Laborant Nedir, Ne İş Yapar, Nasıl Olunur?

Laborant sağlık sektöründe çalışan kişilerdir. Genellikle laboratuvarlarda çalışan laborantlar doktor tarafından hastalardan istenilen tahlil ve tetkiklerin analizini yapan çalışanlardır. Laborantlar aynı zamanda laboratuvar teknikeri olarak da anılan kişilerdir.

Laborant Ne İş Yapar?

laborant ne iş yapar

Sağlık kurumlarında çalışan laborantların yaptığı ilk ve en önemli iş doktorlar tarafından hastadan istenilen tahlil ve testleri yapmaktır. Test yapmak için hastalardan gerekli doku, toksik ve kan örneklerini alır. Bunun dışında laboratuvarda kullandığı araç ve gereçlerin temizliği ile bakımını yapar. Yaptığı tahlil ve testlerde elde ettiği sonuçların doktor ve ilgili birimlere rapor edilmesini sağlar.

Gerekli tedbirler doğrultusunda laboratuvarda işlemlerin güvenli ve sistemli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Çalıştıkları kuruma bağlı olarak ultrason, mr ve röntgen çekebilirler. Bu görevlerin tamamını hijyen kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirirler. Ayrıca laboratuvarda bulunan malzemelerin doğru kullanımlarını bilerek doğru bir şekilde kullanmaları gerekir.

Laborantların Çalışma Alanları

Laborantların çalışma alanları genellikle sağlık kuruluşları olur. Laborantların çalıştığı sağlık kuruluşlarından bazıları şunlardır;

  • Tıp fakülteleri
  • Hastaneler
  • Laboratuvarlar
  • Klinikler
  • Veterinerler
  • Araştırma merkezleri
  • Gıda sanayileri
  • Tarım il müdürlükleri
  • Et ve balık kurumları

Laborantlar aldıkları eğitim sayesinde bu kurumlarda ve farklı kurumlarda test ve analiz yapmak amacıyla çalışırlar. Ancak genellikle bulundukları alanlar hastanelerin laboratuvarlarıdır.

Laborant Nasıl Olunur?

laborant nasıl olunur

Laborant mesleğinde çalışmak isteyen kişilerin en azından sağlık meslek lisesi mezunu olmaları gerekir. Söz konusu sağlık meslek liselerinde laboratuvar ya da laborant alanında aldıkları eğitim sonrası atamayla mesleklerini yapmaya başlayabilirler. Bunun dışında özel sağlık kuruluşlarına girerek çalışabilirler. Lise eğitimi dışında üniversitede Laborant bölümlerinde eğitim alırlar.

Bu eğitim 2 yıllık bir eğitimdir ve laborant teknikeri olarak mezun olurlar. Özel hastanelerde çalışmak isteyenlerde aldıkları eğitim sayesinde çalışmaya başlayabilirler. Bunlar dışında 4 yıllık laborantlık eğitimi alarak da laborant olarak çalışmaya başlayabilen kişilerde vardır.

Üniversite mezunu bir laborant olmak isteyenlerin okuyabilecekler bölümler şunlar olur; Laborant, hemşirelik, hayvan sağlığı, sağlık memurluğu, veterinerlik ve laboratuvar hizmetleri bölümleridir.

Üniversite eğitimini alan kişiler her yıl ya da 2 yılda bir yapılan KPSS sınavlarına girerek yüksek bir puan aldıklarında mesleklerine devlet kurumlarında başlayabilirler. Bu meslekte atanmak isteyenlerin yapılan sınavda kpssp3 türünden 85-90 ve üzeri puan almaları gerekir.

Laborant Maaşları

Laborant olarak çalışan kişilerin maaşları çalıştıkları kurumlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Devlet hastanelerinde çalışan laborantlar atama yoluyla ya da taşeron şirketler aracılığıyla çalışırlar. Devlet tarafından atananların maaşları 3000-4000 arasında değişir. Taşeron olarak çalışanların ücretleri 1500-2000 olur.

Özel hastanelerde laborantlık yapanlar ise 2000-3000 arasında maaş alırlar. Bunlar dışında çalıştıkları kurum ve merkezlere göre aldıkları ücretler değişiklik gösterebilir. Laborantlar ayrıca kendi laboratuvarlarını açarak çalışabilirler. Bu şekilde yaptıkları çalışmalarda kazandıkları ücret çalışmalarına bağlı olarak değişir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu