Noter Nasıl Olunur 2023 Gerekli Şartlar Nelerdir?
İçindekiler
Noter nasıl olunur, noter olmak için gerekli şartlar nelerdir konusunda bu sayfamızdan gerekli bilgileri bulabilirsiniz Noterler, ülkemizde en yoğun olan yerlerden biridir. Hemen hemen her kişi hayatında bir defa da olsa notere gitmiştir. Hukuk sitemi içerisinde yer alan noterler aracılığı ile pek çok işi görebilmek mümkündür.
Noter Nasıl Olunur? Şartlar Nelerdir?
Türkiye’de pek çok insan noter olmak istemektedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise noterlerin kazançlarının iyi olmasıdır. Peki, bu güzel mesleği olabilmek için neler gereklidir? Buna bakalım. Günümüzde birçok insan noter olmayı istemektedir. Noter olmak için gerekli şartlar ise şunlardır:
- 4 yıllık hukuk fakültesi mezunu olmak gerekir.
- Noterlik stajı yapılması gerekir.
- Noterlik stajı sonunda noterlik belgesine sahip olmak gerekir.
Bu aşamaları tamamlayan herkes noter olma avantajı yakalayabilmektedir. Yani noter olabilmek için eğitim, staj, staj sonrası bekleme süresi ve çalışma süresi kriterleri geçmektedir. Noter olmak isteyenler için olmazsa olmaz şeylerden biri hukuk fakültesi mezunu olmaktır. Bunun yanı sıra 25 yaşını dolduran ve en az 4 yıl boyunca avukatlık, hakimlik ya da akademisyenlik yapan kişiler de noter olmaya hak kazanabilirler.
Noter olmak için ayrıca adalet bakanlığına da başvuru yapmak gerekir. Bakanlığın vereceği noterlik belgesi olmadan noter olunamamaktadır. Bu nedenle bu belgeyi alabilmek için bir süre sabretmek gerekir. Şimdi noter nedir ve ne iş yapar? Gibi soruların cevaplarına bakalım.
Noter Nedir?
Noter, Türk hukuk sistemi içinde vazgeçilmez bir yeri olan ve kamu görevlerini yerine getirmeye çalışan kişilerden oluşan bir kurumdur. Noterler, hukuksal güvenliğin sağlanması ile birlikte gerçek ve tüzel kişilere hizmet amacı ile kurulmuşlardır. Bunun yanı ortaya çıkan anlaşmazlıkların önlenmesi ve bu anlaşmazlıklar için çözüm üretimi de yapmaktadır.
Noterlerin Görevleri Nelerdir?
Noter, genel itibari ile hukuk belgelerinin düzenlenmesi, derlenmesi, onaylanması ve resmiyet kazandırılmasının sağlanması için çalışan yerlerdir. Fakat yapmış oldukları işler bunlar ile sınırlı olmamaktadır. Noterlere ayrıca, satış sözleşmelerinden tutun da taşınmaz satış sözleşmelerine kadar hemen hemen çok şey için başvuruda bulunulur.
Yasaların onlar için belirlemiş oldukları iş ve işlemleri yaparlar. Notere getirilen evrakı amacına uygun bir biçimde işleme sokarlar. Diğer bir görev ise resmi belgelerin onaylanması işlemlerini yapmaktır. Noterler, imza, belge, tarih gibi işlemlerinin de onaylanmasında görevlidir. Bu nedenle noterlikler genel olarak çok yoğun olmaktadır.
Noterler Nasıl Para Kazanmaktadır?
Noterlikler, ülkemiz içerisinde en fazla kazanca sahip olan kurumlar arasında sayılabilir. Noterler kamu kurumlarında ya da özel kurum ve kuruluşlardan herhangi bir maaş almazlar. Noterler, yapmış oldukları ve yürüttükleri işlemlerden dolayı kazanç elde etmektedir. Noterlerde yapılan işlemler için belirlenmiş olan ücretler söz konusudur. Bundan dolayı yapılan işlemler sonucu noterler belli pay oranı kadar her işlem başına ücret almaktadır. Özellikle çoğu işlemin yapıldığı ve kalabalık olan noterlerin kazançları bu nedenle yüksek olmaktadır.