Devlet Bursluluk Sınavı Kaç Puanla Kazanılıyor 2023
İçindekiler
Devlet bursluluk sınavı kaç puanla kazanılır diye araştırma yapıyorsanız İOKBS ve PYBS hakkında merak edilen her şey bu yazımızda yer alıyor. 2020 yılı için düzenlenen bursluluk sınavı giriş tarihi itibari ile birçok öğrenci tarafından merakla bekleniyor. İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı adı verilen İOKBS, binlerce çocuğun hayali. 5. sınıf ve 11. sınıf dahil olmak üzere tüm sınıflar için başvuru hakkı bulunuyor. Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı olan PYBS’yi kazanmak için ter dökecek öğrenciler için birçok avantajı bulunuyor. Ebeveynler ve öğrenciler tarafından merak edilen konulardan birisi kaç puan alınması gerektiği yönündedir.
2020 İOKBS ve PYBS’ye Katılacak Sınıflar
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı kriterlerinde kaç sorunun cevaplanması gerektiği, puan hesaplama tekniği, öğrencinin gerekli şartları gibi birçok husus önem kazanıyor. Bursluluk sınavına katılacak sınıflar;
- 5. sınıf
- 6. sınıf
- 7. sınıf
- 8. sınıf
- 9. sınıf
- 10. sınıf
- 11. sınıf
Bu sınıflarda okuyan tüm öğrenciler bursluluk sınavından yararlanmak adına devlet okulunda okuyor olmalıdır. Bursluluk sınavını kazanan başarılı öğrenciler, burs ödeneği alabiliyor. En önemli avantajı ise yatılı olarak 12. sınıfa kadar okuyabilme imkanıdır.
2020 İOKBS Sınavı Kontenjan
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı kontenjanları belirli şekilde dağılım gözetilerek gerçekleştiriliyor. Belirli kontenjanlarda alınan öğrenciler, kontenjan maddelerinin ilk üçünde eksik kalması halinde diğer öğrencilerin yararlanacağı sistemler arasındadır. Kontenjan maddeleri;
- Kanun tarafından tanınan özel haklara sahip öğrencilerden %10
- Öğretmen ve eğitimci statüsünde olan öğrencilerden %5
- İkamet yerinde okul bulunmayan öğrencilerden %5
- Diğer öğrenci statüsündeki öğrencilerden %80
Bu kontenjan dağılımında boş kalan yerlere, diğer şartlara uyan öğrenciler alınır ve kontenjan tamamlanır. Bursluluk kontenjanlarının doldurulması ve boş kalmaması elbette birçok öğrenci için büyük bir fırsattır.
2020 İOKBS Bursluluk ve Sınıf Bazında Puanlama
Geri ödemesiz, devlet destekli olarak tüm öğrencilere sunulan bu fırsat eğitim alanında öğrenciler için oldukça önemlidir. Görülecek eğitim kalitesi, eğitim masrafları, yatılı kalma adına gerekli temel ihtiyaçların karşılanması devlet tarafından yapılmaktadır. Sınavı kazanmak adına zorlu bir sınav sürecine girecek öğrencilerin alması gereken bazı puanlar vardır. Taban Puanlama sisteminin olmadığı sınavda, en düşük puan alan öğrencinin puanı taban olarak belirlenir. Bu sisteme göre en yüksek puan alan öğrenciler sırasıyla kontenjana yerleştirilir. Tavan puan ise en yüksek alan öğrenciler için geçerlidir.
Devlet Bursluluk Sınavı Kaç Puanla Kazanılıyor 2020
2020 yılı için bursluluk taban puanlarını sınav sonunda öğrenebileceğimiz için, öğrencilere fikir olması açısından 2019 bursluluk taban puanlarını buradan aktaracağız. İşte tüm sınıflara göre 2019 taban ve tavan puanları;
5. Sınıf
- 5. sınıf Diğer çocuk kontenjan taban 450, tavan 500
- 5. sınıf Öğretmen eğitimci çocuğu kontenjan taban 311, tavan 496
- 5. sınıf Korunmaya muhtaç çocuk kapsamında kontenjan taban 143, tavan 458
- 5. sınıf Bulunduğu yerde okul yok kontenjan taban 439, tavan 496
6. Sınıf
- 6.sınıf Diğer çocuk kontenjan taban 419, tavan 500
- 6.sınıf Öğretmen eğitimci çocuğu kontenjan taban 172, tavan 494
- 6.sınıf Korunmaya muhtaç çocuk kapsamında kontenjan taban 118, tavan 437
- 6.sınıf Bulunduğu yerde okul yok kontenjan taban 415, tavan 485
7. Sınıf
- 7. sınıf Diğer çocuk kontenjan taban 409, tavan 499
- 7. sınıf Öğretmen eğitimci çocuğu kontenjan taban 163, tavan 500
- 7. sınıf Korunmaya muhtaç çocuk kapsamında kontenjan taban 129, tavan 426
- 7. sınıf Bulunduğu yerde okul yok kontenjan taban 410, tavan 488
8. Sınıf
- 8. sınıf Diğer çocuk kontenjan taban 394, tavan 499
- 8. sınıf Öğretmen eğitimci çocuğu kontenjan taban 152, tavan 500
- 8. sınıf Korunmaya muhtaç çocuk kapsamında kontenjan taban 129, tavan 426
- 8. sınıf Bulunduğu yerde okul yok kontenjan taban 344, tavan 488
9. Sınıf
- 9. sınıf Diğer çocuk kontenjan taban 394, tavan 486
- 9. sınıf Öğretmen eğitimci çocuğu kontenjan taban 152, tavan 479
- 9. sınıf Korunmaya muhtaç çocuk kapsamında kontenjan taban 129, tavan 359
- 9. sınıf Bulunduğu yerde okul yok kontenjan taban 344, tavan 481
10. Sınıf
- 10. sınıf Diğer çocuk kontenjan taban 388, tavan 488
- 10. sınıf Öğretmen eğitimci çocuğu kontenjan taban 187, tavan 478
- 10. sınıf Korunmaya muhtaç çocuk kapsamında kontenjan taban 138, tavan 323
- 10. sınıf Bulunduğu yerde okul yok kontenjan taban 338, tavan 441
11. Sınıf
- 11. sınıf Diğer çocuk kontenjan taban 405, tavan 500
- 11. sınıf Öğretmen eğitimci çocuğu kontenjan taban 205, tavan 468
- 11. sınıf Korunmaya muhtaç çocuk kapsamında kontenjan taban 148, tavan 35
- 11. sınıf Bulunduğu yerde okul yok kontenjan taban 352, tavan 429
2019 verilerine bakıldığında her kontenjanda öğrencilerin farklı taban ve tavan puan oluşturdukları görülmektedir. Bu nedenle 2020 verileri şu an için merak konusudur.
İOKBS Ders Ağırlık Kat Sayısı
2020 derslere ve sınıflara göre belirlenen katsayılar farklılık gösterir. Puanların belirlenmesinde en önemli etkenler arasında olan kat sayı sistemi, öğrencilerin bir nevi kaderini belirliyor. Katsayılar;
- Türkçe ağırlık KS 4
- Matematik ağırlık KS 4
- Fen ağırlık KS 4
- İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ağırlık KS 2
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlık KS 2
- Yabancı Dil ağırlık KS 2
Bu katsayılar neticesinde puanlar hesaplanır ve bursluluk kazanmak adına taban puanı oluşur. Burs kazanmak adına kat sayıların bilinmesi önemlidir.
İOKBS Hangi Sınıfa Kadar Geçerli?
İOKBS belirlenen sınıf aralığından başlamak üzere 12. sınıfa kadar geçerli bir süreçtir. Bu avantajdan kesintisiz olarak faydalanan öğrenciler sınava sadece bir kez girerek bu hakkı elde ediyor. Bursluluk ödeneği her ay bağlanan öğrenciler 12. sınıfa kadar bu imkandan yararlanıyor.
Bursluluk Sınavında Öğrencilere Neler Sağlanıyor?
Parasız ve yatılı okumaya hak kazanan öğrencilere sonrasında tekrar burs ödeneği verilmez. Tüm ihtiyaçları, kalacak yer, yeme içme, eğitim materyalleri gibi ne gerekiyorsa devlet tarafından karşılanır.
Bursluluk Sınavı Kılavuzunda Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrenciler İçin Ne Yapılır?
Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler eğitimden mahrum edilemez. Gerekli şartlar arasında RAM tarafından engelli sağlık kurulu raporu ya da çocuklar için özel gereksinim raporu alınması halinde sınav sistemi farklı uygulanır.
Bursluluk Sınavı Kılavuzunda Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrenciler Hangileridir?
Görme yetersizliği olan öğrenciler arasında az görenler için; tek kişilik odada ve 18 punto yazı olan kitapçıkla sınav yapılır. Hiç görmeyen öğrencilere; okuyucu, kodlayıcı yöntemi ile tek kişilik odada sınav yapılır.
İşitme yetersizliği, davranış ve ruhsal bozukluğu olan öğrenciler tek kişilik sınıfta, otizm spektrum olan öğrenciler ise okuyucu kodlayıcı yöntemler tek kişilik odada sınava alınırlar. Bedensel yetersizlik için kodlayıcı ram raporuna göre verilir. Süreğen hastalığa sahip öğrenciler tek kişilik odada eğitim alır. Evde ya da sağlık kuruluşunda olan öğrenciler için gerekli dilekçe verilmesi halinde bulunduğu yere ÖDSGM gönderilir.
Zihinsel yetersizliği olan öğrenciler ise okuyucu kodlayıcı ile tek kişilik odalarda sınava girer. Görüldüğü üzere bursluluk sınavına katılmaya her çocuğun hakkı vardır. Birçok yazı da belirtilmeyen ve değinilmeyen engelli öğrenciler için tüm detayları sizlerle paylaştık. Eğitimde engel yoktur, bu anlamda tüm çocuklar bu eğitim imkanından, istisnasız olarak sonuna dek yararlanacaktır.