Muhtarın Görevleri ve Yetkileri Nelerdir?
İçindekiler
Muhtar nedir, ne iş yapar, muhtarın görevleri ve yetkileri nelerdir gibi konularda bu sayfamızdan bilgiler aktaracağız. Muhtarlar birçok iş tanımı bulunan önemli kişilerdir. Mahalleler ve köyler için halk tarafından seçilen muhtarlar mahalle işlerini yürütmekle görevlidir. Yasalar gereği belirlenen kuralları uygulayan muhtarlar mahallelinin problemlerini çözer ve gerekli ihtiyaçlarını giderirler. Muhtar seçildikten sonra tam 5 yıl görev yaparlar.
Görev süresinin sonunda isterlerse yeniden aday olma hakkına sahiptirler. Yeniden seçilmesi halinde bir 5 yıl daha görevine devam etmeleri mümkündür. Mahallenin ya da köyün yaşam kalitesini arttırmakla görevli olan muhtarlar düzeni korur ve mahalle huzurunu sağlar.
Muhtarların Görevleri Nelerdir?
Muhtarların iş tanımı son derece geniştir. Muhtar olmak isteyen bir kişi mesleğin büyük bir sorumluluk olduğunu unutmamalıdır. Muhtarların görevleri şunlardır;
- Mahalle düzeninin sağlanması
- Nüfus Hizmetleri Kanunu‘nun 13, 17, 18 ve 51’inci maddelerini uygulamak, mahalle veya köylerde yaşayan vatandaşlara gerekli belgeleri düzenlemek.
- Askerlik yoklama memurları tarafından talep edilen bilgileri sunmak.
- Askerlik ve seferberlik konuları başta olmak üzere bildirilerin yapılmasında yardımcı olmak.
- İkametgah alma gibi resmi işlerin gerçekleştirilmesi.
- Seçim zamanları sandık seçmen listelerini asmak veya seçmen kağıtlarını dağıtmak.
- Tapu kadastro ilanlarını asmak.
- Vergi memurlarına talep gelirse bilgi aktarmak.
- Mahalleye giren şüpheli ve kimliği bilinmeyen şahısları zabıtaya bildirmek.
- Zabıtaların yapacağı ev veya bina aramalarında hazır bulunmak.
- Yardıma muhtaç kimseler ile ilgilenmek. Yeşil kart verilecek kişilerin başvuru formlarını onaylamak.
- Afet günlerinde yardıma ihtiyacı olan kişilerin tespitinde idareye yardım etmek.
- Mahalle veya köydeki yapılan, yapılacak, yürütülen hizmetlerle ilgili fikir belirtmek.
- Kendine ait çalışma yerinde günün belirli zaman dilimlerinde bulunmak ve bu zamanı halka bildirmiş olmak.
- Bulunduğu bölgenin en büyük mülki idari amiri tarafından (kaymakam veya vali) kendisine verilen görevleri ifa etmek.
Tüm bu görev tanımlarının haricinde daha çok pek çok işi olan muhtarlar mahalle ile ilgili her türlü işi yürütmek durumundadır. Muhtarın yetkileri ve görevlerini bu şekilde ifade edebiliriz.
Muhtar Kime Bağlıdır?
Muhtar olan kişiler görev süresi boyunca Kaymakamlık ile bağlantılı bir şekilde hareket etmektedir. Kaymakamlık ise doğrudan İçişleri bakanlığına bağlıdır. Ayrıca gerekli durumlarda Kaymakamlık ile iletişime geçmek ve yardım almak muhtar görevlerinden bir tanesidir.
Nasıl Muhtar Olunur?
Günümüzde pek çok kişi muhtar olmayı istemektedir. Fakat bu birçok aşamadan oluşan zorlu bir süreçtir. Tahmin edersiniz ki en zor süreç seçim ve seçilme süreci olacaktır. Muhtar olmak için belli şartlar yerine getirilmelidir. Bunlardan ilki aday olunacak mahallede oturulması gerektiğidir. Aday olacak kişi en az 6 ay o mahallede oturmuş olmalıdır. Bunun yanı sıra 18 yaş üstü olmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve okur yazar olmak gerekmektedir. Bu şartlar sağlandıktan sonra muhtarlık için aday olunabilir.
Muhtarlık Mesleğinin Gereklilikleri
Muhtarlar belli gerekliliklerin yerine getirilmesi sağlamalıdır. Kurumsal iş birliklerini yönetmesi gereken muhtarlar tek başına değil azaları ile birlikte çalışmaktadır. Bu sayede iş paylaşımı yapılması mümkündür. Muhtar azaları da seçim dönemi belirlenmektedir. Belediyelerle iletişim kurup gerektiğinde yeşil kart çıkartılmasını sağlamakla görevli olan bu kişiler halka hizmetle görevlidir. Bu sebeple herhangi bir problemde kendilerine başvurulması mümkündür.