ÖABT Nedir? Kimler Girebilir? ÖABT Konuları ve Soru Sayısı

öabt nedir

ÖABT, açılımı öğretmen aday bilgi testi olan ve KPSS ile aynı formatta yapılan diyebileceğimiz bir sınavdır. Eğitim fakültesinden mezun olan ya da pedagojik formasyona sahip öğretmenlerin kamu kurumlarında çalışabilmesi için girmek zorunda olduğu bir sınav çeşididir. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olarak çalışmak isteyenlerin sorumlu tutulduğu ÖABT her bir branş için ayrı ayrı hazırlanmaktadır.

ÖABT Nedir?

Kamuda öğretmen olarak görev yapmak isteyenlerin tabi tutulduğu ÖABT, ÖSYM’nin üstlendiği bir sınav şeklidir. KPSS ile birlikte her yıl yapılan ÖABT, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kamu okullarında görev yapmak isteyen öğretmenlerin girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Daha önceki yıllarda sadece genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri test başarılarına bakılarak yapılan öğretmen atamaları, son 6 yıldır ÖABT puanına bakılarak yapılmaktadır.

ÖABT Soru Sayısı

Her branş öğretmeni için özel olarak hazırlanan ÖABT, toplam 50 sorudan oluşmaktadır. Adaylara 50 soru için 75 dakika süre verilmektedir. Bu soruların konu kapsamı 40 + 10 olacak şekilde ayrılmıştır. İlk 40 soru öğretmenin alan bilgisini ölçerken son 10 sorusu öğretmenlik meslek bilgisini ölçecek düzeyde hazırlanmıştır. ÖABT için baraj puan belirlenmemiştir. Sonuca göre branş adayları kendi arasında sıralanıp ihtiyaç dahilinde atanmaktadır.

ÖABT’ye Girebilecek Branşlar

ÖABT, KPSS’yi takip eden günlerde yapılan bir sınavdır. Ösym sınav takviminde tarihi belirlenmiş olan ÖABT’ye her adayın girmesi mümkün değildir. ÖABT’ye girebilecek adayların aşağıdaki branşlara sahip olması gerekiyor;

  1. Türkçe
  2. Fen bilimleri
  3. Okul öncesi öğretmenliği
  4. İlk öğretim matematik
  5. Sınıf öğretmenliği
  6. Fen ve teknoloji
  7. Tarih
  8. Sosyal bilgiler
  9. Coğrafya
  10. Türk dili ve edebiyatı
  11. Fizik
  12. Yabancı dil öğretmenliği
  13. Lise matematik
  14. Kimya
  15. Biyoloji
  16. Din kültürü ve ahlak bilgisi

Öğretmen Aday Bilgi Testi için açılan branşlar bu şekildedir. Bu branşları eğitim fakültesinden bitiren adaylar sınava katılabilir. Aynı zamanda fen fakültesinden ilgili branşları okuyup, pedagojik formasyon almış olan adaylar da yine ÖABT’ye katılabilir.

ÖABT İçin Geçerli Atama Puanı

Kamuda öğretmen olarak görev yapacak olanların atama puanları KPSS Lisans, eğitim bilimleri ve ÖABT puanı bazalınarak belirlenmektedir. KPSS lisans puanının %30’u, Eğitim Bilimlerinin % 20’si ve ÖABT’nin %50’si alınarak P121 puanı hesaplanır. Branş için hesaplanan P121 puanı atama için kullanılan puan türüdür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu