İş Bitirme Belgesi Nedir, Kimlere Verilir, Nasıl Alınır?

iş bitirme belgesi nedir

İş bitirme belgesi nedir, kimlere verilir, nasıl alınır şeklinde sorulanlara bu sayfamızdan cevap vereceğiz. İnşaat sektörü başta olmak üzere diğer bütün alanlarda bitirilen işin ardından alınan belgeye iş bitirme belgesi denilmektedir. Hatta bir diğer adı olarak da iş deneyim belgesi bilinmektedir. İş bitirme belgesi, gerek yut içinde veya yurt dışında kamu kuruşlarında, yapım işini tek sözleşme ile taahhüt ederek bitirmesini kabul ettirmiş ve yükleniciler tarafından idare ile düzenlenip verilen belgedir. Peki, işi bitirme belgesi nasıl alınır ve şartları nelerdir?

İş Bitirme Belgesi Nasıl Alınır?

Bir işin geçici olarak kabul edilmesiyle birlikte iş sahibi iş bitirme belgesi almaya hak kazanmaktadır. Bununla birlikte iş kabulü yapılmamış olan kişiler, sözleşme bedellerinin asgari ücretlerini ödemeleri durumunda da iş bitirme belgeleri alabilmektedir.

İşi bitirme belgesi alabilmek için sözleşme bedellerinin asgarisinin yüzde yetmişe karşılık olan kısmını yatırmak zorundadır. Yani en büyük şart bu olarak öne sürülmektedir. Ortak olarak yapılan işlerde de iş bitirme belgesi alınmaktadır. Bunun için ortakların iş hissesinde ki paylarını belirtmesi gerekmektedir. Buna ek olarak da yabancı şirketlerde de proje iş bitirme belgesi alınabilmektedir. Bunun için ise işin gerçekleştiği ülkenin mevzuatına göre düzenlemek yapılmalıdır.

İş Bitirme Belgesi Kimlere Verilir?

İş bitirme belgeleri tamamen kamuya ve özel sektörlere göre yapılmış olmakla birlikte, yapım işleri üzerine düzenlenmektedir. Bu belgeleri;

  • Şirketler,
  • Şahıslar alabilmektedir.

İş deneyim belgesi alabilen kişiler, başvuru yapılmasından itibaren 20 iş günü içinde belgelerini temin edebilirler.

İş Bitirme Belgesi Geçerlilik Süresi Nedir ve Ne Kadar Sürer?

İş deneyim belgelerinin süreleri tamamen mal ve hizmet alımlarına göre değişmektedir. Dolayısıyla ilan tarihinden itibaren geriye doğru bakıldığında 5 yıl içerisinde kabul gören mal veya hizmet alımları için bu belge kabul edilmektedir. Ancak yapım işlerinde ise bu ilan tarihi son 15 yıl içerisinde geçici kabulün denk gelmesi gerekmektedir.

Böylece iş bitirme belgesi nedir ve nasıl düzenlenir öğrenmiş olduk. Hangi hallerde ve kimlere verildiğini de yukarı da öğrenebilirsiniz. Aşağıda yer verdiğimiz örnek görselde iki farklı iş bitirme örneği bulabilirsiniz. Umarız bu konuda yardımcı olabilmişizdir.

İş bitirme belgesi örneği için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu