Nikah Memuru Nasıl Olunur 2023 Görevleri ve Şartları Neler?

nikah memuru nasıl olunur

Günümüzde çokça talep gören nikah memurluğu mesleğini yapmak isteyenler nikah memuru nasıl olunur, görevleri nelerdir, maaşı ne kadar gibi soruları merak ederler. Nikah memuru olma şartları ve nikah memurluğu hakkındaki bilgiler şunlardır;

Nikah memuru resmi nikah akdinin gerçekleşmesini sağlayan kişidir. Evlenmeye karar veren kadın ve erkeğin evliliği nikah memurunun kıydığı nikah sayesinde geçerli kabul edilir. Evliliğin kesinleşmesi için Medeni Kanun gereği resmi nikahın nikah memuru tarafından kıyılması gerekir.

Nikah Memuru Nasıl Olunur 2020 Şartları

Nikah memuru olmak için devlet tarafından özel olarak atanan bir kadro değildir. Ancak nikah memurluğu görevini yapmak için bazı şartların taşınması gerekir. Nikah memuru olma şartları şunlardır;

  • Bu kadroya başvuracak kişilerin TC vatandaşı olmaları.
  • KPSS sınavına girerek geçerli puan almak.
  • Adayların belediyede çalışıyor olmak.
  • En az iki senelik üniversite mezunu olunması ve KPSS’den istenen puan neticesinde memur olmak.
  • Disiplin sahibi olunması.
  • Hakkında yapılan güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanması.
  • Adaylar erkekse askerliğini yapmış olması gereklidir.

Bu şartları taşıyan kişiler belediye tarafından açılan kadrolara nikah memurluğu için başvurabilirler. Başvuru sonrasında belediye başkanından aldıkları yetkiyle nikah memurluğu görevi yapabilirler.

Nikah Memurunun Görevleri Nelerdir?

Nikah kıyma yetkisi belediye başkanındadır. Ancak belediye başkanı bu yetkiyi başkalarına devredebilir. Belediye başkanı tarafından yetki alan nikah memurlarının görevleri şunlardır;

  • Evlenmeye karar vererek başvuruda bulanan çiftlerin başvurularını kabul eder.
  • Nikah akdi öncesinde gerekli olan evlilik dosyalarını hazırlar.
  • Nikahı kıydıktan sonra evlilik cüzdanını çiftlerden birisine teslim eder.
  • Evlenmeye karar veren çiftlerin aldıkları tarihte nikahlarını olmasını istedikleri yerde kıyar.
  • Evlenmek isteyen kişiler hakkında araştırma yaparak evliliğe engel bir durumun olup olmadığını ortaya çıkarır.
  • Nikah kıyma işlemi sonrasında kıyılan nikaha ait belgeleri nüfus müdürlüklerine teslim eder.
  • Kıydığı nikahlarla ilgili kayıtları tutar.

Nikah memurunun bu görevleri yerine getirmek için yetki almış olması ve nikah memurluğu için gerekli eğitimden geçmiş olması gerekir.

Nikah Memurunun Giyimi Nasıldır?

Nikah memurları görevleri gereği resmi ve sade giyinirler. Özellikle erkek nikah memurlarında takım elbise üzerine cübbe giyilir. Ayrıca resmi bir görevi yerine getirdikleri için temizlik ve bakımlarına özen gösterirler.

Nikah Memurlarının Çalışma Koşulları

Nikah memurları belediye bünyesinde çalışırlar. Bir memurun sahip olduğu haklara nikah memurları sahiptir. Bu görevi yapan kişiler haftada 40 saat çalışırlar. Hafta sonlarında ve resmi tatil günlerinde de nikah kıyabilirler.

Nikah memurluğu görevi kişilere belediye tarafından verilir. Ancak çıkarılan yasa gereği müftülerde nikah memurluğu görevi yapabilirler. Ayrıca köylere nikah memurunun gelmemesi durumunda nikah muhtar tarafından da kıyılabilir.

Nikah Memuru Maaşı Ne Kadar?

Evlilik kurumu için en önemli görevi yerine getiren nikah memurları gerçekleştirdikleri bu görev için 2.800 – 3.500 TL arasında bir maaş alırlar. Ayrıca resmi tatillerde kıydığı nikahlar için ek ücret alır. Nikah memuru nasıl olunur, gereken şartlar nelerdir gibi merak edilenlere bu sayfamızdan cevaplar vermeye çalıştık. Merak ettikleriniz bizlere yorumlardan sorabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu