Gemi Kaptanı Nasıl Olunur? Kaptanlık İçin Gerekli Şartlar

gemi kaptanı nasıl olunur

Gemi kaptanı olmak için gerekli şartlar ve kaptan nasıl olunur konusunda bu sayfamızdan bilgiler bulabilirsiniz. Öncelikle kaptan nedir tanımıyla başlayalım. Kaptan, gemi içinde sevk ve idareden sorumlu olan oradaki yönetici diyebileceğimiz bir kişidir. Geminin aslına baktığımızda en yetkili olan kişisidir. Gemi kaptanları, şirketin hukuki açısından gemi personeli ve üçüncü şahıslara karşı temsilci konumunda bulunmaktadır. Gemi kaptanları, maaş bakımından oldukça cezbedici durumdadır ve gemi kaptanları statü itibariyle saygın kişilerdir. Peki, Gemi kaptanı nasıl olur? Şartları var mıdır? İngilizce bilmek yeterli midir? Maaşları ne kadardır? Tarzında sorulara yanıtlar bulalım.

Gemi Kaptanı Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Denizci olmak için öncelikle belli başlı eğitimlerin alınması gereklidir. Yani önceliklerden birisi sertifika veya diploma sahibi olmaktır. Bu eğitimleri; üniversitelerin ilgili bölümlerinden, yüksekokullardan, denizcilik okullarından veya özel kurslardan alabilirsiniz. Şimdi gemi kaptanı olmak için seçmeniz gereken bölümleri ve şartları listeleyelim.

Gemi kaptanı olabilmek için ilgili üniversitenin 4 yıllık deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği bölümünden eğitim alması gereklidir. Bu bölümü tercih eden kişiler, 1. Sınıfın sonunda ayrıca bir dal daha seçilmektedir. Şöyle ki; gemi yönetimi mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, deniz ulaştırma mühendisliği gibi dalları seçebilirler.

  • 4 yıllık eğitim süresinin tamamlanmasıyla birlikte ardından kaptan adayları 1 yıl kadar uzak yol stajını tabii olmak zorundadır.
  • Staj dönemlerinin bitmesiyle birlikte gemi kaptanı aday kişileri, 3. Kaptanlık sınavına girmeye hak kazanmaktır.
  • 2 yıllık denizcilik meslek yüksekokulu mezunu olan kişiler ise, yakın ol vardiya zabitliği sınavına girmek zorundadır.
  • Üniversite diploması sadece 3. Kaptanlık sınavına giriş yapabilmek için gereklidir. Ayrıca kaptanlık sınavına katılabilmek için TOEFL denen sınavdan da yeterli notu almak zorundadır.

Kaptanlık İçin Gerekenler

Gemi kaptanı olmak içinde belli başlı şartlara sahip olmak gereklidir. Bunlar;

  • Öncelikle T. C vatandaşı olmak zorunludur.
  • Aday kişinin sağlık durumunun Gemi Adamları Sağlık Yönetmeliğine göre belirli şartlara uygun olmalıdır.
  • En az 16 yaş ve üzeri olmak zorunludur.
  • En az ilkokul mezunu olmak zorunludur.
  • Gemicilik eğitimlerini tam donanımlı bir şekilde yetkili eğitim kurumlardan görmüş olmak zorunludur.
  • Askerliğin en az 9 ay kadarını güverte eri olarak yapmış olmalı ve tabi bunu belgelemelidir.
  • Uzak yol kaptanı olabilmek için ayrıca buna ek olarak da taksirli suçlardan ve ertelenmiş mahkumiyet kararından hariç olmak zorunludur.

Ayrıca buna ek olarak da gemi kaptanı içinde boy oldukça merak konusu olmaktadır. Boy ve kilo sınırları üniversiteye göre değişmektedir. Ancak denizci olabilmek için boy ve kilodan ziyade sağlık durumunun uygun olması önemlidir. Örneğin obezite riski olan kişinin denizci olma ihtimali bile bulunmamaktadır.

kaptanlık için gerekenler

Denizcilik Lisesinden Kaptan Olunur Mu?

Denizcilik liselerinde güverte bölümleri bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olmakla birlikte 6 ay kadar açık deniz stajı yapılmaktadır. Stajdan sonra gerekli sınava girerek 3000 groston gemide 3. Kaptan yani yedek kaptan olarak işe başlayabilirsiniz. Ancak bunun için kesinlikle yüksekokul mezunu olmak şarttır. Dönem itibariyle yabancı çalışan sayısının fazla olmasından dolayı bu sebep aranmaktadır.

Yat Kaptanı Nasıl Olunur?

Yat kaptanı, en az gemi kaptanı kadar sorumluluk sahibi kişidir. Çünkü yat kaptanı; tekneyi seyrüsefere hazırlayan ve yolcu alan kişidir. Gemiyi limana yanaştıran ve hatta teknenin temizliğine kadar genel işler ona aittir. Bunun için belli başlı beceriye sahip olmakla birlikte bazı başka şartlar aranmaktadır. Bunlar;

  • T. C vatandaşı olmak zorundadır.
  • En az lise mezunu olmak zorundadır.
  • 21 yaş ve üzeri olmalıdır.
  • Zorunlu olarak 4 ay süreli kursta başarılı eğitim almalıdır.
  • Gemici sınavından geçmelidir.
  • Gemide gemici belgesiyle 6 ay süreli olan stajı yapmak zorundadır.
  • Gerekli güvenlik sertifikalarına sahip olmak zorundadır.
  • Telsiz operatör veya kısa mesafe telsiz operatör sertifikalarına sahip olmak zorundadır.
  • Yat kaptanına özel yat kaptanı sınavında başarılı olmak zorundadır.

Son olarak da sağlık raporunda gerekli görülen tüm sağlık şartları da olmak zorundadır.

Gemi Kaptanı Maaşları

Gemi kaptanı maaşları da bir o kadar fazla sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bunun için net bir rakam vermek kesinlikle yanlış olur. Çünkü gemi kaptanı maaşları bulundukları konum ve pozisyon itibariyle tamamen değişim göstermektedir. Ancak devlette çalışan gemi kaptanlarının maaşları, özel sektörde çalışan gemi kaptanlarına nazaran daha düşük olmaktadır.

Yani İDO’ya ait kaptan maaşları, özel sektöre kıyasla daha düşük olduğu bilinmektedir. En yüksek maaş alan kaptanlar kimyasal tanker kaptanlarıdır. Tabii kimyasal tankerler, diğer gemilere kıyasla daha riskli olduğu bilinmektedir. Hatta sağlığı tehlikeye atmasından dolayı pek fazla tercih sebebi olmamaktadır. Ortalama gemi kaptanı maaşlarını listeleyecek olursak;

  • 3. Gemi kaptanları; 2.800-3.000 dolar maaş ve artı 6 ayda bir ikramiye almaktadır.
  • 2. Gemi kaptanı; 4.500- 5.000 dolar maaş ve artı 6 ayda bir ikramiye almaktadır.
  • Asıl kaptan; 6.000- 7.000 dolar maaş ve artı 6 ayda bir ikramiye almaktadır.

Böylece kaptanlık yapmak isteyenler için nasıl gemi kaptanı olur sorularına detaylıca yanıt vermiş olduk. Merak ettiklerinizi bizlere yorumlardan sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu