Milletvekili Ne İş Yapar? Görevleri Neler? Nerede Çalışır?
İçindekiler
Milletvekili ne iş yapar? görevleri nelerdir, nerede çalışırlar gibi soruların cevabı bu yazımızda. Milletvekili bir parlamento veya kurulda halkı temsil eden görevlilere denir. Bilinen en eski terim olarak salgut ilk defa antik helen tarihi zamanların da ortaya çıktığı düşünülür. Türklerin Kurultay veya Keneş dediği halkın önde gelen bilginlerinin devlet ve yönetim hakkında karar aldığı yerlerde daha çok ataerkil bir sisteme rastlanır.
Tam anlamıyla Fransız ihtilalinden sonra Avrupa’da kadın ve erkeklerin resmiyet olmaksızın vekillik yaptığı meclis kuruluşları tespit edilmiştir. Laik ve parlamenter sistemin tüm dünyayı esir aldığı vakitler bu düzene ilk uyan Atatürk’ün önderliğin de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisidir.
Bu meclis saltanat rejimi aksine halkın her kesiminden insanların fikir beyan ettiği ve yaşadıkları vilayet adına iyi ve kötü isteklerini aynı zaman da devlet otoritesi hakkında karar verebildikleri özgür bir kurum olmuştur. Vekiller devlet tarafından atanmaz bizzat halk tarafından seçilir.
Milletvekili Ne İş Yapar?
Sanılanın aksine vekiller mecliste kavga ve gürültü ile uğraşmaz. Dünya genelin de vekillerin görevi halk için en uygun olacak kanun ve kuralları görüşüp saptamaktır. Temsil ettiği halkın sorunlarını dinlemek ve meclise taşımak, ülke de eksik veya hatalı gördükleri bir gidişatın değişmesi hakkında beyanat vermek temel görevleri arasındadır.
Milletvekili Görevleri Nelerdir?
- Kanun koymak
- Kanun değiştirmek ve kaldırmak
- Bakanlar kurulunu denetlemek
- Kararname çıkarma yetkisi vermek
- Bütçe ve tasarı görüşmesi yapmak
- Para basılması ve savaş ilanı vermek
- Milletler arası antlaşmaları uygun olup olmadığına karar vermek
- Yasalara uygun af ilanı vermek
İlgili: Milletvekili maaşları
Milletvekillerinin Çalışma Alanları
Genel olarak mecliste aktiftirler. Ancak vekillerin çalışma şartları ve düzenleri son günler de tartışma konusu olmuş olup çalışma alanları aktifleştirilmiş tir. Buna göre artık gazete ve siyasi dergiler de röportaj ve köşe yazısı yazabilir, televizyon açık oturum programların da katılımcı olabilir, temsil ettikleri şehirleri ziyaret edip halkın sorunlarını dinleyebilir, üniversite veya diğer kurumların programlarına konuşmacı olarak katılabilirler. Kısacası bir milletvekilinin çalışma hayatı %60 genel merkez de %40 ise diğer kurumlar da aktif olarak geçer.