Müsteşar Nedir, Ne İş Yapar? Müsteşar Nasıl Olunur?
İçindekiler
Müsteşar nedir, ne iş yapar, müsteşar nasıl olunur sorularının cevaplarını bu sayfamızda inceliyoruz. Müsteşar, bakanlık veya elçiliklerde görev yapan, bakanın bir altında olan, bakandan sonra en üst düzeyde çalışan kişidir. Kelime olarak kendisine danışılan ya da bilgi alınan kimselerdir. Devlet memurlarıyla kıdem, izin, tazminat gibi haklar konusunda aynı hakka sahiptir. Devlet memurlarının da en yüksek rütbelisi olarak bakanın emrinde çalışırlar.
Müsteşar genellikle siyasi mevki sahibi olmakla karıştırılsa da değildir. Mevki sahibi olarak görev başına gelirler ve mesleki mevki sahibi olurlar. Bütün bakanlıklarda 1 adet müsteşar bulunmaktadır. Bakanın bulunmadığı zamanlarda tüm yetki müsteşara aittir. Bakan adına tüm görevleri yürütmekle yükümlüdür.
Müsteşar Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?
Müsteşarların yaptığı işler siyasi değildir. Yalnız göreve getirilme süreçleri siyasetçiler tarafından yapılır. Genellikle müsteşar değişimleri siyasetçiler değiştikçe olmaktadır. Müsteşarın görev ve sorumlulukları vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir;
- Mekansal planlamaları yapmak
- Basın ve halkla ilişkili faaliyetleri yönetmek
- Hukuki süreçleri süreçleri yönetmek
- Bütçe ve kaynaklarla alakalı raporları yönetmek
- Avrupa birliği ile olan ilişkileri düzenlemek
- Yapı işleriyle ilgilenmek
Müsteşarlar, bakanlığın ihtiyaç duyduğu bilgileri ve öngörüye ihtiyaç duyduğunda ona bunları sunan kişilerdir. Ayrıca müsteşarların denetleme ve emretme gibi birçok görevi vardır. Müsteşarlar bakandan sonra en yetkili kimseler oldukları için tüm bakan görevlerini yaparlar. Müsteşarlar bakandan sonraki en yetkili kişiler oldukları için gereken onaylamalar bakanlık onayından geçtikten sonra müsteşarın imzasına sunulur. Müsteşara bakan tarafından yetki verildiği taktirde doğrudan işlem yapmaya yetkisi vardır.
Müsteşar Nasıl Olunur?
Müsteşar olabilmek için en az lise mezunu olmak gerekmektedir. Özel bir diplomanın olmasına ihtiyaç bulunmamaktadır. Sadece üniversitelerin bazı bölümlerinden mezun olanlar için daha kolay olunabilir. Müsteşar olacak kişi bakanlık tarafından belirlenir. Bakan tarafından belirlendikten sonra başbakan ve cumhurbaşkanı onayı gereklidir.
Onay verildikten sonra hemen göreve başlayabilir. Müsteşar olacak kişiler için herhangi bir sınav bulunmamaktadır. Müsteşar olabilmek için tavsiye edilmek önemlidir. Başbakan veya cumhurbaşkanı onayı, sizi tavsiye edecek bir kişi olması müsteşar olmanız için yeterli gelecektir. Müsteşarlara sınav yoktur fakat mülakatla seçilmektedir. Şuanda görev başında olan çok fazla sayıda müsteşar emekli bürokratlardan oluşmaktadır.
Müsteşar Maaşı Ne Kadardır?
Yapılan araştırmalar sonucunda bir memura verilen en yüksek maaşlar incelendiğinde ilk sırada müsteşar yer almaktadır. Bu maaşlar bakanlıktan bakana değişse de genel olarak memur zammı ile de 13280 liraya kadar yükselebilir. 1/4 derecede bulunan bir müsteşar maaşı 13.000 ile 14.000 TL arasında değişmektedir.
Müsteşar Plakaları Nedir?
Kırmızı plakalar devletin üst kademelerinde kullanılır. Devlet kademelerinin en üstünde bulunmuş kişiler için yapılan bu özel plakaları sadece belirlenen özel kişiler kullanabilir. Söz konusu bu plakalar trafikte geçiş üstünlüğü olması için tasarlanmıştır. Bu geçiş hizmetlerinden yararlanan kişiler arasında müsteşarlar da vardır. Bu plakalar bu yıl içinde çıkan kanuna göre kırmızıdır. Bakanlar ile görünümü aynıdır.