Hijyen Sertifikası Nereden ve Nasıl Alınır?
İçindekiler
Hijyen sertifikası nereden alınır, nasıl alınır şeklinde tüm soruların cevaplarını yazımızdan bulabilirsiniz. Hijyen eğitimleri ve hijyen sertifikası Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesi içinde yer alan eğitim kurumları tarafından verilir. İş yeri sahiplerinin belirli esas ve usullere uyulmak koşulu ile eğitimleri kendileri de verebilme hakları vardır. Hijyen eğitimi belgesini halk eğitim merkezleri aracılığıyla da alabilirsiniz.
Hijyen Belgesi Nedir?
Hijyen belgesi genel anlamda, gıda işletmelerinde sağlıklı bir şekilde üretim yapılması amacıyla getirilen bir düzenlemedir. Hijyen belgesi eğitimi ile çalışanlara tüm üretim aşamalarında karşılarına çıkabilecek problemler karşısında ne yapmaları gerektiği konusunda bilgiler veriliyor. Bu açıdan sağlık için tehdit oluşturan bütün meslek gruplarında bu eğitimin alınması zorunlu hale getirilmiştir. Bu meslek gruplarına örnek verecek olursak, gıda hizmeti veren firmalar, güzellik salonları, oteller bu gruplar içinde yer alırlar.
Hijyen Eğitiminin Genel Özellikleri
Hijyen eğitimi süresince, hijyen ilkelerine uyulmaması gibi durumlarda, virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantar oluşum nedenlerinin genel özellikleri ve bunların bulaşma yolları hakkında bilgi verilir. Bunun yanında hangi iş kollarında çalışan insanların hangi tür hastalıklara yakalanabileceği ve bu iş kollarının sağlık açısından yarattığı tehlikeleri gibi konularda detaylı eğitimler verilir. Hijyen eğitimleri sekiz saatlik bir süreden az olarak verilmez. Eğitim sürecini başarıyla tamamlayanlar hijyen sertifikası almaya hak kazanırlar.
Kimler Hijyen Sertifikası Alır?
Hijyen sertifikası alacak iş kolları şunlardır:
- Gıda üretimi yapan iş yerleri
- Su ve doğal mineralli su üretiminde bulunan iş yerleri
- Kaplıca, hamam, kuaför, dövme ve piercing yapan iş yerleri, güzellik salonları
- Otel ve pansiyon gibi yerler
Komisyonun hijyen eğitimi verilmesinin uygun bulunduğu iş kolları gibi yerler hijyen sertifikası zorunlu olan iş alanlarıdır. Bu iş kollarının hijyen sertifikası alması mecburidir.
Hijyen Eğitiminde Verilen Dersler
Hijyen eğitimi süresince verilen eğitim konuları şunlardan oluşur:
- Kişisel hijyen
- Tuvalet temizliği
- El yıkama ve kurulama
- Maske, bone ve önlük kullanımı
- Koruyucu giysi kullanımı
Hastalık kaynakları, hastalıkların bulaşma yolları ve hastalıklardan korunma yolları gibi konularda kurs süresince eğitimler verilir. Bu kursların hijyen eğitimleri 8 saatten az olamaz.