Dul Maaşı Nasıl Alınır Nereye Başvurulur? Dul Maaşı Ne Kadar 2023

dul maaşı nasıl alınır nereye başvurulur

Dul maaşı nasıl alınır nereye başvurulur, gerekli şartlar ve belgeler nelerdir, 2020 yılı için dul maaşı ne kadar oldu gibi tüm merak edilenler bu sayfamızda yer alıyor. Dul aylığı yani dul maaşı, birkaç koşulun olmasıyla birlikte bağlanmaktadır. Eşi sigorta koşullarından yararlanırken vefat eden kişilerde, verilen maaşlarda yaralanmayı içeren kriterler üzerinde yapılmaktadır. Dul maaşı alım koşularında öncelikli olarak başvuru yapılması gerekmektedir. Dul maaşı başvurusu, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmaktadır.

Dul aylığı erkek veya kadın fark etmeksizin hak kazanan herkes faydalanabilir. Eşi vefat etmiş kişilerin sigorta primlerinin ödenmiş olması öncelik aranan şartlardan birisidir. Ardından ölen eş, SSK üzerinde sigortalı olmasıyla birlikte 5 yıl kadar sigortalı olmalıdır. Aynı zamanda 900 gün kadar da prim günü ödemesi tamamlanmış olması gerekmektedir. Ayrıca Bağ-kur tarafından emekli ve 3600 kadar ödenmiş prim değerine sahipse de dul maaşı almaya hak kazanmaktadır. Peki, bakalım kimler nasıl ve ne şekilde dul maaşına başvurabilmektedir?

Dul Aylığı Almak İçin Kimler Başvuru Yapabilir?

Dul maaşına başvuru yapmak isteyen kişiler aşağıda belirtilen detayları göz atabilir.

  • Sigortalı eşin vefat etmesi haliyle evli konumunda olan kişiler,
  • Vefat eden eşin SSK, BAG-KUR gibi sistemlerden prim ödeme günlerinin tamamlanmış olması,
  • Sigortalı olan kişinin çalışan ve hayatta olan eşi,
  • Vefat eden ve sigortalı olan kişinin, sigortası olmayan eş, dul aylığından rahatlıkla faydalanabilmektedir.

Yukarıda ki bilgiler doğrultusunda başvuru tamamlanabilmektedir.

Dul Maaşı Başvurusu İçin Belgeler Nelerdir?

Dul aylığı için devlete başvurmanız ile birlikte tamamlamanız gereken bazı belgeler bulunmaktadır. İşte başvuru için gerekli belgeler;

  • Ölen kişinin kesin ölüm belgesi bulunmalıdır,
  • Kimlik araştırma evrakları eksiksiz olmalıdır,
  •  Noter onaylı veraset ilamı belgesi olmalıdır,
  • 2 adet nüfus kayıt örneği,
  • 2 adet vesikalık fotoğraf,
  • Ayrıca çocuklar da başvuru yapacaksa, onlarda içinde kimlik ve okuldan öğrenim belgesi gereklidir.
  • Son olarak da çocukların 2 adet vesikalık fotoğrafı bulunmalıdır.

Bu belgeler ile rahatlıkla başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak çocukların 18 yaşını geçmiş ve 25 yaşından küçük olmaları gerekli bir şarttır.

Dul Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Nasıl Yapılır?

Dul aylığını alabilmek için müracaat edilecek yer Sosyal Kurumlardır. Başvuran kişiler kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek talebini iletmelidir. Ayrıca dul maaşı alım talebi dilekçesini de yetkililere vermelidir. Başvuruyu yapmak oldukça basittir. İşte dul aylığı başvurusu yapmak için uygulanacak adımlar;

  • Dul kişi konumuna en yakın Sosyal Güvenlik Konumuna gider.
  • Ardından yukarıda belirtiğimiz gerekli belgeleri yetkili kişiye verir.
  • Son olarak da Dul Maaş Alım Talebi Dilekçesini imzalar.

Böylece müracaat işlemi kayıt altına alınır. Onay gerçekleşmesiyle birlikte ödemeler kısa zaman içinde başlar. Ayrıca dul maaşı başvuruları için e-devlet kanalı da kullanabiliyorsunuz. E-devletten dul maaşı başvurusu yapmak için tıklayınız. 

Dul Aylığı Başvuru Sonucu Nereden Öğrenilir?

Dul aylığı başvuru sonucunuzu öğrenebilmek için PTT müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. Bu konuda PTT müdürlüğünden gerekli bilgiyi alabilirsiniz. Maaş alma talebiniz onaylandığında veya ret edildiğinde detaylı bilgiyi PTT kurum yetkilisi sizlere verecektir.

Dul Aylığı İçin Prim Ödenme Şartları Neler?

Dul maaşı için ayrıca prim ödeme koşulları da bulunmaktadır. İşte prim ödeme koşulları;

  • Vefat eden kişinin emekli sandığı sigorta prim ödeme gününün 1800 gün kadar kesin ödenmiş olması gereklidir.
  • Ölen kişinin Bağ- Kur üzerinden emekli olması ile prim ödeme gününün 3600 günü tamamlamış olması bir şarttır.
  • Ölen kişinin SSK sigortalı olması halinde en az 5 yıl boyunca sigortalı olması, aynı zamanda 900 gün boyunca priminin eksiz ödenmiş olması gerekmektedir.

Bu kriterle birlikte hayatta olan eş rahatlıkla dul aylığı yani dul maaşı alabilmektedir. Sadece ölen eşin sigortasının olması, diğer eşin dul aylığı alabileceği anlamına gelmemektedir. Burada prim ödeme günleri büyük önem teşkil etmektedir. Ayrıca dul maaşı şartları hakkında hazırlanan dosyaya bakarak gerekli tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca SGK’nın resmi sitesinden konu hakkında tüm detayları öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Dul Maaşı Çocuklara Ödeniyor mu?

Dul aylığından çocuklarında yararlanabilmesi için, dul kalan kişilerden herhangi birisinin devlete başvurması gerekmektedir. Bu talebin gerçekleşmesi ile dul maaşından yararlanan çocuklar hakkında bilgiler şu şekildedir;

  • Dul maaşının çocuklar ile paylaşılması halinde maaşa sahip olacak çocuk sayısı 1 ise, ölen kişinin maaşının yüzde 75 oranı kadar aylık ödeme gerçekleştirilir.
  • Dul maaşının paylaşıldığı çocuk sayısı eğer 2 ise, ölen kişinin maaşının yüzde 30’u kadar aylık dul maaş ödemesi yapılır.

Belirlen bu tutarlar göre, ölen kişinin maaşının en yüksek yüzde 70’i kadar aylık maaş alma şansına sahip olabilmektedir.

Dul Maaşı Çalışan Eşe Verilir Mi?

Çalışan bir eş ise dul aylık maaşı alabilmesi yine devlet tarafından karşılanmaktadır. Aslında diğer yöntemlerle hemen hemen aynı yönteme sahip olan bu sistem, sigorta prim ödemelerinin eksiksiz bir şekilde yapılmasıyla ilgilidir. Aynı zamanda dul kalan kişinin çalışmıyor olması ve herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması ile dul maaşından rahatlıkla faydalanabilmektedir.

Her iki durumda da duş maaşı talep etmesi en doğal haktır. Çalışan eş dul maaşından, ölen eşinin yüzde 50’si oranında yararlanabilme hakkına sahiptir. Eğer dul kalan kişi çalışmıyor ve herhangi bir sosyal güvencesi yoksa ölen eşin maaşının yüzde 75’i kadar dul aylık maaşı alabilmektedir. Bu uygulamaların hepsi sigorta prim ödemeleri belirlemektedir. Bu yüzden çalışma koşulları üzerinden emekli olma durumuna bakılır.

Dul Maaşının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Dul aylığı maaşı alabilmenin birçok avantajı bulunmaktadır. İşte o avantajlar;

  • Dul aylığı alan kişiler, bunu çift maaş olarak değerlendirebilir ve çift emeklilik koşullarından faydalanabilir.
  • Çalışan kişiler, ölen eşlerin üzerinden her 2 ayda bir ayrı bir maaş ödemesi almasına hak kazanmaktadır.
  • Evi geçindiren kişi ölen kişi olmasıyla birlikte, dul maaşı büyük kolaylık sağlamaktadır.
  • Sigorta güvencesi olmayan kişilerde, ölen eşlerin sigortalı maaşlarından sigortalarını ödeme imkanı sağlanmaktadır.

Görüldüğü üzere birçok avantaj sağlamaktadır.

Dul Maaşı Ne Kadar Oldu 2020

dul maaşı ne kadar

Dul aylığı ödeme miktarları da dul aylığı alabilmek için önem arz etmektedir. İşte dul aylığı ödenme tutarları;

  • Tamamen devlet tarafından belirlenmekte olup, devlete bağlı zamlanmaktadır. Güncel yıla kıyasla her yıl daha fazla artmaktadır.
  • 2019 dul aylık miktarı 500 TL kadar ödenmekteydi. Ancak 2020 yılı itibariyle dul aylığı yani dul maaşı miktarı 550 TL’ye çıkarılmıştır. Dul maaşı ödenme miktarı limitleri genel olarak en tutardan hesaplanmaktadır. Ayrıca bu durumdan çocuklarında yararlanmasıyla birlikte tutarlar değişim göstermektedir.

Tutarlarını değişimiyle birlikte dul aylığı alan kişiler, çocuklarının da dul maaşından yararlanmak isteğini talep etmelidir. Buna göre her birey için belirli oranlarda ödenme miktarları değişmektedir.

2020 Dul Aylığı Ödemeleri Ne Zaman Veriliyor

Eksiksiz başvuru ile onay aldıktan sonra merak edilen en önemli soru, dul aylık maaş ödemeleri ne zaman verileceğidir. Bunun için başvuruyu takip eden bir sonra ki ayda ödemenizi kesintisiz bir şekilde alabilirsiniz. Ödemeler konumunuza en yakın ikamet adresinin Ziraat Bankası şubesine yatırılmaktadır.

Ya da PTT şube kanalıyla da dul maaşınızı çekebilirsiniz. Buna ek olarak da PTT şubesinden nüfus cüzdanınız ile şube gişesinden dul aylık maaşınızı çekebilirsiniz. Eğer sizlerde böyle bir hizmetten faydalanmak istiyorsanız, asla vakit kaybetmeden Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmalısınız. Böylece hem ek gelir hem de çift emekli maaşı almaya hak kazanabilirsiniz. Umarız yardımcı olabilmişizdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu