İkinci Öğretim Nedir? Diploması Farklı Mı?
İçindekiler
Genellikle tercih dönemlerinde karşılaşılan, öğrencilerin aklına takılan bir sorudur bu. Bu soru aslında üniversitelere göre değişiklik gösteren bir sorudur. Örgün adı verilen normal öğretim dışında, okulda akşamüstü eğitim görmeye ikinci öğretim adı verilir. Üniversiteler sabah saatlerinde başlayıp çoğu zaman akşam 5 gibi biter.
Ancak çoğu üniversite, bunların dışında akşamları da eğitim verir. Üniversiteler, akşamları ders verdiğini belirtmek için adını ikinci öğretim olarak kullanır. İkinci öğretimin, birinci öğretimle yani normal öğretimle arasındaki en belirgin fark puanının düşük olmasıdır. Yani aynı üniversitenin, aynı bölümü normal eğitime göre daha düşük puanla alır. Fakat ikinci öğretimler, normal öğretimlere göre harç parası adı altına bir miktar para ödemesi yapar.
Örgün Öğretim ve İkinci Öğretimin Arasındaki Farklar Nelerdir?
İki öğretimin arasında hem ortak nokta hem fark vardır. Kendilerine göre ikisinin de avantajı ve dezavantajı bulunabilir. Bu kişiden kişiye ve üniversiteden üniversiteye göre değişir. İkisi arasındaki farklar şöyledir;
- İkinci öğretimler akşamları ders işler
- Puan olarak ikinci öğretim bölümleri daha düşüktür
- İkinci öğretimler harç parası öder
- Genellikle birinci öğretime yatay geçiş bulunmaz
- Yemek saatleri farklıdır
Hiçbir zaman ikisinden biri en iyi öğretim olarak yorumlanamaz. Çünkü öğrenim gören öğrencilere ve öğretmenlere göre değişen bir durumdur.
İkinci Öğretimin Avantaj ve Dezavantajı Nedir?
İkinci öğretimin birçok avantaj ve dezavantajı bulunur. Avantaj olarak, puanının düşük olmasından dolayı kazanması birinci öğretime göre daha kolaydır. Gündüzleri boş olunduğundan kendine ayıracak vakit çoktur. Öğretmenler, eğitim görülen derslikler ve dersler aynıdır. Mezun olunduğunda alınan diploma farklı olmaz. Sabahları erken kalkmak istemeyenler için gayet uygundur.
Çalışmak isteyen öğrenciler için gündüzleri boş olduğundan çalışılabilir. Dezavantaj olarak kız öğrenciler gelip giderken zorlanma yaşayabilir. Sabah erken saatlerde olan etkinliklere gitmek için üniversiteye gidilmesi gerekir. Akşamları olan konser, eğlence tarzı etkinlikleri kaçırılabilir. Dersten gelince çoğu zaman yorgun olunabilir. Devlet yurdunda kalan öğrenciler için yemekleri kaçırma veya yemeğin sonuna yetişme gibi durumlar yaşanabilir.
İkinci Öğretimler Devlet Bursu veya Kredi Alabilir Mi?
Devlet tarafından verilen burs veya kredi işlemleri için öğrencilerin öğretimlerine bakılmaz. Yani ikinci öğretim öğrencileri de rahatlıkla burs veya kredi alabilir. İkinci öğretimler de birinci öğretimlerin yararlandığı her haktan yararlanabilme imkanına sahiptir. Fakat bazı özel kurumlar nadiren de olsa birinci öğretime hak tanıma gibi ayrıcalık yapabilir. Yani ikinci öğretimler hem devlet bursundan veya kredisinden hem de devlet yurdundan faydalanır.
İkinci Öğretimler Neden Harç Parası Öder?
İkinci öğretim öğrencileri mesai saati dışında eğitim görürler. Bu da öğretmenlerin fazla mesai yapmalarına neden olur. Öğrenciler akşamları da okulda olduğu için ekstra elektrik, su gibi masraflar olacağından onun ücreti de dahil edilir.