Hindi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
İçindekiler
Hindi yetiştiriciliği nasıl yapılır, gerekli olanlar nelerdir, maliyeti ve karlı bir iş mi gibi konularda bu sayfamızdan bilgiler aktaracağız. Farklı bir iş alanında şansını denemek isteyenler bazı hayvan türlerini yetiştirme ve satma konusunda düşünüyor. Girişimci ve yenilikçi bir deneyim kazanmak isterseniz siz de hindi yetiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Özellikle yılın bazı zamanlarında rağbet gören hindiler aslında daha çok tüketilmeye başlanmıştır. Çünkü hindi etinin sağlıklı olması ve de artık hemen hemen bütün diyet listelerinde önerilmesi ona olan rağbeti arttırdı. Ayrıca tavuk yetiştiriciliği ve endüstriyel tarımla ilgili tehlikeler de gün geçtikçe daha çok dikkat çekiyor.
Serbest dolaşan ve de organik tavuk eti ve de yumurtasının zor bulunması da hindiye olan yönelimi arttırmıştır. Bu yüzden hindi eti daha çok alıcı bulabilir. Eğer bu işe girmeyi düşünürseniz öncelikle hindi yetiştiriciliği nasıl yapılır konusunda bilgi edinmeniz gerekiyor.
Hindi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Hindi yetiştirmenin ayrıntılarına girmeden önce belirtilmesi gereken bazı konular var. Öncelikle daha önce tavuk yetiştirme tecrübeniz varsa hindilerin büyüme ve gelişme dönemi ve özelliklerinin tavuklardan farklı olduğunu bilmeniz gerekiyor.
Öte yandan halen tavuk yetiştirmekte olan birisi aynı alan içinde hindi yetiştirmemelidir. Hindiler ilk yumurtadan çıktıklarında tavuk yavrularından biraz daha yavaş ama bir süre sonra daha hızlı büyümeye başlar. Bu yüzden her iki yavru da bazen birbiri için tehlikeli olabilir.
Öte yandan tavuklarda olan karabaş gibi bazı hastalıklar hindiler için çok daha tehlikeli olabilir. Bu yüzden hindi yetiştirmek isteyen birisinin öncelikle gerekli olana sahip olması gerekir. Yaklaşık olarak yetişkin hindiler için 10 hindiye 40 metrekare civarında bir yer olması gereklidir.
Hindi Yetiştiriciliği İçin Gerekli Olanlar
Hindi yetiştirmek için mekan dışında gerekli olanlar da vardır. Mesela hindi yetiştirmek için de belirli bir sermayeye ihtiyacınız var. Öncelikle hindi yetiştirmek isteyen kişiler bir masraf kalemi yapmalıdır. Hindilerin satın alınması, yetiştirilecek yer, yem ve su gibi ihtiyaçlar için belirli bir para ayırabilmelidir. Eğer ciddi olarak işe girişmeden önce bir deneme yapmak isterseniz öncelikle beş ya da altı tane hindiyi evinizin bahçesinde yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Böylece yem ve su gibi ihtiyaçlar için ayırmanız gereken para hakkında bir fikir edinirsiniz. Hindi yumurtalarının tavuk yumurtalarına göre biraz daha maliyetli olduğunu da hesaplayarak bütçenizi oluşturabilirsiniz.
Hindi Yetiştirme Maliyeti Ne Kadar?
Maliyeti ne kadar diye bir hesaplama yapmadan önce hangi ırk hindi satın alıp yetiştirmek istediğinize de bir karar vermeniz gerekiyor. Hindi ırkları çok çeşitli değil. Ama en çok tercih edileni geniş bir göğse sahip olan beyaz hindi türüdür. Bu hindileri küçük bir otlakta yetiştirebilirsiniz. Geniş göğüslü hindilerin eti oldukça lezzetli olduğu için en çok satın alınan türlerdir. Ayrıca bu hindilerin büyüme süreci de çok hızlıdır ve bu yüzden yetiştirmeye uygundur.
Hindi Yetiştiriciliği Karlı Bir İş mi?
Hindi yetiştiriciliği karlı bir iş mi? sorusu çok soruluyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, hindiler artık eti çok tercih edilen hayvanlar arasında. Çünkü özellikle kırmızı et yemeyen ve de daha sağlıklı olduğu için beyaz eti ve hindiyi tercih edenlerin sayısı arttı. Eğer potansiyel müşteri kitlenize ulaşmanın bir yolunu bulabilir ve de uygun bir mekan oluşturabilirsiniz siz de hindi yetiştirmekten para kazanabilirsiniz. Geniş göğüslü ve beyaz olan türün dışında seçebileceğiniz hindi türleri de vardır.
İlgili: Kaz yetiştiriciliği
İlginizi Çekecek Bazı Hindi Irkları
Beyaz ve geniş göğüslü hindilerin dışında eti beğenilen hindiler arasında Bronz ve Beyaz Hollandalar geliyor. Ayrıca kahverengi tüyleri olan ve ABD’deki Kentucky eyaletinden çıktığı için Kentucky hindisi olarak adlandırılan hindiler de lezzet konusunda beyaz etli olanlardan daha iyidir.
Bu hindiler yetişkin bir hale geldiğinde bir tanesi 10 kilo et verebilecek seviyeye gelir. RholeIsland’tan gelen ve Narraganset adı verilen hindiler de lezzetlidir ve de büyüdükleri zaman bir tanesi 15 kiloya ulaşabilir. Beyaz göğüslü hindiler ve de Royal Palm adı verilen hindilerin bir araya getirilmesi ile oluşan kısa boylu cüce hindi adı verilen beyaz hindiler de geniş göğüslü olanlara göre daha lezzetlidir. Diğer hindilere göre daha sakin olan bu tür yetiştirmeye uygundur. Erkekleri dişilere göre biraz daha büyüktür.
Göğüsleri oldukça geniş ve diğer cinslere göre biraz daha asosyal olan bir diğer hindi türü de Beltsville hindileridir. Diğer bir uysal ve eti lezzetli hindi türü ise Beyaz Hollandalı hindileridir. Bu hindilerin dişileri kuluçkaya yatmaya biraz daha yatkındır. Ama dikkatli olunması gereken nokta, büyüdüklerinde yumurtalarını kırabilecek bir ağırlığa erişmeleridir. En çok görülen hindilerden birisi de yine melez bir tür olan bronz hindiler.
Yaban bir türün evcilleştirilmesiyle elde edilen siyah hindiler de İspanyol hindileri olarak bilinir. Bahçenizdeki böcekleri yemesi ve daha küçük çaplı ev tüketimi için uygun olan hindi türü ise Royal Palm’dir.
İlgili: Bıldırcın yetiştiriciliği
Civciv Hindilere Nasıl Bakılır?
Irkı seçtikten sonra hindi civcivlerine nasıl bakılır konusunda bir araştırma yapmanız gerekiyor. Hindilerin kuluçkaya yatma dönemi de tavuklar gibi ilkbahar ayları. Dilerseniz kuluçka makinesi satın alabileceğiniz gibi kendiniz de kuluçkaları hazırlayabilirsiniz. Tıpkı tavuk civcivleri gibi hindi yetiştirmeye başlayabilirsiniz. İlk bir ya da iki hafta kuluçka sıcaklığının 30 ve 40 derece olmasına dikkat etmelisiniz. Daha sonraki hastalarda ise sıcaklık beşer derece düşürülmelidir. Kuluçka satın almak istemezseniz nasıl yapılacağına da bir bakabilirsiniz.
Hindi Kuluçkası Nasıl Yapılır?
Hindiler için kapalı olan ve sıcak bir barınak oluşturabilirsiniz. Öncelikle yere biraz talaş serpin. Civcivleriniz büyüyüp üç hafta kadar olgunlaşmışsa yere temiz kum da serpebilirsiniz. Yem ve su konusunda düzenli kontrolleri yapmalı ve kuluçkanın sıcaklığını da kontrol etmelisiniz. Yukarıda ışık veren lambanın tam altına değil de farklı yerlere yem ve su kabı koymalısınız. Kuluçkanın sıcaklığını düzenlemek için içeriye bir termometre koymanız iyi olabilir. Civcivlere nasıl su içileceğini öğretmeniz gerekir. Hepsini su kabına yaklaştırıp içirerek öğretebilirsiniz. Eğer yumurta değil de küçük civciv almışsanız taşınma ve oraya gelme stresinden dolayı daha çok özen göstermeniz gerekebilir. Yiyip içtiklerini sürekli kontrol etmeniz gerekiyor.
Hindi Yetiştiriciliğinde Karşılaşabileceğiniz Muhtemel Problemler
Her işte olduğu gibi hindi yetiştiriciliğinin de riskleri ve muhtemel problemleri vardır. Bunlara karşı önlem alarak ve çözümleri konusunda bilgi edinerek problemler büyümeden çözmeniz mümkündür. Bazı civcivler yeme ve içme konusunda diğerleri kadar becerikli olmayabilir. Bazıları diğerlerine baskı kurup onları engelleyebilir. Bunu önlemenin yolu çok küçük bir kuluçkaya çok fazla koymamak ve düzenli olarak kontrol etmektir.
Yemek yiyemeyen ya da su içemeyenleri fark ederseniz yardımcı olmanız gerekiyor. Genel olarak on metrekare bir alanınız varsa buraya en çok on civciv koymalısınız. Ayrıca büyüdükçe daha geniş bir mekana ihtiyaçları olabileceğini de göz ardı etmemeniz gerekiyor. Biraz daha geliştiklerinde doğal ortamlarındakine benzer bir tünek yerleştirebilirsiniz. Böylece yavrular orada daha rahat uyuyabilir.
Hindi Yemleri ve Gezinme Konusu
Hindi yavrularını beslerken dikkat etmeniz gereken konu gelişimlerine göre doğru oranda protein ağırlıklı yemlerle beslemektir. Yeterince protein alamayan bir yavru hindinin gelişimi engellenir. Çok küçükken yüzde 30’un biraz büyüdüklerinde ise yüzde 20’in altında olmayan protein oranlı yemler vermeniz gerekiyor. Ayrıca bütün hayvanlar gibi dolaşmak ve gezinmek doğal gelişimlerinin bir parçasıdır. Zaman zaman onları dışarı çıkarıp gezdirmeniz en sağlıklısıdır.