HGS’siz Geçiş Yaptım Ne Yapmalıyım?
İçindekiler
HGS olmadan geçiş yaptım ne yapmalıyım diyenler için bu sayfamızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Ülkemizde araç sahiplerinin otoyollarda ve köprülerden hızlı ve basit bir şekilde geçmesine olanak tanıyan HGS hakkında bilinmesi gereken önemli konular mevcuttur. Otoyolları kullanacak olan araçlar HGS olmadan geçtiklerinde sonradan ceza ödeme gibi durumlarla karşı karşıya kalabilmektedirler.
HGS Olmadan Geçiş Yaptım?
Eğer herhangi bir sebepten dolayı HGS’siz geçiş yaptıysanız geçiş yapan araç plakasının üzerine 15 gün içinde HGS veya OGS abonesi olmalısınız. Belirtilen süre zarfı içinde abone olursanız herhangi bir cezai yaptırım uygulanmıyor. Ancak abone olmazsanız cezalı geçiş ücreti uygulanacaktır.
HGS Olmadan Yapılan Geçişlerin Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Ülkemizin bazı kesimlerinde HGS’nin yaygın olmaması nedeniyle özellikle boğaz köprülerinde bu bölgelerden gelen vatandaşlar yaptıkları kaçak geçişleri fark edememektedirler. Bakiyenizin yetersiz olması durumunda ya da kartınızın okunamaması durumunda bir sonraki geçişe kadar yükleme yaptığınızda sistem geçişinizde bütün yasaklı geçişlerinizin miktarını otomatik olarak düşecektir. Ancak bunun kontrolünü yapamayan şahıslar bir sonraki geçişlerinde 10 kat fazla ceza ödeme yapacaklardır. Bu tür bir cezaya maruz kalmamak için HGS geçişlerinizi kontrol etmelisiniz. Aşağıda anlattığımız yollar vasıtasıyla geçişlerinizi ve bakiye bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz.
HGS ödeme işlemlerinizi bankaların internet şubeleri, gişeler, ATM’ler, PTT şubeleri aracılığıyla yapabilirsiniz.
Eğer yanlışlıkla HGS kartınızla OGS sisteminden geçiş yaptıysanız müşteri hizmetlerini arayarak işlemi düzeltebilirsiniz. Böylece ceza ödemekten kurtulabilirsiniz.
HGS geçişlerinizi ve bakiye bilgilerinizi haftada bir veya kendi belirlediğiniz aralıklarla kontrol ederek yüksek miktarda ceza ödemenin önüne geçmiş olursunuz.
HGS Bakiye Bilgisi ve Geçiş Bilgileri Nasıl Öğrenilir?
HGS bakiye bilgileri ve geçiş sorgulama işlemleri farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. E- devlet, bankalar, PTT, telefon aracılığıyla yapılabilmektedir.
E- Devlet ile giriş yapıldıktan sonra arama kısmına “HGS hesap bilgileri sorgulama ya da HGS ihlali geçiş bilgileri sorgulama” yazarak ulaşabilirsiniz.
PTT web sitesi üzerinden https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf adresinden sorgulama yapabilirsiniz.
Müşterisi olduğunuz bankaların internet şubelerinden de sorgulama yapılabilmektedir.
Telefon aracılığıyla sorgulama yapmak istiyorsanız eğer 444 1 778 veya 0850 460 60 60 numaralı hatlardan ulaşarak yapabilirsiniz.
HGS Nedir ve Nasıl Alınır?
HGS, hızlı geçiş sisteminin kısaltılmış halidir. 2012 yılından itibaren OGS ve KGS sistemlerinin yetersiz kalmasıyla HGS sistemine geçilmiştir. HGS banka veya PTT şubelerinden alınabilmektedir.
HGS alabilmek için izlenmesi gereken yol şöyledir;
Öncelikle E- Devlet üzerinden aracınızın plaka numarasıyla sorgulatıp üzerine kayıtlı HGS olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Ardından herhangi bir PTT şubesi veya banka şubesine kimliğiniz ve araç ruhsatınız ile başvurmanız yeterli olacaktır. Gittiğiniz şubede gişedeki görevliye HGS almak istediğinizi ve yüklemek istediğiniz bakiyeyi belirtip, HGS kart ücretini de ödedikten sonra HGS’ nizi alabilirsiniz.
HGS kartları araç plakasına kayıtlı olduğu için başka araçlarda kullanılamamaktadır. Her plaka yalnızca bir adet HGS alabilir.
HGS Abonesi Olmanın Avantajları Nelerdir?
HGS abonesi olduğunuzda otoyollar ve köprülerde gişelerde nakit ödeme kuyruklarına girmeden hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Bakiyeniz olmasa bile HGS gişelerinden geçebilirsiniz. Bu durumda unutmamanız gereken şey ise yapmış olacağınız ilk yüklemede ihlali geçişinizin ücreti hesabınızdan düşecektir.