Misyon Nedir? Vizyon Nedir? Misyon ve Vizyon Arasındaki Farklar

misyon vizyon nedir

Misyon nedir, vizyon nedir, bu kelimeler ne demek, özellikleri ve aralarındaki farklar gibi merak edilenleri bu sayfamızdan açıklıyoruz. İnsanlar misyon ve vizyon kelimeleri ile günümüzde daha fazla karşılaşıyorlar. Ancak bu kavramları tanımlamak için gerekli olan kelimelerin seçiminde sıkıntılar yaşıyor olabilmeniz mümkündür. İşte bu konulara hakim olmayanlar ve derinlemesine öğrenmek isteyenler için vereceğimiz bilgiler aşağıda.

Vizyon Nedir?

Vizyon İngilizcedeki vission kelimesinden gelen bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Vizyon kelimesini genel olarak firmaların kendilerini tanıttığı sayfalarda görmekteyiz. Bu sayfalarda konu genelde vizyonumuz şeklinde ele alınır. Vizyon bir şirketin ya da ele alınan işin amacına uygun olarak ilerlemesi olarak ele alınır. Gelecekte gelinmesi istenen yeri gösterir.

Vizyonun Özellikleri Nedir?

Vizyon kavramında bir takım özellikler söz konusudur. Bunlara bakacak olursak vizyon kavramı;

  • Gelecekte ulaşılması planlanan bir şeydir.
  • Ulaşılmak istenen amaç için gerekli olan ilham kaynağı ve aynı zamanda kılavuz olma durumuna sahiptir.
  • Bir iş için bir şeyler yapan grubun veya insanların uzun zaman içinde elde edeceği başarılara niçin katkı sağlamasının gerektiğini gösterir.
  • Sürekli tekrar edilebilen şekilde olan motiveleri yükselten bir durum olarak karşımıza çıkar.

Bu durumlar vizyonun özellikleri olarak karşımıza çıkar.

Misyon Nedir?

Bu kelime ise İngilizcedeki mission kelimesinden gelmektedir. Bu misyon kelimesi ise bir kurumun kuruluş amacını, temel bilgilerini ve benzeri durumları kapsamaktadır. Bu kelime genel olarak firma sayfalarında misyonumuz olarak ele alınır.

Misyonun Özellikleri Nedir?

Vizyon kadar misyonun da bazı özellikleri söz konusu olmaktadır. Bu özelliklere bakacak olursak misyon kavramı;

  • Bir işin amacını ve içinde bulunduğu mevcut olan durumu açıklamaktadır.
  • Bir işin ve firmanın neyi yaptığını, kim için yaptığını, ne ve nasıl yaptığını tanımlar nitelikte karşımıza çıkmaktadır.
  • Uzun süreli olmaktan daha çok uzun süreli olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Bir iş için bir şeyler yapmaya çalışan herkes tarafından kolayca ele alınan bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu özellikler ise misyon kavramını nitelikler şekilde karşımıza çıkar.

Misyon ve Vizyonun Ortak Özellikleri

Vizyon ve misyonun en genel olarak ele alınan özelliklerine bakacak olursak ilk sırada ikisinin de gelişime oldukça açık olması gelmektedir. Bir iş geliştikçe bu misyon ve vizyon kavramları da gelişmektedir. Eğer bireyler kendileri için işe yarar bir misyon ve vizyon durumu ortaya koymak istiyor ise en çok dikkat etmesi gereken akılda kalıcı olmasıdır. Bu durumda hatırlanması daha kolay olacaktır.

Misyon ve Vizyonun Arasındaki Farklar

Misyon ve vizyon kelimeleri birbirine yakın kelimeler olarak ele alınsa bile aralarında farklar da söz konusu olmaktadır. Bu farklara bakacak olursak misyon, mevcut olan pozisyonu ifade ederken, vizyon ise geleceği ifade eder. Misyon bulunan durum ile ilgiliyken, vizyon ise gelecekte olması istenen bir durum ile ilgilidir. Genellikle misyon şimdiki zamandan bahsederken, vizyon ise gelecekti zamandan bahsetmektedir.

Vizyon ve Misyonun Önemi

Vizyon ve misyon söz konusu olmadan her gün yapacağınız işler sıradan hale gelmiş olur. Bununla birlikte kendini tekrar eden olaylar ve durumlar ile karşı karşıya kalınır. Bu durum ise işlerden verim alınmasını engellemektedir.

Vizyon ve misyon bir firmanın kimliğini, bu firmanın iş gücünü ve bunun yanında işin kültürünü belirleyen önemli unsurlardır. Bu kavramlar şirket içerisinde doğru şekilde oluşturulur ise zaman içinde firma veya işler için emek vermekte olan bireyler en yüksek çalışma potansiyelleri ile çalışmayı daha çok istemektedirler. Bu yüzden vizyon ve misyonun iyi bir şekilde tanımlanması gerekmektedir. Çünkü vizyon ve misyon iyi bir şekilde tanımlandığı taktirde ortaya çıkmış olan sonuç, işin eyleme geçirilme süresini azaltır ve çok iyi bir çalışma durumu ortaya koyar.

Ama bu durumun bilinmesine rağmen birçok şirket içerisinde çalışanlar ve yöneticiler genel olarak vizyon ve misyonun dışında hareket alanı oluştururlar. Bu nedenle genel olarak vizyon ve misyon kavramları için yapılmış olan açıklamaların uzun olması doğru bir şeymiş gibi algılanan bir durumdur. Ama bu düşünce doğru bir düşünce değildir. Bir şirketin vizyon ve misyonu o şirket içindeki yönetici ve çalışanlar için bilinmeli ve tanımlanabilir olmalıdır. Her zaman sadece, anlaşılır ve bilinebilir olmalı, olası bir sorun oluştuğu andan itibaren devreye girer nitelikte olmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu