ismini fısıldar. Bundan sonra ise bu kimse yeni doğmuş olan bebeği kucağına alır ve kıbleye doğru döner. Daha sonra ise besmele çeker. Ardından ezanı sağ kulağına okumaya başlar.

Çocuğun kulağına ezan şu şekilde okunur;

  • 4 kere allahuekber
  • 2 defa eşhedü en la ilahe illallah
  • 2 defa eşhedüennemuhammedenresulullah
  • 2 defa hayyeales-salah
  • 2 defa hayyealel-felah
  • 2 defa allahuekber
  • Son olarak ise la ilahe illallah

Ezan okunduktan sonra ise bebeğin sol kulağına doğru kamet de şu şekilde okunur;

  • 4 defa allahuekber
  • 2 defa eşhedü en la ilahe illallah
  • 2 defa eşhedüennemuhammedenresulullah
  • 2 defa hayyeales salah
  • 2 defa hayyealel felah
  • 2 defa kadkametis salat
  • 2 defa allahuekber
  • Son olarak da la ilahe illallah

Ezan ve ardından kamet bu şekilde okunduktan sonra çocuğa isim koyma duası okuma işlemi yapılır. Bu dua ise bebeğin İslam fidanlığı içerisinde yetişmiş olan iyi bir fidan olup yetişmesine yönelik bir duadır. Din bilgini olan kişi bu duayı yaparken çocuğun babası ve annesi de bir dua okur. Bu dua ise şükür üzerine bir duadır.

Çocuğa Ezan ve Kamet Ne Zaman Okunur?

Yeni doğmuş olan bebeğin kulağına İlam dininin geleneklerinden biri olmuş olan kulağa ezan okuma davranışı bebeğin doğmuş olduğu günün akşamına yapılırsa daha iyi olacağı düşünülür. Ama bebeğin sağlık ve benzeri nedenlerden dolayı bu sünnet davranışı yapılamaz ise doğumdan sonra yedi gün sonraya kadar vakit söz konusudur. Birtakım kişiler bu adeti bilmediği için ezan ve kamet okuma davranışını yapamayabilirler. İslam alimlerine göre ise kulağa daha sonraları da ezan okuma işlemi yapmak sakıncalı bir davranış değildir. Burada önemli olan durumun geç olmuş olsa bile sünnet olan bu davranışın yerine getirilebilmiş olmasıdır.

Bebeğin Kulağına Ezanı Kim Okumalı?

Yeni doğan çocukların kulaklarına ezan ve kamet okuma davranışını herkes gerçekleştirebilir. Ama dini bilgileri daha çok olmuş olan birilerinin ve ya din insanı olmuş olan birinin okuma işlemini gerçekleştirmesi daha iyi olacaktır diye söylenmektedir. Genel olarak gelenek ve adetlerimize göre ise kulağa isim okuma davranışını aile içerisinde büyüklerden biri gerçekleştirir.

Bebeğin Adı Hangi Kulağa Okunur?

Bu konuda birden fazla söylentinin varlığından bahsetmek mümkündür. Ama en doğru olan söylem ise üç defa sağ kulağa üç defa da sol kulağa olacak şekilde adının söylenmesidir. Bu şekilde bebeğin ismi bebeğe söylenmiş olur. Bu nedenle geri kalan söylentilere kulak asmak yerine bu şekilde isim okumasının yapılması daha garanti bir şekilde gerçekleşir.

İslama Göre Bebeklere Nasıl Adlar Verilir?

Yeni doğmuş olan bebeklere isim düşünürken İslam dini içerisine uygun olacak şekilde isimlerin seçilmesi daha doğru davranış olacaktır. Bu konuda peygamber efendimizin de birden fazla hadisinin olduğunu görmek mümkündür. Genel olarak anne babalar modern isimler düşünmüş olsa da İslam dinine uygun olması bebek için daha hayırlı olacağı düşünülmektedir. Çünkü çocuk ismini hem ahirette hem bu dünyada taşıyacaktır. Bu nedenle kötü isimlerin seçilmemesi gerekir. Kötü isimlerden kasıt ise anlamının içeriğinde kötü bir anlam olmaması gerekir. Hatta peygamber efendimiz de isminin anlamının hayırlı olmayan bireylerin isimlerini değiştirme durumunu gerçekleştirmesini istemiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu