Faaliyet Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar
İçindekiler
Resmi işler sebebiyle firmaların ve esnafların almış olduğu faaliyet belgesi, firma ya da esnafların faaliyetlerini yürütmüş olduğu iş kolunun, bağlı bulunduğu odaya aidat ödemeleri hakkında bilgi veren bir evraktır.
Su, elektrik, doğal gaz, internet abonelikleri gibi işlemler sırasında ilgili birime sunulan belgede firmanın unvanı, sicil kaydı, adresi, belgenin hangi makama sunulacağı ve tarihi mevcuttur. Faaliyet belgesi, içerik yönünden farklı sektörlere ve iş kollarına göre değişebilen bir belgedir. Bu belgenin ıslak imza ve mühür taşıması geçerli olması için önemlidir.
Faaliyet Belgesi Nasıl Alınır?
Ticari kurumlar, faaliyet belgesini bağlı olduğu ticaret ya da sanayi odasından almak zorundadır. Derneklerin almış oldukları faaliyet belgesi talebi ise çok farklıdır. Dernekler, yönetim kurulu üyelerinin herhangi birisi ya da dernek başkanının imzalamış olduğu dilekçeyle talepte bulunur.
Daha sonra bağlı bulunulan odanın hizmet temsilciliklerine müracaat yapılarak belge temini gerçekleştirilir. Günümüzde internet ortamından da faaliyet belgesi almak mümkündür. Firmanın bağlı olduğu ticaret odasının online sayfasından belge temini için ıslak imzayla başvuru gerçekleştirilebilir.
Faaliyet belgesi almak için gerekli evraklar konusunda ihtiyacınız olan evraklar bulunmuyor. Sadece bağlı olduğunuz odaya borcunuzun olmaması ve belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Faaliyet belgesi geçerlilik süresi ise genellikle 3 ay olmaktadır.
İş Yeri Faaliyet Belgesi
Kurumların ya da firmaların faaliyet belgesini temin etmeleri ticaret sicil numaralarını bilmelerine bağlıdır. Fakat ticaret sicil numarası bilinmiyorsa, bağlı olduğu kurumun unvanıyla evrak sorgulaması yapılabilir. Evrak tesliminin gerçekleşmesi için ise firma ya da kurumun bağlı olduğu birime aidat borcunun olmaması koşulu aranır.
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi
Bir yılda toplam olarak 50 ton üstünde tehlikeli madde paketlemesi yapan, yükleyen, boşaltan kurumların kesinlikle tehlikeli madde faaliyet belgesi almaları gerekir. Belge temini için bölge müdürlüğüne başvuruda bulunmak gerekir. Müdürlük de gerekli incelemeleri bitirdikten sonra işletmeye 5 yıllık süresi bulunan belgeyi oluşturur.
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Değiştiğinde Ya Da Kaybında Neler Yapılmalıdır?
Tehlikeli madde faaliyet belgesi konusunda herhangi bir durum yaşandığında uygulanacak adımlar şöyledir:
- Tehlikeli madde faaliyetinde bir değişiklik yaşandığında bu durumun kesinlikle ilgili bakanlığa bildirilmesi lazımdır. Yapılan bu bildirimden sonra da bakanlık tarafından yeni bir belge düzenlemesi yapılır.
- Tehlikeli madde faaliyet belgesi kaybolduğunda da aynı işlem uygulanır ve belirli bir ücret karşılığında belge temin edilmiş olur.
- Bu tarz kurumların tüm işletmelerinde faaliyet belgesi bulundurması zorunludur. Kurumun bu belgeyi bulundurmaması halinde firmalara cezai işlem uygulanır.