Muhtar Olmak İçin Gereken Şartlar? Nasıl Muhtar Olunur?

muhtar olmak için gereken şartlar

Muhtar olmak için gereken şartlar, nasıl muhtar olunur şeklinde merak ettiklerinizi bu sayfamızdan öğrenebilirsiniz. Devletin mahalle ve köylerdeki temsilcilerini muhtarlar oluşturmaktadır. Devlet memuru olarak görev yapan muhtarlar, seçimlerle iş başına gelir ve yasalar çerçevesinde işlerini yürütür. Muhtarlara bağlı olarak çalışan ihtiyar heyetleri ise, muhtarın belirlediği kişilerden oluşur ve seçim sonucunda göreve başlar.

Muhtar Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Devlet kademesinde görev yapacak her memurda olduğu gibi, muhtarlığa aday olabilecek kişiler için de bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Muhtar adayı olabilmek için ilk şart, TC vatandaşı olmaktır
  • 25 yaşını doldurmuş olmak
  • Seçime girdiği mahallede, seçim tarihi itibarı ile en az bir sene ikamet ediyor olmak
  • Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyilmemiş olması
  • Kamu hizmetlerinden yasaklı olunmaması
  • Türkçe okuyup yazabiliyor olmak

Bir kişi muhtar seçilmiş bile olsa, istenen şartları taşımadığı tespit edilmediği anlaşıldığı anda, muhtarlık görevinden alınır.

Muhtarlık Seçimleri Nasıl Yapılır?

Muhtarlık seçimleri, belediye başkanlığı seçimleri ile aynı anda ve beş yılda bir yapılmaktadır. Muhtar olmak isteyenler seçim takviminin yayınlanmasından sonra adaylığını koyabilirler. Aday olmaları için siyasi parti üyeliği gerekmediği gibi siyasi parti adayı olmakta gerekmiyor. Kanuna göre aday gösterilme şartı olmadığı için, mahallede oturanların da aday göstermesi gerekmemektedir.

Muhtar adayları, ihtiyar heyetinin de yazılı olduğu oy pusulalarını kendileri hazırlayıp çoğaltırlar. Bu pusulalar, oy kullanma kabinlerinin içine zarfla birlikte konur. Seçmenler, muhtar adayının oy pusulasını zarfa koyarak, oy verme sandığına atar ve oy kullanma saati sona erince, muhtarlık seçim zarfları da tek tek açılarak sayılır. En fazla oy alan aday ise muhtar seçilmiş olur.

Muhtar Seçilen Adaylar Göreve Ne Zaman Başlıyor?

Muhtar seçilen kişiler, genellikle seçimin yapıldığı günde belli olmaktadır. Buna rağmen muhtar seçilen kişilerin, muhtarlığa başlaması için gerekli prosedürleri takip etmesi gerekmektedir. Öncelikle, 48 saatlik itiraz sürecinin beklenmesi gerekiyor. Muhtarlık seçimine itiraz yapılmışsa, itirazın incelenerek neticelenmesi beklenmektedir. İtiraz sonucunda değişiklik olmuyorsa, muhtar seçilen kişi ilçe seçim kurulundan mazbatasını alarak, göreve başlayabilmektedir.

Muhtarların yasalarla belirtilen birçok görevi bulunuyor. Bunların başlıcaları muhtarlar kanunlar gereği halkı bilinçlendirir. Köydeki düzenin sağlanmasına yardımcı olur ve şüpheli durumları kolluk kuvvetlerine iletir. Köydeki doğum, ölüm ve evliliklerin kayıt altına alır. Bu konuda daha detaylı bilgi için muhtarın görevleri yazımıza bakabilirsiniz.

Muhtarlar ayrıca, sorumluluk sahalarında meydana gelen bulaşıcı ve salgın hastalıkları tespit ettiği anda, sağlık kuruluşları ile kolluk kuvvetlerine bildirmek zorundadır. Bunların dışında, yardıma muhtaç kişilerin tespit edilerek, yeşil kart almaları için ilgililerle iletişime geçilmesi de, muhtarların görevleri arasında bulunuyor.

Bu yazımızda muhtar olmak için gereken şartlar ve muhtar nasıl olunur konusunda merak edilenleri cevapladık. Aklınıza takılanları bizlere yorumlardan iletebilirsiniz. Mahalle muhtar ve ihtiyarlar kuralları tüzüğü hakkında bilgi almak isterseniz buraya tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu