Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Üretim Maliyeti
İçindekiler
Kuşkonmaz yetiştiriciliği yapmak için bilmeniz gerekenler, kuşkonmaz nasıl yetiştirilir, üretim maliyeti ne kadardır, karlı bir iş midir şeklinde soruları bu sayfamızdan cevaplıyoruz. Son yılların en önemli trendi sağlıklı beslenmedir. Dünya çapında bazı hastalıkların yayılması ve obezitenin önlenemeyen yükselişi herkesi sağlıklı beslenme programlarına yöneltti. Kuşkonmaz da en sağlıklı ve faydalı bitkilerden birisi kabul ediliyor.
Bazı yerlerde yabani olarak yetişse de büyük oranda kuşkonmaz yetiştiriciliği son zamanlarda en çok kazandıran alanlardan birisi. Çünkü kuşkonmaz tarihte bilinen en eski bitkilerden birisi ve de kralların yiyeceği olarak tabir ediliyor. Özel bir damak tadına hitap ettiği için genel olarak soyluların ve zenginlerin yiyeceği olarak kabul edilmiş. Eğer büyük oranda bir şey yetiştirebilecek bir alan sahipseniz kuşkonmaz size büyük paralar kazandırabilir.
Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Kuşkonmaz yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusunun en önemli yanıtlarından birisi öncelikle yatağının doğru bir şekilde yapılması gerektiğidir. Kuşkonmaz uzun yıllar dayanıklı olan bitkilerden birisidir. Bu özelliği ile kapari ve enginara benzer.
Yerini severse on yıldan uzun bir süre sürekli boy verir ve yetişir. Ama başlarken bilmeniz gerekir ki kuşkonmazın hasat yapılabilmesi ve kazandırmaya başlaması için en az üç yıla ihtiyacınız var. Üç yıldan önce toplanmaya hazır hale gelmez.
Yani kuşkonmaz biraz daha uzun vadeli düşünen yatırımcılar için daha uygun bir bitki. Bir dönüm kuşkonmaz için yaklaşık olarak 4 bin liralık bir masraf yapmanız gerekir. Bu hesaplamayı yaptıktan ve göze aldıktan sonra bilmelisiniz ki kuşkonmaz en az 10 ya da 15 yıl gibi bir süre size dönüm başına 2 bin lira kazandırabilir.
Kuşkonmaz İçin Gerekli Olanlar
Kuşkonmaz için gerekli olanlar deyince öncelikle akla tohum gelir. Ama kuşkonmaz için aslında tohum değil de fidanlıklarda yetiştirilen kuşkonmaz taçları ekilerek işe başlanır. Kuşkonmaz taçlarının oluşması da vakit aldığı için bütün üreticiler bunu beklemek istemez ve genelde bir ya da iki yıllık kuşkonmaz taçları alarak işe başlar.
Bu taçlar tohumların belirli bir süre işlenmesi ile elde edilir. Bahar aylarına girdiğinizde kuşkonmaz taçlarını pazarlarda bulabilirsiniz. Bazı üreticiler bu taçları dondurucuda bekleterek sezona geç kalan üreticilere de satar.
Ama eğer bu vakti kaçırır ve de bulamazsanız internetten fidanlıklarla ilgili bir araştırma yapıp kuşkonmaz taçları satın alabilirsiniz. Taç alma zamanını kaçırmamanız gerekir. Eğer aldığınız taçları bekletecekseniz onları serin bir yerde saklayıp nemli toprak üzerinde bekletmeniz gerekiyor.
Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?
Kuşkonmaz tarlasına ekim yapmadan önce, tarladaki yabani otları kökleriyle birlikte tamamen temizlemeniz gerekiyor. Daha sonra toprağın havalanması da gerekiyor. Bir bel yardımı ile toprağı en az 15 ya da 20 santimetre kadar havalandırmanız şart.
Ekilecek olan tarlanın mutlaka en az 8 santimetre kalınlığında gübre ile beslenmesi de önemli. En önemli konulardan birisi ekim yapılacak toprağın PH oranıdır. Bu oranının 7 olması gerekiyor bunun için de toprak için bir ölçüm yaptırıp kireç eklemeniz gerekebilir. Kuşkonmaz taçlarının ekileceği yerin hazırlanması için 12 santimetre derinliğinde bir hendek kazılmalıdır. Ayrıca bütün hendeklerin arasında en az 50 santimetre olması lazım.
Toprağın veriminin artması için yeşil kum ve de gübre eklemeniz de daha çok verim almanızı sağlıyor. Gübre ve yeşil kum karışımının on beşer santimetre yüksekliğinde tepecikler oluşturarak hazırlamalısınız. Her bir tepeciğin üzerine taçları yerleştirip köklerini açarak yerleştirmelisiniz. Tepeciklerin arası da gübre karışımlı bir kumla doldurulmalıdır.
Kuşkonmaz büyümeye başlayınca hendekleri de ara ara kumla doldurmalısınız. Toprağın nemli tutulması da önemli ama su içinde kalmamasına da özen gösterilmelidir.
Genel Olarak Düşünülmesi Gerekenler
Kuşkonmaz yetiştirmeye başlamadan önce üç yıllık tarla bakımı, gübreleme, alan kiralanacaksa kira masrafı, sulama ve tohum gibi ihtiyaçları hesaplamanız ve işe böyle başlamanız gerekiyor. Kuşkonmaz taçlarını seçerken bazı tohumların erkek bazılarının da dişi olması gerekiyor.
Bazen daha yüksek şekilde verim almak için melez olan türleri de seçmek gerekiyor. Tarla oturduktan ve de kuşkonmazlar yerini sevdikten sonra hasada başlandığında kuşkonmazlar filiz vermeye başladıktan sonra fazla bekletilmeden toplanmalıdır. İlk iki yıl bekledikten sonra birer haftalık sürelerle hasat yapılabilir. Üçüncü yılda hasta zamanı iki haftaya daha sonraki yıllarda ise altı haftaya kadar çıkar.
Kuşkonmaz Yetiştirmenin Riskleri
Her işte olduğu gibi kuşkonmaz yetiştirirken de bazı riskleri göze almanız ve bunlara karşı önlem almanız gerekiyor. Kuşkonmazların en çok karşılaştığı hastalık mantardır. Başladıktan sonra kolay bir tedavisi olmayan bu hastalıktan kurtulmak için önce aldığınız taçların hastalıklı olmamasına dikkat edilmelidir.
Ayrıca ekimin mutlaka güneşli bir havada yapılması da şarttır. Toprağı tuzlamak ya da toprağa bazı evcil mantarları ekmek de bir çözüm bulabilir. Böcekler de kuşkonmazların düşmanı olabilir. Bundan kaçınmak için kuruyan yaprakları toplamanız ya da bazen tarlaya tavuk ya da kaz salmanız gerekebilir.
Yabani otlardan korunmak içinse ekim yapılmadan önce tarlanın iyi bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Tarlanın en büyük düşmanları devedikenleridir. Bunlardan kurtulmak için öncesinde tamamen temizleme yapılacağı gibi sık sık kontrol etmek de gerekiyor.
Malçlama Yapmak
Böcek ve yabani otlardan kurtulmak için en etkili yöntemlerden birisi de toprağı malçlama yapmaktır. Bu işlem toprağın üzerinin kuru otlarla kaplanması demektir. Zor ve pahalı bir işlem olabilir. Ama hem mevcut risklerden kurtulmak hem de erken filizlenmeye yardımcı olmak için ara sıra bu işlemin yapılması gerekiyor. Bunun için organik atıklar ve kuru otlardan oluşan bir karışımı 30 santimetre kalınlığında toprağın üzerine örtebilirsiniz. Bu karışımı hazır olarak satın almanız mümkün.
Hasat Yapmak
Kuşkonmaz hasadı iklimden iklime değişiklik gösterir. Farklı yerlerde hasat zamanı değişir. Bu zamanı yakından takip etmeli ve filizlenen bütün kuşkonmazları hiç bırakmadan toplamanız gerekir. Kalan filizler hızlı bir şekilde çürüyerek daha çok verim almanızı engeller. Ayrıca kuşkonmazları topladıktan sonra çok bekletmeden satışa sunmanız gerekiyor. Çünkü beyaz kalması için hemen kapalı bir alan götürmeniz gerekli. Çünkü beyaz rengi pazarda daha değerli olmasını sağlar. Kuşkonmazlar hemen pembeleşebilir.
Kuşkonmaz Yetiştiriciliğinin Maliyeti Ne Kadar?
Kuşkonmaz maliyeti ne kadardiye düşünecek olursanız hesaplamanız gereken birçok faktör var. Öncelikle bu iş için para kazanmaya başlamadan önce üç sene kadar beklemeniz gerekiyor. Hesaplama yaparken buna dikkat etmeniz gerekiyor. Verim almaya başlamadan önce, dönüm başına yıllık dört bin lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Eğer ekim yapacak geniş bir alana sahipseniz bu alan için gerekli olan diğer şeyleri de hesaplamanız gerekiyor. Ekim yapmak için seçilen alan için bazı hazırlıklar gerekiyor.
Kuşkonmaz Üretimi Karlı Bir İş mi?
Kuşkonmaz karlı bir iş mi sorusu önemli bir soru. Ama kesinlikle yanıt evettir. Gerektiği gibi bakımı yapılan kuşkonmaz bitkisi hem de çok uzun yıllar boyunca size büyük bir kar kazandırabilir. Sadece öncesindeki masrafları dikkatli hesaplamanız ve belirli bir süreyi göze almanız gerekiyor. Ayrıca potansiyel müşterilerinize ulaşmak için internetten satış yapabilirsiniz. Bunun için etkileyici ve işlevsel bir web sitesi de hazırlatabilirsiniz. Kuşkonmaz son zamanlarda en çok talep edilen bitkilerden birisidir. Hem pazarda hem de internette aranan bitkiler arasındadır.