Engelli Raporu Nasıl Alınır 2023

engelli raporu nasıl alınır

Engelli raporu nasıl alınır şeklinde merak edilenleri bu sayfamızdan detaylarıyla öğrenebilirsiniz. Engelli bireylerin engelli sağlık kurulu raporu alabilmesi için bulundukları yere yakın bir hastaneye gitmeleri lazımdır. Bazı devlet hastanelerinde engelli raporu alma imkanı ne yazık ki bulunmuyor. Devlet hastaneleri bu raporu vermek adına belli zamanlarda güncelleme yapar ve rapor verebilme hakkı elde ederler.  Yasalar ile tayin edilen hastanelerden engelli sağlık raporu alınabilir. Engelli raporu verme hakkına sahip devlet hastanelerinde sağlık kurulu kısmı mevcuttur.

Engelli fertler, hastanelerde bulunan sağlık kurullarına engelli raporu için müracaat edebilirler. Söz konusu rapor ekseriyetle engel hali var olan kişilere verilmektedir. Müracaat etmek için kesinlikle müracaatı engelli ferdin şahsı, velisi ya da vasisi gerçekleştirmelidir. Engelli sağlık kurulu raporu için istekte bulunan kurum da müracaat edebilir. Engelli raporları tayin edilen her devlet hastanesinden bedelsiz bir şekilde alınabilir.

Engelli Raporu Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Engelli raporu almak için lazım olan birtakım evraklar vardır. Ayrıca rapor alma koşullarının da müsait olması lazımdır. Engelli kişilerin raporunu alabilmeleri için lazım olan belgeler şunlardır:

  • Engelli raporuna müracaat için hastane tarafından verilen dilekçe
  • Kimlik kartı veya nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Müracaat eden ferdin beş tane vesikalık fotoğrafı

Bu belgeler ile tüm engelli vatandaşlar engelli sağlık kurulu raporuna müracaat edebilir.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Rapor alabilmek için gerekli şartları taşıyorsanız gerekli belgelerle beraber uygun hastaneye müracaat edebilirsiniz. Engelli raporu için müracaat edilen hastane tarafından rapor neticesi ile alakalı kesin bir tarih vermenin imkanı yoktur. Fakat hastane belli bir süre içinde konu hakkında başvuru sahibine malumat aktaracaktır. Bu süre içerisinde tetkik edilen rapor neticesi genellikle hastanenin tayin ettiği günlerde müracaat eden ferde beyan edilir.

Engelli sağlık kurulu raporu alma günleri hastaneden hastaneye değişiklik gösterebilir. Bu nedenle hastanelerde müracaat günleri değişiklik göstermektedir. Engelli raporunun neticesinin tayin edilmesi sonucunda raporlar kurum tarafından üç kopya şeklinde tanzim edilir. Şahsi başvurularda da iki kopya şeklinde hazırlanır. En nihayetinde engelli raporu devlet hastanesinin baş hekimince tasdik edilecektir.

Engelli raporlarının kopyalarından bir tanesi müracaat eden engelli ferde verilmektedir. Kurumlarca müracaatı gerçekleştirilen raporlar ise alakalı olan kuruma verilmekte ya da posta yöntemi ile iletilmektedir. Engelli raporlarında bir kopya kesinlikle hastane içerisinde arşivlemek için alınır.

Engelli Raporlarının Geçerliliği Ne Kadardır?

Engelli raporları için geçerlilik süresi engelli ferdin engel düzeyi ile alakalı olarak farklılık gösterir. Zaten engelli raporlarında raporun hüküm vakti ifade edilir. Engelli raporunun devamlı olması hükmü engel düzeyine tabi olarak tayin edilir. Engelli raporu sorgulama hakkında hazırladığımız sayfamızdan raporun geçerlilik süresiyle alakalı bilgiler bulabilirsiniz.

Engelli raporu kişilere asgari bir senelik verilmektedir. Engelli ferdin engel düzeyinin farklılık göstermesi durumunda engelli sağlık kurulu raporunun zamanının tanzim edilmesi gerekecektir. Bu raporun zamanında değişiklik yapılması engelli bireyin isteği ve yeniden rapor için hastaneye müracaat etmesiyle gerçekleşecektir. Yeniden müracaat eden engelli fert tekrar muayene edilir ve rapor süresi muayene neticesine göre tayin edilir. Engelli ferde verilen muayene vakitlerinde muayene olması neticesinde de rapor zamanında değişiklik olabilir. Engelli raporu nasıl alınır konusunda bu yazımızdan detaylı bilgiler aktardık. Merak ettiklerinizi yorum bölümünden sorabilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu