Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 2023 Mantar Üretimi Maliyeti

mantar yetiştiriciliği

Mantar yetiştiriciliği nasıl yapılır, mantar üretimi maliyeti gibi konularda bu sayfamızdan bilgiler aktaracağız. Mantarlar gerek lezzeti ile gerekse sağlıklı olması ve protein değerleri açısından oldukça tercih edilen bir yiyecektir. Aynı zamanda içerdiği besin değerleri ile de tüketicilerin tercih ettiği bir besin kaynağıdır. Mantar yetiştirmek, çiftçilerin yetiştirdikleri sebzelerin yanında bir başka alternatif olarak tercih ettikleri, bazı bitkilerin yetişmediği alanları değerlendirmek amacıyla mantar üretimi yapıyor.

Bir doğa yürüyüşüne çıktığımız da bile karşımıza çıkabilecek bir bitki olan mantarın yetiştirilmesi de oldukça kolaydır. Mantar üretimi, yatırımcıların kısa sürede yatırımlarına karşılık alabilecekleri bir sektördür. Mantarların kısa sürede yetişmesi için eğer doğru ve etkili bir yetiştirme metodu kullanılırsa oldukça kısa süre içinde verim alınabilir.

Tüm bu sebeplerden dolayı mantar yetiştiriciliği kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin emeklerinin karşılığını alacakları ve yatırımlarının kısa süre içinde geri döneceği bir sektör olarak karşımıza çıkıyor.

Mantar Yetiştiricisi Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Mantar yetiştirme işine başlamak isteyen girişimcilerin belirleyecekleri ilk adım hangi tür mantarı yetiştirecekleri olmalıdır. Mantar yetiştirmek için aynı zamanda yeterli miktarda bir alana sahip olmanız gerekiyor. Bu alan yetiştireceğiniz mantar türüne göre de değişebileceği gibi ortalama 50 ile 100 metre kare arasında değişir.

Bir mantar yetiştiricisi olarak mantarların ışıklı ve nemli ortamlarda yetiştiğini bilmeniz gerekir. Eğer dikkatinizi çektiyse yağmur yağdıktan sonra ağaç diplerinde beliren birçok mantar olduğunu görebiliriz. Çünkü mantar türlerine göre değişmekle birlikte bu bitkiler genellikle 10 ile 20 derece arasında nemli bir ortamda yetişmek isterler.

Eğer bu nemli ortamı yetiştireceğiniz mantara sağlayamazsanız girişimci olarak mantar yetiştiriciliği sektörüne yatırım yapmak isteyenlerin sahip olması gereken diğer bir araç ise sera buğusudur. Sera buğusu su damlacıklarının havada kalmasını sağlar ve bu sebeple nemli, rutubetli bir ortam oluşmuş olur.

Sera buğusu seçeneğinin yanı sıra mantarlar için nemli bir ortam oluşturmanın diğer bir yolu ise sis makinesidir. Sis makineleri diğer alternatiflere göre daha pahalıdır. Ancak diğerlerine göre daha nemli bir ortam oluşturmak konusunda etkili olacaktır. Mantar yetiştirme konusunda dikkat etmeniz gereken diğer bir önemli konu ise yetiştirme alanının temiz bir havaya sahip olmasıdır. Bunun sebebi ise mantarların oksijen ile beslenmesidir.

Mantar yetiştirebilmek için tüm bu faktörlerin yanında yetiştirilecek mantar türüne bağlı olarak teorik bilgi sahibi olmak da gerekebilir. Bunun için yapmanız gereken ise Halk Eğitim Merkezi, Kosgeb, Tarım Müdürlükleri gibi farklı alternatiflerden yararlanarak eğitim almak. Bu seçeneklerin yanı sıra Kosgeb’den alacağınız eğitim sonrası kazanacağınız uygulamalı girişimcilik sertifika sayesinde yatırım avantajı da yakalayabilirsiniz. Kosgeb’den mantar yetiştiriciliği için alabileceğiniz hibe miktarı 50 bin lirayı bulabilir.

Mantar yetiştiriciliği nasıl yapılır pdf dokümanı için tıklayınız.

Yetiştirilebilecek Mantar Türleri

Hepimizin aklına gelen ilk mantar türü olan kültür mantarı hemen hemen her yerde karşımıza çıkıyor. Kültür mantarı aynı zamanda en çok tercih edilen mantar türü olmasının yanında yetiştirilme alanı olarak da sektörde oldukça geniş bir ölçeğe sahiptir. Kültür mantarı yetiştirme ve tüketim alanı oldukça geniş olması sebebiyle bu sektörde faaliyet gösteren ve büyük çiftlik sahibi olan firmalar mevcut. Bu sebeple kültür mantarı yetiştirmek isteyen girişimciler, bu büyük çaplı tesislerle rekabet edebilecek ölçüde bir girişim sermayesi yatırmak durumundadır.

Bir diğer popüler mantar türü ise istiridye mantarıdır. Kültür mantarına göre fiyat açısından daha yüksek meblağlarda satış alanı bulur. Aynı zamanda istiridye mantarı için yapılacak üretim alanı için ise az bir miktar yatırım yapılması gereklidir. Yetiştirilmesi oldukça kolay olan mantar için yatırım miktarı ise yaklaşık olarak 5 bin TL’dir. Girişimcilerin küçük bir alanda bu miktar ile kuracakları yatırımları kısa bir zaman sonra 10 ile 12 bin TL arasında geri dönüşüm sağlayacaktır.

Bu mantarların yanı sıra yetiştirilebilecek diğer mantar türleri ise; reishi mantarı, kuzugöbeği mantarı, porçini mantarı, shiitake mantarı ve trüf mantarı şeklinde sıralanabilir.

Mantar Fiyatları ve Kazanç Miktarı

Tüm mantar türlerinin fiyatları farklı olsa da ortalama olarak mantarların kilo bazında satış fiyatı 15 ile 25 TL arasındadır. Bu konuda önemli olan yapacağınız yatırımın boyutudur. Eğer büyük çapta bir yatırım yaparsanız toptan satış ile piyasaya sürebileceğiniz mantarlardan kazanabileceğiniz fiyat 20.000 ile 25.000 TL aralığında olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu