Market Açmak İsteyenler İçin: Market Nasıl Açılır?

market açmak

Market açmak için neler gerekli? Market açma maliyeti, gerekli koşullar ve belgeler nelerdir, kısacası market nasıl açılır diye merak eden ve yatırımını bu yönde değerlendirmek isteyenler neler yapmalı hep beraber görelim. Günümüz koşullarında iyi para kazanmak için yapmanız gereken şey, kendi iş yerinizi açmaktır. Özellikle kendi işini yürüten bireylerin, maaş karşılığı çalışan bireylere nazaran daha fazla kazandığı ve daha rahat yaşadığı aşikar.

Kendi işinizi yaratmak için özel bir irade veya yeteneğe sahip olmanız gerekmiyor. Zira market açarak da para kazanabilir ve birikiminizi perakende sektöründe değerlendirebilirsiniz. Market ve perakende sektörü, son yıllarda hiç olmadığı kadar fazla kazandırıyor ve buna bağlı olarak bu işe yatırım yapan kişileri zengin ediyor.

Market Açma Maliyeti

market açma maliyeti

Bir marketin açılış maliyetini belirleyen faktörler, genellikle marketin lokasyonu, lokasyona bağlı olarak bulunacağı mekanın fiziki boyutu, kirası, içerisine açılış için yerleştireceğiniz ürün çeşitliliği, eleman sayısı, teknik ekipman, raf sistemi, depo durumu, güvenlik ekipmanları ve ek maliyetleri içeriyor. Tüm bu faktörler ile ortalama bir marketin açılış maliyeti 75.000 TL ile 250.000 TL arasında değişebilir.

Burada önemli olan, marketinizi ne boyutta hayal ettiğiniz ve kimlere hitap etmek istediğinizdir. Örneğin, henüz marka olmamış ama sektöre hızlı giriş yapmak isteyen bir market olmak isterseniz, işlek bir lokasyonda büyük bir market açarak, ürün çeşitliliğini optimum düzeyde kullanıp büyümeyi hedefleyebilirsiniz. Tüketici, marketin adı ile değil, öncelikli olarak içeriği ve fiyatları ile ilgilenir. Küçük bir market ile kendi hayatınızı idame ettirmek için dahi olsa en azından çevresinde bolca konut bulunan bir lokasyonda yer almayı unutmayın.

Market Açmanın Püf Noktaları

Perakende sektöründe var olmak ve varlığınızı sürdürmek gerçekten zorlu bir süreçtir. Her bireyin ihtiyacı olan gıda ve tüketim malzemeleri, günümüzün en çok kazandıran ve kazandırmaya devam eden ihtiyaç ürünleridir. Bu ürünler olmadan hayatı sürdürmek imkansız olduğundan, market ve perakende sektörü sürekli ayakta kalmaya devam ediyor. Bir market açmanın püf noktalarına gelirsek, bu tamamen açacağınız marketin hedef kitlesi ve ürün çeşidine bağlı.

Örneğin, küçük bir envanter ve ihtiyaç listesine göre başlayarak büyük bir parayı riske atmak istemeyebilirsiniz. Var olan bir zincire dahil olmak ve adı oldukça bilinen market zincirlerinden Franchise kapmak da işinizi bir adım öteye taşıyabilir. Tercihiniz her ne olursa olsun, kalite ve uygun fiyat bazlı çalışmalar sizlere her zaman genişleyen bir müşteri portföyü kazandıracaktır.

Market Açma Koşulları

market nasıl açılır

Kendi işinize sahip olmak adına oldukça heyecan verici bir hikayeye başlıyor olabilirsiniz. Marketinizin açılması için sabırsızlanıyor ve insanlara temel ihtiyaçlarını satarak büyümek, daha iyi yaşamak hayaliniz olsa gerek. Tüm bunları gerçekleştirmek için bazı belgelere ihtiyacınız olduğu gibi belirli şartlara da uymak zorundasınız. Market açmak için gereken koşulları sıralayacak olursak;

  1. Market için en az 75 m2 alan,
  2. Derin dondurucu, klima, buzdolabı, içecek dolabı gibi ekipmanlar,
  3. Lavabo ve tuvalet bulundurma
  4. Jeneratör
  5. İşyeri krokisi
  6. SGK kaydı
  7. Ustalık belgesi
  8. Satılabilecek ürünlerin satışı (Temel gıda, deniz malzemeleri, züccaciye vb. ürünler)
  9. Acil çıkış

Bu kriterlerin sağlanması ile gerekli belgeleri de tamamlayabilir ve market açma girişimlerinize başlayabilirsiniz.

Market Açmak İçin Gerekli Belgeler

Bir market açabilmek için belirli prosedürleri ve belgeleri tamamlamak gerek. İlgili belge ve ruhsatlar ise şu şekildedir;

  1. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  2. Nüfus Cüzdanı Sureti
  3. İkametgah
  4. Tapu Fotokopisi, Yapı Kullanma izni veya Noter Tasdikli Kira Sözleşmesi
  5. 2 Adet Fotoğraf
  6. Vergi Levhası (Fotokopi)
  7. Esnaf odası veya Ticaret Odası Kaydı (Fotokopi)
  8. Kartlı su sayacı aboneliği
  9. SGK belgesi ya da emeklilik cüzdanı (fotokopi)
  10. İmza Sirküleri
  11. Ticari sicil gazetesi (fotokopi)
  12. İş Yeri Açma Ruhsatı
  13. Emniyet bildirimi belgesi
  14. İtfaiye raporu
  15. Adres Çalışma Ruhsatı
  16. Sabıka Kaydı

Bu belgeleri temin etmek ve bağlı bulunan belediyeye ibraz etmek koşulu ile marketiniz ile ilgili başvuruları gerçekleştirebilir ve gelecek cevap ile kesin başlangıcınızı yapabilirsiniz. Her belediye, ek ve kesin belge talebinde bulunabilir veya bu dokümanlar için yapılacak tespitler esnasında ek önlemler almanızı isteyebilir.

Perakende Sektöründeki Rekabet

Her sektörün sonsuz bir rekabet içerisinde olduğu dünya, büyüklerin kazandığı ve küçüklerin kaybettiği bir yer değil. Elinizdeki sermayeye göre küçük ya da büyük işletme sahibi olacağınız perakende sektörü, rekabetin kızıştığı ve doruklarda yaşandığı bir sektör. Tüketicinin enflasyona bağlı olarak oldukça fahiş fiyatlara sahip olduğu temel gıda ve temizlik ürünleri, son yıllarda fiyatlarını giderek artırdı. Bu nedenle rekabet için en doğru işlem, ürünleri uygun fiyata temin etmek ve kampanyalar ile satmaktan geçiyor. Kaliteli, uygun fiyatlı ürünler, ayrıca meyve, sebze ve et ürünleri ile marketinizi desteklemek, farklılık yaratarak sizi tercih edilebilir kılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu