İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar 2023 Şartları

isteğe bağlı sigorta primi ne kadar

İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar 2020 yılı için tüm merak edilenler bu sayfamızda. Her sene isteğe bağlı sigorta primi hakkında birçok arama yapılıyor. Çünkü hali hazırda bir işte çalışmayan vatandaşlar örneğin ev hanımları isteğe bağlı prim ödemesi yaparak nasıl emekli olacağını merak etmektedir. Bir iş yerinde çalışmayan vatandaşlar özellikle bu konuyu ve nasıl olabileceğini merak ediyorlar.

Çünkü bu sigorta primi tam da onları ilgilendiriyor ancak şartlarına uygun olup olmadıklarını, ne kadar ödeme yapacaklarını ya da kaç yaşında emekli olabileceklerini tam olarak bilmiyorlar. Peki, bir iş kurumunda çalışmayan vatandaşlar prim yatırarak nasıl emekli olacak? Şartları nedir? 2020 için ücret ne kadar oldu? Tüm bu soruların cevabına yazımızda yer vereceğiz.

İsteğe Bağlı Sigorta Primi Nedir?

Zorunlu sigortalı olmak için şartları uygun olmayan ya da bu şartları çeşitli sebeplerle yitirmiş olan vatandaşların emekli olmak için kullandığı yönteme isteğe bağlı sigortalılık denmektedir. Bu durum için belli mir miktar ücret ödenmesine ise sigorta primi denmektedir. Bu ücret aylık ve düzenli olarak yatırılması gereken sigorta primleridir.

30 gün tam olarak çalışmayan ya da tam gün çalışmayan, sosyal güvenlik kanunlarına göre sigorta primlerini vatandaşın kendisinin ödemesi durumuna isteğe sigortalılık denilmektedir. Bu şekilde özellikle ev hanımları, çiftçiler ve benzeri birçok vatandaş emekli olabiliyor.

İsteğe Bağlı Sigorta Kolları

İsteğe bağlı olarak vatandaşın kendisinin ödediği sigorta kolları aşağıdaki gibidir. Bu ödemeler SSK ve BAĞ-KUR ödemesi olarak iki şekilde yapılmaktadır. Ancak SSK ödemeleri Bağ-Kur ödemesine göre her zaman daha avantajlı durumdadır. Çünkü gün sayısı, prim ödemesi, yaş ve emeklilik maaşı olarak farklılık göstermektedir.

  • İsteğe bağlı BAĞ-KUR prim ödemesi
  • Ev hanımlarına isteğe bağlı BAĞ-KUR prim ödemesi
  • Emekli sandığı için isteğe bağlı sigorta primi ödemesi
  • İsteğe bağlı çiftçi SSK primi ödemesi

Şeklinde sıralanmaktadır. Bu şekilde birçok vatandaş emekli olmak için şans kazanmış olmaktadır. İlla bir kurumda çalışmaya gerek kalmamaktadır.

İsteğe Bağlı Sigorta Primleri Ne Kadar 2020

2020 itibariyle isteğe bağlı sigorta primleri 941,76 TL olarak belirlendi. Bu prim ödemeleri 2019 yılında ise daha azdı. 2019 yılı ödemesi tam olarak 818.56 TL idi. Ancak 2020 itibariyle 123.20 TL artış göstermiştir. Aşağıda tüm diğer sigorta kollarının ödemesi gereken primler yer alıyor. Her ödeme yapılan sigorta kolu için ayrı ücret belirlenmiştir. Örneğin ev hanımı ile çiftçi farklı ücretler ödeyerek emekli olabilecektir.

  • Ev hanımlarının ödemesi gereken isteğe bağlı sigorta primi 847.58TL olarak belirlenmiştir.
  • Tarım 2925 SSK prim ödemesi ise 478.24 TL ödeme yapılması belirlenmiştir.
  • EK5 tarım sigorta primi ise 913.80 TL olarak belirlenmiştir.
  • Esnaf 1479 sigorta primi için 927 TL olarak belirlenmiştir.
  • Çiftçi 2926 sigorta primi için 781 TL olarak belirlenmiştir.

Ödenmesi gereken sigorta primleri bu şekilde belirlenmiş olup hangi durumda ödeme yapacaksanız onun ücretini ödemeniz gerekmektedir.

İlgili: 30 günlük sigorta primi ne kadar

İsteğe Bağlı Sigortaya Kimler Başvuru Yapabilir?

Türkiye’de yaşayan ya da başka ülkede yaşayıp Türkiye vatandaşı olan kişilerin aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir. Aksi taktirde sigorta ödemesi yapamaz ve emekli olamaz.

  • 5510 sayılı kanuna göre zorunlu sigortalı olabilecek bir işte çalışmayan vatandaş olunması gereklidir.
  • Tam gün çalışmayan ya da 30 günden az çalışan vatandaş olmak gerekiyor.
  • Kendi sigortalılıkları sebebi ile malullük ya da yaşlılık aylığı almayanlar vatandaş olmak gerekiyor.
  • 18 yaşını doldurmuş olan vatandaş olmak gerekiyor.

Bu sayılan şartları yerine getiren vatandaşların isteğe bağlı sigortaya başvurma hakkı ve emekli olma hakkı bulunmaktadır.

Başvuruyu Nereye Yapmak Gerekmektedir?

İlk defa başvuracak vatandaşların kendi ikamet ettikleri bölgede bulunan sosyal güvenlik il müdürlüğü yada sosyal güvenlik merkezlerine isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi ile başvuruda bulunulması gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı prim ödemek isteyenlerin ise talep dilekçesi hazırlamaları ve bu şekilde başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Ayrıca bu başvurular merkeze yani Ankara’ya gönderilecek ve yanıt beklenecektir. Yanıt olumlu geldiği taktirde isteğe bağlı sigortalılık başvurunuzun ilgili makama ulaştığı gün olarak başlangıç tarihi olarak sayılacaktır.

Sigorta Primleri Ücreti Hakkında

İsteğe bağlı sigortalılık prim ücretleri aylık kazancın %32 si olarak belirlenmiştir. Malullük, ölüm ve yaşlılık primi bunun içinden %20’sidir. Kalan %12’lik kısım ise sağlık sigortası primi olarak belirlenmiştir. Ayrıca belli bir süre prim ödememe durumunda sigortalılığın sona ermesi durumu alınan yeni karara göre kaldırılmıştır. Ölüm ve benzeri bir durum olmadığı sürece emekliliğiniz sona ermez. Belli bir süre sonra prim ödemeye devam etme durumunuz bulunmaktadır.

İsteğe Bağlı Sigortanın Sona Erme Durumu

İsteğe bağlı sigortalılık aşağıdaki durumlarda sona ermektedir.

  • İsteğe bağlı sigortalılığı sona erdirmek için müracaat eden vatandaşın ödediği son prim günü ile bitmiş sayılmaktadır.
  • Aylık talebinde bulunan vatandaşların aylığa hak kazanmış olması halinde müracaat tarihi esas alınır.
  • Ölen sigortalı kişinin ölüm tarihi itibariyle sigortalılık durumu sona erer.

Yukarıda sayılan durumların gerçekleşmesi halinde isteğe bağlı sigorta ile emeklilik durumu sona ermiş olur.

İsteğe Bağlı Sigortalılık SSK ve BAĞ-KUR Emekliliği

İsteğe bağlı sigorta primi ödeyen vatandaşların SSK sayesinde daha az primle daha erken emekli olması mümkündür. Eğer 2008 yılı öncesinde prim ödemeye başladıysanız BAĞ-KUR statüsünde emekli olacaksınız demektir. Bu durum hem daha çok prim ödemek hem de daha geç emekli olmak demektir.

Aynı zamanda SSK ile emekli olan vatandaşlar Bağkur’a göre yüzde 30 oranında daha fazla maaş alacaktır. Son 7 yıl içerisinde en çok hangi statüde prim ödenmişse ona göre emekli olunmaktadır. Bu sebeple daha karlı olan emeklilik durumunda olmak için doğru tercihler yapmak ve araştırmalar yapmak gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta Yaptıran Vatandaş Ölürse Maaş Alınabilir Mi?

En az 5 yıl isteğe bağlı sigorta primi ödeyen vatandaşların birinci dereceden yakınları ölüm aylığı alabilmektedir. Bağlanan aylık, 9000 prim ödemesi yapıldığı varsayılarak hesaplanmaktadır.

İsteğe Bağlı Sigorta İçin Gün Sayısı

İsteğe bağlı sigorta kapsamında emekli olmaya hak kazanabilmek için 08.09.1999 tarihi öncesi olarak sigorta ödemesi yapan vatandaşlar 3600 gün ve 10 yıl olan sigorta gününü tamamlamak zorundadır. Ayrıca 08.09.1999 tarihleri arasında prim ödeme girişi olan kişiler 4500 gün ve 25 yıllık sigorta günün doldurması gerekmektedir.

60 yaşını doldurmuş olmak zorunludur. 01.05.2008 tarihinden sonra sigorta girişi olan vatandaşlar 5400 gün prim ödemenin yanı sıra 63 yaşını doldurması gerekmektedir. Bu yazımızda sizler için isteğe bağlı emeklilik hakkında tüm detaylardan bahsettik. Kısaca diyebiliriz ki ev hanımları, çiftçiler, yarı zamanlı çalışan vatandaşlar, sigortalı çalışıyorken haklarından mahrum olmuş ve benzeri vatandaşların isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olmak gibi bir durumları olabilir.

Böylelikle yaşlılığınızı güvence altına almış olursunuz. Yapmanız gereken sadece gerekli makamlara başvuru yapmak ve başvuru sonucunda prim ödemelerini her ay düzenli olarak yapmak. Gün sayısı ve yaş sınırı dolduğu andan itibaren siz de emekli olmuş olacaksınız. Her ay maaş alabileceksiniz.

Bu devletimizin birçok vatandaşın zor durumda kalmaması adına yaptığı bir çalışmadır. Bu sayede birçok vatandaş emeklilik döneminde rahat edecektir. Ayrıca prim yatıran kişinin ölmesi durumunda da birinci derecen yakınlar maaş almaya devam edecektir. Ancak tek dikkat etmeniz gereken SSK ödemelerinin ve maaşlarının daha avantajlı olduğudur. Bu sebeple detaylı araştırma ile doğru tercihi yapmanız gerekmektedir. İsteğe bağlı sigortalılık hakkında sgk’nın resmi sayfasına bakmak için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu