Kirve Nedir? Ne Demektir? Ne İş Yapar
İçindekiler
Öncelikle tanımını yaparak başlayacağımız kirve konusu hakkında genel bilgilere ulaşabileceğiniz yazı içeriği; Kirve sözcüğü TDK tarafından toplumsal ritüeller içerisinde yer alan çocuk sünnet etkinliğinde tüm giderlerin karşılanmasını talep eden ve sünnet çocuğu ile sünnet aşamasında ilgilenen aile efradından daha çok seçilen kişiye verilen isimdir. Demek ki kirveliğin süreci sünnet etkinlikleri ile başlamaktadır. Kirve, bu tanımının yanı sıra yan anlam olarak eş dost ahbap anlamını da taşır.
Kimler Kirve Olur?
Kirvelik özellikle ailenin erkek bireylerinden seçilir. Ancak bazen;
- Yakın aile dostu
- Babanın askerlik arkadaşı
- Sevgi ve saygı duyulan çevredeki kişi
- Amca, dayı, dede gibi aile büyükleri kirve görevini gönüllülük esası ile yapar.
Kirvenin Görevleri
Kirvelik İslam toplumlarının önemli ritüellerinin başında gelir. Yemekli, tatlılı davetler halinde icra edilen ritüelin organizasyon kişisi olur ve masraf konusu kirveliği üstlenen kişi tarafından karşılanır.
- Ritüellin masraflarını karşılamak
- Ritüelde takı takmayı öncelik olarak üstlenmek
- Sünnet çocuğunu acımayacağı konusunda telkin etmek
- Sünnet aşamasında çocuğun kollarını güvenle tutmak
- Sünnet çocuğunun ritüel bitene kadar yatağının başında durmak
- Sünnet çocuğuna takılacak takıları korumak
Samimi Dostluk
Tüm ritüeller gibi sünnet törenlerinde de kirvelik gibi ünvanlar dayanışma, sevgi, saygı, dostluk değerlerini yeniden bir arada tutmayı amaçlar. Maksat bu güzel destekler ile paylaşmanın önemine değinmek olup toplumsal refahı inşa etmek ve ayakta tutma çabasıdır.
Kirvelik Babalığa Eş Değer
Sünnet yaş aralığında alınan kirvelik sorumluluğu ile sünnet çocuğu kendini o anda güvende hissettiği gibi sonraki dönemde de kirveye bir baba gözü ile bakar ve saygı gösterir. Kirvenin kapısının iyi günde ve kötü günde sürekli sünnet çocuğuna açık olduğunu bilen sünnet çocuğu geleceğini bu güven üzerinden kurmaya başlar.
Peygamberler döneminden beri süre gelen bu gelenek halen devam etmektedir. Her sünnet çocuğunun bir kirvesi muhakkak vardır ve olmalıdır. Toplumsal değerler arasında yer alan ve sorumluluğu çok olan kirvelik kültürünü sürdürmek için çaba harcanmalıdır.