Kadın Sığınma Evlerine Nasıl Başvurulur? Ne Kadar Kalınabilir?

kadın sığınma evleri hakkında bilgi

Kadın sığınma evine nasıl başvurulur, burada ne kadar kalınabilir gibi kadın sığınma evleri hakkında bilgi almak isteyenler bu yazımızdan aradıklarınızı bulabilirsiniz. Kadına dayalı şiddetin hat safhada olduğu günümüzde, her geçen gün ardı arkası kesilmeyen kadın cinayetleri haberleri alıyoruz. Devletin kadına yönelik şiddetti önlemek adına almış olduğu bir takım önlemler vardır. Fakat caydırıcı olacak derecede yeterli değildir. Bunlar arasında kadın sığınma evleri, kocaya verilen uzaklaştırma cezası, hapis cezası gibi birtakım önlemler vardır.

Kadın Sığınma Evlerine Nasıl Başvuru Yapılır?

Şiddete maruz kalmış kadınların en çok sorduğu ve en merak ettiği ilk sorulardan bir tanesi de, kadın sığınma evlerine nasıl başvurulur? Ne kadar kalınabilir olmaktadır. Öncelikle kadın sığınma evlerinde kalmak için şiddete maruz kalınmış olması gereklidir. Tabi sadece fiziki şiddet değil, psikolojik olarak da görülen bir şiddet vardır. Bu şiddetlerden herhangi birine maruz kalan kadın, sığınma evlerine başvuru yapabilir. Kadın gördüğü şiddeti tanık, polis raporu ve kanıtlarla göstermesi gerekmez. Şiddet gördüğünü söylemesi yeterlidir.

Kadın Sığınma Evinde Ne Kadar Kalınabilir?

Kadın sığınma evlerine başvuruda bulunarak gelen bayanlar, kendilerinin toplamaları için bir hafta zaman verilir. Durumunu anlamak adına beklenir. Daha sonrasında psikolog uzmanlarla birlikte kişiye ne olup bittiğini anlamak için sorular sorulur. Eşinden boşanıp boşanmama hakkında düşüncelerini, uğradığı şiddetinin büyüklüğü hakkında düşündükleri, neler hissettiği gibi sorular sorulur. Bu gibi sorular sorularak çözümler üretilmeye çalışılır. Mor Çatı bu prensip üzerine kurulmuş olan bir kuruluştur. Şiddete maruz kalan bayanlara her yıl yüzlercesini kucak açıp barındırmıştır. Mor Çatı yetkilileri ellerinden gelen yardımı yapmaya gayret etmektedirler.

Kadınlar sığınma evinde ömür boyu kalamazlar 3 ila 6 ay arası kadar kalabilirler. Bu süre zarfı içerisinde kendilerine iş bulmalıdırlar, kendi ayakları üzerine basabilmelidirler. Bazı sığınma evleri kadınların el becerilerine göre onları yetiştirecek, iş bulmalarını kolaylaştıracak kurslar vermektedirler. Kadınlar bu kurslardan faydalanmaktadırlar.

Kadın sığınma evleri ülkemizde devlet desteği alamamaktadır. Hollanda, Amerika, Almanya gibi ülkelerde Devlet Kadın Sığınma evlerine, destek veriyorlar. Ülkemizde sığınma evinde kalma süresi diğer ülkelere göre daha azdır. Sayılmış olan bu ülkelerde 1 yıla kadar kalınabiliyor. Türkiye’deki kadın sığınma evlerinin hali gerçekten diğer ülkelere göre biraz daha dezavantajlı durumdadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu