İdarelerce Borç Sorgulama İşlemleri

idarelerce borç sorgulama

İdarelerce borç sorgulama işlemi sayesinde kamu kurum kuruluşları ve bankalar, işverenlerin prim borçlarını sorgulayabiliyorlar. Bu sayede SGK’dan yazı istenmesine lüzum kalmıyor. Bu sorgulamayı idarelerce borç sorgulama menüsüne internet üzerinden giriş yaparak yapabiliyorlar. Tabii ki Banka gibi idarelerin bu sorgulamayı yapabilmesi için yetkisinin olması gerekiyor. Bu yetkiyi ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alıyor. İdarelerin borç sorgulamak için gerekli izni başvuru yaparak alması gerekiyor.

İdarelerce Borç Sorgulama Başvurusu Hakkında

İdarelerin borç sorgulama başvuru yapması için yapması gereken bazı şeyler bulunuyor. Bunların neler olduğu hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bir idarenin borç sorgulama yetkisi alması için yetki talep formu başvuruda bulunması gerekiyor. Bu yetki talep formuyla beraber Kamu Kurumu Olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezine giderek başvuru yapmanız gerekiyor.

İdarenin yetkilisinin borç sorgulama yetki talep formunu doldurduktan sonra imzalayıp yetkiliye teslim etmesi gerekiyor. Yetki talep formunun yanına idare yetkilisinin kimlik fotokopisi koyulması gerekiyor. Bilgiler yazılıp kullanıcı fotokopisiyle beraber Sosyal Güvenlik Kurumu merkezine teslim edilmesi gerekiyor.

İdarelerce borç sorgulama yetki talep formu indirmek için tıklayınız.

İdarelerce Elektronik Ortamdan Borç Sorgulama

İdarenin yetkilisi gerekli olan izni aldıktan sonra elektronik ortamdan borç sorgulama işlemini yapabilir. İdare yetkilisinin elektronik ortamdan nasıl borç sorgulama yapacağı hakkında kısaca bilgi vermek istiyoruz.

  • İdare yetkilisinin borç sorgulaması yapması için https://uyg.sgk.gov.tr/borc366Sorgula/ linkine tıklaması gerekiyor.
  • Daha sonra ilk defa borç sorgulamaya yetki alan kişiler için kullanıcı adı ve şifresi girilmesi gerekiyor.
  • Sonra idare yetkilisinin TC Kimlik Numarasının girilmesi gerekiyor.
  • Giriş yaptıktan sonra ilk defa sorgulama yapacağınız için size şifre güncellemesi yapmanız sistem tarafından istenecektir.

Güncellemeyi yaptıktan sonra elektronik ortamdan borç sorgulama yapmış olacaksınız.

İdarelerce Elektronik Borç Nasıl Yapılır?

İdarelerce elektronik borç sorgulama için önce sisteme giriş yapınız. Sonra sorgulama işlem için işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumda tescilli olduğu numara bulunur. Bu numara 26 hanesi olan numaradır. 26 haneli iş yeri sicil numarasını girerek sorgulama yapabilirsiniz. Eğer ana firma ise iş yeri sicil numarasının son üç rakamı üç tane sıfır olacak şeklinde bulunur. Eğer ana firma değil de alt taşeron ise son üç numara 001, 002 gibi sayılar ifade edecektir. Sorgulama yaparken bu numaralara dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer bilmiyorsanız iş yeri sicil no sorgulaması yapmak için buraya tıklayınız.

İhale Konusu Olan İş yerleri İçin Elektronik Borç Sorgulama

İhale konusunda olan işyerleri genelde işverene hak ediş adıyla ve bu bedeli ödemek için sorgulama yapıyorlar. Bu sorgulamanın yapılması için Sosyal Güvenlik Kurumundan yazı alınması gerekir. Eğer hak ediş ödemeleri yapılacaksa iş yerinin son ödeme vadesinin borcu hiçbir şekilde olmaması gerekiyor. Eğer borcu bulunuyorsa iş yerinin hak ediş parasından bu borcu kesilecektir. Bu kesilmiş olan parayı işveren adına Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermesi gerekiyor. Bilindiği üzere işveren prim borçlarının ödenmesi için belli olan tarih her ayın sonundadır.

İhale Konusu Olan İşlerle İlgili Elektronik Borcu Yoktur Belgesi Hakkında

İhaleye katılmak için borcu yoktur kağıdını SGK’nın elektronik borcu yoktur sistemi üzerinden almak mümkün oluyor. Bu şekilde alınabildiği gibi bir dilekçe verilerek herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezinden de alınabiliyor. Borcu olmadığına dair yazının alınabilmesi için işverene ait prim borcuyla varsa eğer Bağ-Kur prim borcu ihalelere iştirak edebilmek için borç limitinin altında olması gerekiyor. Bu borç limitlerin üstündeyse ihaleye iştirak etmek için yazı alınması gerçekleşmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu