HGS İptali Nasıl Yapılır?
İçindekiler
HGS, bir diğer adıyla ve açılımıyla Hızlı Geçiş Sistemi’dir. Hızlı Geçiş Sistemi, tüm köprü ve paralı yolların kullanımı sırasında geçiş bedeli olarak nitelendirilmektedir. Hızlı Geçiş Sistemi, temassız bir geçiş sistemi olup, pratik bir ödeme seçeneğidir. Hızlı Geçiş Sistemi’nin en büyük avantajı gişe sırasında oluşabilecek trafikleri minimum zamana indirmektir. Şimdi HGS hakkında tüm bilgileri vermeye devam edelim ve nasıl iptal edilir kısaca bahsedelim.
HGS Nereden Nasıl Alınır?
Öncelikle kartın nasıl alındığından kısaca bahsedelim. Hızlı Geçiş Sistemi kartını, PTT şubeleri ve bankalardan kolaylıkla edinebilirsiniz. Bireysel başvurusu yapan kişiler özellikle HGS alırken, araçlarına ait ruhsat ve kimliklerini göstermeli yeterli olacaktır.
HGS Yükleme Yolları Nelerdir?
HGS yüklemesi için birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar;
- Banka kanalıyla,
- PTT resmi sitesi,
- SMS kanalıyla
rahatlıkla ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi daha ayrıntılı gösterecek olursak şöyle ki;
Hızlı Geçiş Sistemi kartınıza yükleme yapabilmek için öncelik olarak PTT şubelerinden faydalanabilirsiniz. Ya da bunun yerine, özel bir talimat ayarlayarak bankalar üzerinden otomatik HGS yükleme alternatifini kullanabilirsiniz. Bankanızla yapacağınız otomatik ödeme talimatıyla birlikte, bakiyeniz minimum seviyeye düşmesiyle otomatik yükleme yeniden yapılmaktadır.
Tabii bankanıza bu talimatı verebilmeniz için HGS kartınızı da banka şubesinden almış olmanız gerekmektedir. Diğer bir yükleme alternatifi ise, PTT resmi sitesine girerek veya GSM operatörleri üzerinden SMS yardımıyla HGS kartı yüklemenizi oluşturabilirsiniz.
HGS Geçiş İhlali Cezası Nereden Sorgulanır?
HGS kartınızın bakiyesini sürekli kontrol etme gereği duyuyorsanız, bu işlem için yine PTT veya e- Devlet kanalını kullanabilirsiniz. Çünkü kartınızda geçiş için yeterli bakiye olmaması durumunda, kaçak bir geçiş yapmış olacaksınız. Bu durumda dolayısıyla, geçişe ait olarak cezai bir yaptırım uygulanmasına sebep olacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz uygulamaları ziyaret ederek sık sık HGS kart içinde bakiyenizi kontrole edebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için hgs olmadan geçiş yaptım ne yapmalıyım yazımıza bakabilirsiniz.
HGS Cezaları Nereye Ödenir?
Herhangi bir durumdan dolayı geçiş sırasında ceza almanız ile ödeme işlemlerini belirli noktalara yapabilirsiniz. Bunun için e- devlet veya PTT platformlarını tercih edebilirsiniz. Hata bunun için kesilen tüm HGS cezalarını da bu kanallar üzerinden ödeyebilirsiniz.
HGS Nasıl İptal Edilir?
HGS kartınızın artık kullanım ömrünün sona gelmesiyle birlikte HGS kartınızı iptal ettirmek isteyebilirsiniz. Bunun için gerek araç satış iptali veya başka sebeplerden dolayı HGS iptaline gidebilirsiniz. Bunun için yukarıda bahsettiğimiz gibi PTT kanalını kullanabilirsiniz. PTT’ye başvuru yaparak HGS kartınızın iptali talebinde bulunabilirsiniz.
HGS kart iptali tamamen araç sahibi tarafından yapılmaktadır. Ayrıca içerisinde öncesinde yüklü olup ve kullanılmamış olan bakiye de kartın iptal edilmesiyle birlikte, 1 aylık süre içinde size tekrar geri ödenir. Eğer HGS kartınızı başka banka aracılığıyla temin ettiyseniz, bunun için ilgili bankanın müşteri hizmetleriyle görüşebilirsiniz. Böylece HGS kartınızı rahatlıkla iptal edebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf adresinden hgs ile ilgili sıkça sorulan sorular kutucuğuna tıklayıp iptal bölümüne bakabilirsiniz.