Nikah & Evlilik İçin Sağlık Raporu 2023 Nasıl ve Nereden Alınır?

evlilik için sağlık raporu

2023 yılında evlilik için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır, nikah işlemleriniz için önemli olan bu belgenin temini için tüm bilgiler sayfamızda yer alıyor. Hayatınızda ruh eşinizi bulduğunuzda onunla ilişkinizi daha ileri seviyelere taşımak isteyebilirsiniz. Evlilik ilişkinin resmileştiği ve artık yuva kurumuna girişin olduğu dönemdir. Evlilik denildiğinde akıllara mobilya, beyaz eşyalar ve birçok ürün gelirken resmi kurumlarla ciddi işlerin oluştuğu da bir durumdur.

Bu kurumlardan yapacağınız işlemlerin en önemlisi nikah için sağlık raporu olarak karşımıza çıkıyor. Eşiniz ve sizin resmi evrak işleri biraz uğraştırıcı bir durum olurken evlilik kurumunun temellerini atmanın heyecanı ve mutluluğunu da yaşarsınız. Evlenme dönemlerinde çeyiz için alınacak eşyalar işi daha keyifli iken resmi nikah süreci zor ve sıkıcı olarak düşünülebilir. Nikah dönemlerinde birçok belge gerekli olurken hangisi ne için gibi sorularda aklınızı kurcalayabilir. Dilerseniz öncelikle bu konuda kısa bir bilgilendirme yaparak başlayalım.

Nikah İçin Gerekli Belgeler

Nikah işleminin gerçekleşmesi için yapılması gereken belli başlı şeyler ve gerekli belgeler vardır. Bu belgelere ulaşmak daha önceleri zor olurken artık günümüzde çiftler sıkıntı yaşamasın diye belediyeler resmi sitelerinde ilgili alanlarda açıklamada bulunmaktadır. Gerekli olan belgeler;

  • Evlenme ehliyet belgesi
  • Kimlik fotokopisi
  • 5’er adet fotoğraf
  • Sağlık raporu

Bu belgelerin tamamlanması ve teslimi ile sizin belirleyeceğiniz tarihte başvuruyu yapmış olursunuz.

Nikah Belgeleri Neden Gereklidir?

Nikah için gereklilikle hazırlanan bazı belgeler vardır. Bu belgeler neden hazırlanır ve neden gereklidir bunu inceleyelim.

  • Evlenme beyannamesi: Bu belge başvuru sırasında işlemlerinizi yapan memur tarafından size verilir doğru ve eksiksiz aynı zamanda okunaklı biçimde doldurulması istenir.
  • Kimlik fotokopisi: Kimlik belgenizin aslı ile birlikte fotokopisini de talep edilir. Çünkü fotokopinin doğruluğu anlaşılması için aslı ile kıyaslama yapılır.
  • Fotoğraf: Yeni ve net çekilmiş fotoğraf olmasına özen gösterilmelidir. Kaç adet olacağı ön görüşmede size belirtilir.
  • Sağlık raporu: Çiftler arasında bulaşan hastalık ya da kan uyuşmazlığı gibi birçok rahatsızlık olabilecek konuda yapılan kan testidir. Bunun amacı rahatsızlık var ise buna göre önlem alınmasıdır.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?

Nikah için sağlık raporu aile hekiminize başvurarak kolaylıkla alınabilir. Bu rapor tek taraflı yapılan testlerden ibaret değildir. Çiftlerin ikisinden de kan örneği alınır. İki test sonuçlarına bakılarak çiftler arasında kan uyuşmazlığı ya da rahatsızlık oluşturulabilecek durumun olup olmadığına bakılır. 65 yaş üstü evlenecek kişilerden heyet raporu istenmektedir.

Evlilik sağlık raporu aile hekimlerinde yapılabilir, istenirse devlet hastanesi veya özel hastanelerde de yapılabilir. Aile hekimi onayı ve imzası olan belgeler kolaylıkla kabul edilir. Detaylı testler için özel ya da devlet hastanelerinde de tetkikler yapılabilir. Aile hekimlerinde yapılan sağlık raporu için hiçbir ücret ödemezsiniz. Aile hekimlerinden kolayca raporlarınızı alabilirsiniz. Bu raporun 6 ay geçerliliği bulunur. Ancak özel hastanelerden alacağınız raporlar için belli bir ücret ödeyebilirsiniz. Bu ücret hastaneye göre değişmekle birlikte 100 – 200 TL arasında değişmektedir.

Herhangi bir problemin olmadığı durumda yapmanız gereken başka bir şey kalmayacaktır. Ancak bir problem oluştuğu durumlarda ise size bildirilir ve bebek sahibi olmadan önce tedavi edilmeniz konusunda size uyarıda bulunulur.  Evlilik için sağlık raporu bu dönemde dikkat edilmesi ve mutlaka yapılması gereken bir belgedir. Basit ve kolay yöntem ile yapılan testler sonucunda ileride çıkabilecek bir çok soruna engel olursunuz. Yapılması gereken en önemli ve gerekli belgedir.

Sağlık Raporunda Evlenmeye Engel Olabilecek Durumlar

nikah için sağlık raporu

Sağlık raporu önemli belgelerden biridir. Kan testi yapılırken birçok hastalık olasılığına bakılır. Kan uyuşmazlığı ciddi bir durumdur ama tedavisi mümkündür. Bebek sahibi olacağınız dönemde gerekli tedavi ve aşıların takip edilmesi gereklidir. Bunun dışında bazı hastalıklı durumlarda sağlık raporu verilmesi ertelenebilir. Bu hastalıklar;

  • Bel soğukluğu
  • Cüzzam
  • Frengi
  • Verem

Bu durumlarda tedavi süreci uygulanıyor ve 6 ay gibi erteleme durumu oluşabilir. Hepatit B ve hepatit C gibi rahatsızlıklar bulaşıcı olmadığından dolayı aşı olma durumuyla ortadan kalkar.

Nikah Süresinde Uyulması Gereken Kurallar

Nikah işlemlerinde bazı olması gereken durumlar vardır. Ayrıca sizler de nikah sürecinde olmasını istediğiniz durumları belirtebiliyorsunuz. Gerekli kuralları ise kısaca belirtelim. Nikah yapacak kişilerin 18 yaşında olması gereklidir. Yasalara göre 18 yaşındaki kişi reşit sayılır ve kendi rızası ile evlenmek için başvuru yapılabilir. 17 yaşında ki kişi evlenmek istediğinde aile tarafından verilen onayla gerçekleşebilir.

Nikahtan sonra bayanlar eşlerinin soyadlarını alırken artık günümüzde bayanların evlenmeden önceki yani kızlık soyadlarını da kullanabilme hakkı vardır. Nikah beyanında bulunurken evrak işlerinin yapıldığı sırada kadınlara sorulur ya da özellikle belirtebilirsiniz. Tüm resmi ve günlük hayatınızda kolaylıkla eşinizin soy adından önce gelecek şekilde kızlık soyadınızı ekleyerek kullanabilirsiniz.

Diğer hususlardan biri nikah sürecinde sırasında mal ayrımında bulunabilirsiniz. Bunu evlilik sözleşmesi ile gerçekleştirebilirsiniz. Evlilikler mutlu beraberliğin devamı için kurulurken kimi zaman kendinizi güvence altına almak istersiniz ve eşler daha öncesinde edinmiş olduğu geliri koruyabilmek adına veya boşanma sonrasında bazı durumları engellemek için sözleşme gerçekleştirmek isteyebilir.

Nikah İşlemleri Ne Zaman ve Nerede Yapılır?

Nikah işlemlerini başlatmak için çiftlerden birinin ikametinin bulunduğu belediyeye başvurabilirsiniz. Belediyeyle direk görüşerek ya da daha öncesinde arayarak evrak ve ücretler konusunda bilgi alabilirsiniz. Nikah için gerekli evrakların hazırlanması ve sağlık raporunun onaylanması ile başvurularınızı başlatabilirsiniz. Belediye salonunda kıyılan nikah düşünüyorsanız istediğiniz günü belirtebilir ve uygun saat oluşumu ile randevu alabilirsiniz.

Belediyenin nikah salonu için çoğu belediye ücret talep etmemektedir. Ancak bazı belediyelerde bu durum ücrete tabii olabilir. Talep edilen ücret belediyeden belediyeye değişiklik gösterebiliyor. Nikah gününün hafta içi ya da hafta sonu olmasına göre fiyat farkı oluşabilir. Nikah salonunun küçük ya da büyük salonda olması da fiyat farkını oluşturabilecek durumlardandır. Bu talep edilen ücret ile salon kullanım ücreti dışında evlilik cüzdanı gibi masrafları karşılamış oluyor. Bu ödeme olmadan gün alınması ve gerekli olanların yapılması gerçekleştirilemiyor. Bu yazımızda evlilik için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır, ücretleri nelerdir gibi nikah zamanında merak edilenleri cevaplandırdık. Eğer sormak istedikleriniz olursa bizlere yorumlarda iletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu