Kaz Yetiştiriciliği İçin Gerekenler

kaz yetiştiriciliği

Kaz yetiştiriciliği için bilinmesi gerekenler, gerekli olan konular hakkında bu yazımızdan bilgiler aktaracağız. Yaşam sürdüğümüz ülkemiz gittikçe sanayileşme adımları atan bir toprak bütünlüğüne sahip olsa bile, hala çiftlik ve benzeri olan bitki hayvan yetiştirme alanları da canlılığını kaybetmiş değil. Köyden şehirlere göç tüm hızıyla devam etse de, artık daha azınlık insanla daha geniş tesisler inşa edilebiliyor ve aynı yüzde de daha büyük çiftliklerde kaz yetiştiriciliğinde olduğu gibi yetiştiricilik yapabiliyor. Hayvan yetiştiriciliği geliri büyük ve yapılması sevimli olan bir sektördür.

Belli başlı birçok zorlukları bulunsa da, bu işe alışan ve bunu meslek edinen biri için hiç de zor bir alan değil. Birçok yetiştirici hobi olarak başladığı bu işten büyük paralar kazanıyor. Bu işe başlamadan önce bilmeniz gereken birkaç şey dışında çok da bir zahmete girmeniz gerekmiyor.

Kaz Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır?

Kaz yetiştirmeye başlamak için dişi ve erkek olmak üzere en az 2 yaşında olgun kazlar almanız yeterli olacaktır. Daha sonrasında onların sorumluluklarını büyük oranda doğanın akışına bırakarak sürünüzü sakince genişletmeye başlayabilirsiniz.

Kazlar, diğer türlerde gördüğümüz birçok kuşun tam aksine tek eşli yaşamayı tercih ederler. Bir kez eş oldukları zaman yıllarca ona sadık kalarak yaşamlarını sürdürürler. Bazı kaz üreticileri bir erkek cinsiyetli kazı iki dişi kazla eş yapmayı tercih etse de, en sağlıklı ve doğal olan durum, bir erkek ve bir dişi kazın birlikteliğidir.

Hangi üretim seçeneğini seçerseniz seçin, yavru bir kaza sahip olmayı düşünmeden evvel yaz ve kış mevsimleri için ilk üretim stokunuzu mutlaka oluşturun ve hazırda tutun. Ayrıca, eş olacak kazlarınızın eşleşmeden önce mutlaka birkaç ay beraber yaşamaları gerektiğini unutmayın.

Kazların Yaşam Alanı İçin Neler Gerekli?

Her canlının yaşamak için belli başlı özel ihtiyaçları bulunduğu gibi kazların da yaşayabilmek için görülmesi gerek ihtiyaçları vardır. En önemli ihtiyaçlar:

  • Kümes
  • Isı
  • Altlık
  • Folluk
  • Yemlik ve suluk

Kazların bu temel ihtiyaçları dışında pek fazla ihtiyaçları yoktur. Kazlar doğa da kendi halinde yaşayan, dolaşmayı seven bir hayvandır. Aşırı derecede soğuk olan günler dışında barınağa girmeyi çok sevmezler. Gezebilmek ve üreyebilmek amacıyla geniş bir alana ihtiyaç duyarlar.

Kaz Yetiştirmenin Avantajları

Kazlar büyük cüsseye sahip hayvanlardır. Bunun avantajı ise şöyledir ki, sanılanın aksine büyük kuşlar yetiştirmek az maliyet gerektirir. Her bir kg ağırlık için yemiş oldukları yiyecek miktarı, bir tavuk veya ördeğin yediğinden çok daha az bir miktardır. Kazlarınızın bahçede özgürce gezmelerine izin verirseniz, yaz mevsimi boyunca onları beslemek amacıyla çimen dışında başka bir şeye ihtiyacınız kalmayacaktır.

Kış mevsimlerinde kazlarınızı beslemek için içerisinde küçük bir mısır koçanının bulunduğu yulaf taneleri gibi oldukça düşük proteine sahip olan ve daha uygun hesaplı tahıllar kullanabilirsiniz. Kazların diğer avantajlarından biri de sağlıklı ve uzun ömürlü yaşayabilmeleridir. Diğer su kuşlarının aksine bulaşıcı hastalıklara karşı oldukça dayanıklı vücutları vardır. Bazı kazların ise iyi bakıldığı takdir de 20 yaşına kadar bile yaşadığı görülmüştür.

Kaz Yetiştiriciliği Karlı Mı?

kaz yetiştiriciliği karlı mı

Kaz yetiştiriciliği son yıllarda restoranlar ve lokantalar tarafından menülere alınması sebebiyle çok karlı bir iş gibi gözükmektedir. Bu işte gerçekten başarılı olan işletmeler için, 1000 kaz üzerinden ayın sonunda 100 bin liranın üstünde bir kar elde etme şansı oluyor. Maliyeti ve dönüşüm hesabı doğru yapıldığı zaman, kaz yetiştiriciliği hem maliyet olarak, hem proje olarak hem de elde edilen kar sebebiyle çok daha avantajlı bir tercih oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu