Elektrik Elektronik Mühendisi Nedir Ne İş Yapar? Görevleri ve Nerelerde Çalışabilir?
İçindekiler
Elektrik elektronik mühendisi nedir ne iş yapar, görevleri neler ve bu mesleği yapacak kişiler nerelerde çalışabilir gibi merak edilenler bu sayfamızda. Elektrik elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği ve elektronik haberleşme mühendisliğinin bir birleşimi olarak ortaya çıkmıştır. Elektrik ve elektronik mühendisliğinin tanımı ise şöyledir; elektrik üretimi, dağıtımı ve iletimi ile ilgilenen aynı zamanda bu alanda projeler yapılmasını ve denetlenmesini sağlayan bir mühendislik koludur.
Elektrik Elektronik Mühendisi Ne İş Yapar? Görevleri Neler?
Bu alan mühendisleri hem doğal yoldan hem de yapay yoldan elektrik üretimi ile aynı zamanda bunun iletimini sağlar. Elektik Elektronik mühendislerinin başlıca görevleri şunlardır;
- Üretilen enerji iletimi sağlamak.
- Analog ve dijital ortama sahip cihaz ve sistemlerin yapımı, onarımı, geliştirilmesi ile işletilmesini sağlamak.
- Tıbbi elektronik cihaz tasarımı yapmak
- Elektronik her türlü cihazın bakım ve onarımını yaparak güvenliğini kontrol etmek.
Elektrik elektronik mühendisleri aynı zamanda iyi bir tasarımcıda olmalıdır. Elektrikli her türlü cihazı günlük hayata uygun bir şekilde tasarlayıp bu tasarımı ortaya koymakta büyük bir yetenek ister.
Elektrik elektronik mühendisliği okumak isteyen kişilerin sayısal derslerinin çok iyi olması hatta bu sayısal dersler içerisinde yer alan fizik dersinin çok çok daha iyi olması gerekir. Aynı zamanda üniversitede alacakları derslerden kısaca bahsedecek olursak; Elektrik-elektroniğe giriş, programlama, matematik, kimya, fizik, malzeme bilimi, elektrik devreleri gibi derslerdir.
Elektrik Elektronik Mühendisi Nerelerde Çalışabilir?
Bu alanın mühendisi olan kişiler devlette çalışabilecekleri gibi aynı zamanda özel sektörde de kendilerine rahatlıkla iş bulabilirler. Elektrik elektronik mühendisleri aynı zamanda hem şantiyelerde hem de bürolarda çalışabilirler. Elektrik santralleri, proje ofisleri, laboratuvarlar, tıbbi cihazlar için hastanelerde çalışabilecekleri diğer yerlerdir.
Mesleğin Gerektirdiği Genel Özellikler
- Matematiğe ilgili olmak.
- Sayısal, analitik ve soyut düşünmek.
- Mekanik yeteneği olmak.
- Genellikle risk almayı seven biri olmak.
- Sorumluluk duygunun gelişmiş olması.
- Yaratıcı olmak.
- Ekip çalışmalarına uyumlu.
- İleri görüşlü ve koşulları değerlendire bilmeye yatkın olmak.
- Çalıştığı ortam kurallarına ayak uydurabilmek.
- Yönergeleri izleyebilmek gibi özelliklerin olması kişinin bu meslekte işini daha kolay yapmasını sağlar.
Elektrik Elektronik Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?
Maaş konusu tamamen kişinin kendini ne kadar geliştirdiği ve ne denli tecrübeli olduğu ile alakalıdır. Bu alanda işe başlayanlar 2.500 ile 15.000 TL arasında maaş alırlar. Kişi kendini ne kadar geliştirirse maaşı da o kadar artar.