Muafiyet Sınavı Nedir, Kimler Girebilir, Girmek Zorunlu Mu?

muafiyet sınavı nedir

Muafiyet sınavı üniversitelerde yabancı dil zorunluluğu bulunan bölümlerde, eğitimleri için yeterli seviyede yabancı dil bilgisine sahip olan öğrencilerin eğitim sürecinde mağduriyet yaşamamaları ve sene kaybetmemeleri için her sene üniversitelerde yapılan sınavlardır. Muafiyet sınavı tarihlerini iyi takip etmek, sınav gününü ve saatini kaçırmamak önemlidir. Her üniversitenin muafiyet sınav tarihi ve saati farklıdır. Bu nedenle muafiyet sınavına girmek isteyen öğrencilerin okulları tarafından yapılan duyuruları iyi takip etmelidir.

Muafiyet Sınavına Kimler Girebilir?

muafiyet sınavına kimler girebilir

Muafiyet sınavına girebilmek için üniversiteyi kazanmış olmak ve üniversiteye kayıt yaptırmış olmak gerekiyor. Kayıt olunan bölüm içerisinde zorunlu yabancı dersi bulunan ve yabancı dil hazırlık sınıfı öğrencisi olan herkese yabancı dil muafiyet sınavına girme hakkı tanınıyor.

Muafiyet Sınavı Aşamaları Nelerdir?

Muafiyet sınavının başarıyla tamamlanması için 4 ayrı aşama bulunuyor. Bu aşamalar;

  • Grammer: Türkçe anlamı ile dil bilgisi sınavı olarak kabul edilen sınavlar genellikle test usulü yapılıyor. Adaylar sınavına girdikleri üniversitenin belirlediği netleri yapmaları durumunda bir sonraki aşamaya geçmeye hak kazanırlar.
  • Listening: Listening yani Türkçe anlamı ile dinleme sınavında adaylar dinlediklerini anlayabilmeye yönelik bir sınava tabi tutulurlar.
  • Speaking: Türkçe anlamı ile konuşma anlamında gelen sınavda adayların yeteri oranda yabancı dil konuşup konuşamadığı ölçülür. Önemli olan akıcı ve doğru konuşmak olan sınavda başarılı olabilmek için önceden yabancı dil konuşma konusunda pratik yapmış olmak gerekiyor.
  • Writing: Writing, Türkçe anlamı ile yazma sınavı adayların yabancı dil için yazma becerilerinin ölçüldüğü sınavdır.

Bu sınavların hepsinden toplanan ve ortalaması alınan puanlar muafiyet sınavındaki başarının ölçütünü belirler.

Muafiyet Sınavına Girmek Zorunlu mu?

Muafiyet sınavına girmek öğrencinin kendi tercihidir. Yabancı dil konusunda kendine güvenen, yıl içerisinde alınacak yabancı dil dersi kadar yabancı dil bilgisine sahip olan kişilerin yabancı dil sınavına girmeleri tavsiye edilir. Muafiyet sınavı sayesinde yıl içerisinde alınacak 1 dersten muaf olma şansını elde etmek avantaj sağlar.

Ayrıca hazırlık okumaktan da muaf olmayı sağlayan muafiyet sınavı sayesinde eğitim hayatınızı 1 sene kısaltmanız da mümkün hale geliyor. Ayrıca her üniversitenin muafiyet sınavı kedine özeldir bu nedenle sınavın zorluk veya kolaylık seviyesi önceden tahmin edilemez.

İlgili: Tek ders sınavı nedir?

Muafiyet Sınavı Nasıl Geçilir?

4 aşamada gerçekleşen sınavların ortalaması alınarak adayın yabancı dille ilgili başarısı belirlenir. Başarılı olarak sınavdan geçer not alan öğrenciler o sene içerisinde yabancı dil eğitimi almak zorunda kalmazlar. Ancak başarı ile sınavı tamamlayamamış olan adaylar sene içerisinde yabancı dil dersi almak durumunda kalırlar.

Sınavı başarı ile tamamlayanlar için yabancı dil eğitimi alma şansı tanınıyor. Yabancı dil konusunda kendini geliştirmek isteyen öğrenciler sınavda başarılı olmuş dahi olsalar yabancı dil dersi alma hakkında sahipler. Genel olarak muafiyet geçme notu 60 olmasına rağmen üniversiteler arasında bu not değişiklik gösterebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu