Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme 2023 Süresi ve Cezası

evlendikten sonra kimlik değiştirme

Evlendikten sonra nüfus cüzdanının değiştirilmesi bir zorunluluktur. Resmi işlemlerde ya da bankacılık işlemlerinde sorun yaşanmaması adına evlenenlerin kimliklerini değiştirmeleri gerekmektedir.

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme İşlemleri

Ülkemizde yeni çipli kimlik uygulamasından önce, eşlerin ikisinin de kimliklerinin değiştirmesi gerekmekteydi. Bunun nedeni ise eski kimliklerde medeni hal bölümünün olmasından kaynaklanmaktaydı. Yeni çipli kimliklerde medeni hal bölümü bulunmadığından erkeklerin kimliklerini yenileme durumu ortadan kalkmış bulunmaktadır. Ancak yeni evli kadınların soyadı değişikliği sebebi ile kimliklerini yenilemesi gerekmektedir. Tabi buradaki detayı da atlamak gerekmektedir. Kadının kocasının soyadını kullanması durumunda bu durum söz konusu olmaktadır.

Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kimlik yenileme işlemi için, hazır olarak bulundurulması gereken evrakları;

  • Kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı, pasaport, uluslararası aile cüzdanı, ya da kimlik yerine geçebilen bir belge.
  • Bir adet biyometrik fotoğraf olarak sıralamak mümkündür.

Evlilik Sonrası Kimlik Değişikliği Nerede Yapılır?

Kimlik yenileme ve kart başvurusu yurt içinde, Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü’nün internet adresi (nvi.gov.tr) üzerinden, ya da Alo 199 Çağrı Merkezi’nden randevu oluşturarak, ilçe nüfus müdürlüklerinde, yurt dışı işlemler ise dış temsilciliklerde yapılmaktadır.

Süresi Ne Kadardır?

Önceleri kimlik yenileme işleminin yapılmaması durumunda cezai hükümlerin olacağı söylentileri konuşulmaktaydı. Ancak yeni kimlik mevzuatına göre, evlilik sonrasında kimlik yenileme için belli bir süre belirtilmemektedir. Burada sıkıntı, soyadı değişikliği sebebi ile yeni evli kadınların resmi işlemlerde sıkıntı yaşayabilmesi ihtimalinin olmasıdır.

Ücretleri Ne Kadardır?

Bu arada kimlik yenilemenin belirlenen ücretleri bulunmaktadır. 2020 yılı için kimlik yenileme işlemleri için alınan bedel 25 TL olup, kayıp kart düzenlemesinde 50 TL değerli kağıt bedeli öngörülmüştür. Uluslararası Aile Cüdanı için bu bedel 110 TL olarak belirlenmiştir.

Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılmaktadır?

Yeni evlenecek olan gelin adayı hiç bir beyanda bulunmaz ise, eşinin soyadını almaktadır. Gelin adayı kendi soyadını kullanmak istemesi durumunda, müracaat işlemleri sırasında soyadı dilekçesini doldurmak suret ile beyan da bulunmalıdır.

Kızlık soyadı ile birlikte eşinin soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının yapması gereken ise, kimlik başvurusunda bu durumu dilekçe ile beyan etmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu