Apartman Gürültü Yönetmeliği 2023 (Gürültü Şikayeti ve Cezası)
İçindekiler
Gürültü yapan komşu için gürültü şikayeti nereye yapılır, nasıl yapılmalıdır, 2020 yılında gürültü cezası ne kadar gibi merak edilenleri bu yazımızdan öğrenebilirsiniz. Her insan kendi evinde huzur içinde sessiz bir şekilde yaşamak ister. Ancak her insanın yaşamasına yetecek bütçesi farklıdır. Bu yüzden apartmanda yaşamak zorunda kalanların sessiz bir şekilde yaşaması pek mümkün değildir.
Apartmanlar insanların toplu biçimde yaşamak zorunda oldukları yerlerdir. Fakat insanların orada toplu yaşamaları istedikleri her şeyi yapabilecekleri anlamına gelmiyor. Çoğu insan apartman gürültü yönetmeliğinin ne olduğunu bilmediği için istediği gibi yaşayabileceğini zannediyor. Gürültü konusunda özellikle çocuğu olan aileler son derece dikkatli olmalı. Bu anlayışı gösteren çok az insan var.
Genellikle gürültü yaptıkları söylenince insanlar hemen karşı çıkıyor ve çocuklarını ortaya sürüyor. Apartman gibi toplu yaşama alanlarında gürültü yapmak hem huzuru hem de komşuluğu bozuyor. Her zaman insanlarla konuşarak anlaşmak gerekiyor ama bazı insanlar ile konuşmak çok zor oluyor.
Bu tür durumlarda en mantıklı olan kavga çıkarmak yerine gerekli yerlere şikayet ederek o kişinin ceza almasını sağlamak olur. Üstelik şikayetçi olmak için ev sahibi olmaya gerek yok. Eğer kiracıysanız da kolaylıkla şikayetçi olabilirsiniz.
Gürültü Şikayeti Nasıl Yapılır?
Eğer gürültü yapan komşunuz ile anlaşamadınız ve şikayet etmek istiyorsanız şikayet edebileceğiniz iki yer var. İlk olarak gürültü şikayeti polise yapılmalıdır. Bunun için 155’i aramak en kısa yoldur. Bu şikayetiniz polislerce kabahatler kanunu çevresinde değerlendirilecek gerekli işlemler yapılacaktır.
İkinci yöntem ise adliye cumhuriyet başsavcılığına yapacağınız suç duyurusudur. Savcılığa suç duyurusu yapmanız türk ceza kanunu çerçevesinde değerlendirilecek ve şikayetiniz işleme alınacaktır.
181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da dışarıda sosyal alanlarda yapılan gürültünün giderilmesi için şikayet edilecek yerdir. Aynı zamanda çevreyi kirleten kişileri gördüğünüz zaman da bu numarayı arayarak şikayet edebilirsiniz.
Buralara şikayet etmeden önce konuşarak anlaşmak denenmeli ve başarısız olunursa şikayet edilmelidir. Aksi halde anlaşma sağlanmış ise şikayet etmek kişinin herhangi bir ceza almasına neden olmaz.
Eşine Şiddet Uygulayan Komşu Nereye Şikayet Edilmeli?
Eğer komşunuzun eşine şiddet uyguladığını düşünüyorsanız polisi arayabilirsiniz. Polise gürültü şikayeti haricinde, bu şiddetten ve gelen seslerden rahatsızlığınızdan da şikayette bulunabilirsiniz. Komşunuz polis geldiğinde bu durumu yalanlayabilir. Bazı insanlar karı koca arasına girilmemesi gerektiğini düşünür lakin eğer şiddet varsa ve bu suçun cezasız kalmaması gerektiğini düşünüyorsanız hemen polisi arayabilir ve durumu anlatabilirsiniz. Polisi aramak istemiyorsanız adliyeye giderek şikayetçi olabilirsiniz.
Apartmanda Yapılan Gürültünün Cezası
2020 yılında apartmanda gürültü yapan birisini şikayet ettiğiniz zaman o kişi para cezası alır. Bununla ilgili bir madde bile vardır. Bu madde 2005 yılında resmi gazetede kabahatler kanunu ile yayımlanmıştır. Bu madde
Başkalarının huzurunu bozarak gürültü yapan bir kişi 1.461 TL ceza öder. Bu suçu işleyen eğer bir ticari işletme ise 1.000 liradan başlayıp 5.000 liraya kadar ceza ödeyebilir. Kişinin idari para cezası almasına kolluk kuvvetleri karar verir.
Önceden gürültü cezasının miktarı epey düşüktü ve hiçbir caydırıcı durumu yoktu. Şimdiki duruma göre bu miktar giderek artmış ve yüksek meblağlara denk olmuştur. Şimdiki fiyatlara göre apartmanda gürültü yapan kişi 1.461 TL, atölye ve firmalar aynı, şantiye ve fabrikalar ise 29173 TL idari para cezası ödemek zorundalar.
Türk Ceza Kanununa Göre Gürültü
Türk Ceza Kanunu’na göre eğer kişi başka bir kişinin huzurunu kaçırıyorsa o kişi ceza alır. Kişinin ceza alması için üç şey birini mutlaka yapması gerekir. Bunlar;
- Israrla gürültü yapılması
- Israrla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması
- Israrla telefon edilmesi durumlarında ortaya çıkar.
Eğer birisi bu üç maddeden herhangi birisini yaparsa o zaman Türk Ceza Kanunu’nun 123. maddesi sayesinde o kişiye dava açma hakkına sahip olabilirsiniz. Eğer haklı görürlerse o kişi 3 ay ile 1 yıl arasında bir hapis cezasına çarptırılır. Kişi bu cezayı kendi isteği ile para cezasına da çevirebilir. Tüm bunların olabilmesi için huzuru bozulan kişinin şikayetçi olması gerekmektedir.
Gürültü Sayılan Sesler
Gürültü kavramı 2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resmi gazetede yayınlanarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre komşunun evde yaptığı tüm aktiviteler gürültü olarak geçiyor.
Fakat yaptığı şeyleri gürültü olmayacak şekilde yani komşularını rahatsız etmeyecek şekilde yaparsa veya anlayış gösterirse işte o zaman komşuların kendi aralarında durumu halletmesi üzerine herhangi bir cezaya veya şikayete gerek kalmaz.
Kişinin kendi evi içerisinde bağırarak konuşması, elektrikli süpürgeyi çok çalıştırması, yüksek sesli şarkı dinlemesi, evde evcil hayvan beslemesi, apartmanda tadilat yapılması gürültü olarak geçer. Tüm bu unsurlar apartmanda yaşayan diğer kişilere rahatsızlık vermeyecek şekilde ise sorun yoktur.
Apartman Gürültü Yönetmeliği 2020
Apartman sakinlerinin yaşadıkları yerin huzuru için uyması gereken bazı kuralları vardır. Bazı apartmanlar kendi apartmanları için ayrı kurallar koyarlar. Bu kuralların gürültü ile ilgili olan maddelerini incelemek gerekirse;
- Apartman sakinleri gürültüden uzak durmalı.
- Mesai günlerinde saat 13:00 ile 15:00 arasında akşam ise 19:00 ve 07:00 saatleri arasında gürültü yapılmamalı. (örneğin yüksek sesli müzik dinlenmemeli)
- Pazar günlerinde ve tatillerde apartman içinde gürültü yapılmamalı.
- Müzik ya da elektronik alet sesi yalnızca oda içerisinde duyulmalı.
- Park ve sokaklarda yapılan gürültüler için ise akşam saat 21:00′ e kadar süre vardır. Çoğu kişi bu saati 00:00 olarak bilir ancak yanlıştır.
Kat Mülkiyeti Kanunu
Kat mülkiyeti Kanunu’nca kişilerin birbirlerinin bağımsız alanlarını işgal etmemesi, huzurunu kaçırmaması, aynı zamanda kişinin haklarını çiğnememesini, özgürlük alanını kısıtlamamasını anlatan bir madde mevcut. Bu madde gereğince kişi haklarını savunmak için gerekli yerlere başvuruda bulunabilir. Başvurması için ev sahibi olmasına gerek yok eğer kiracıysa bile başvuru yapabilir.