Pratisyen Hekim Nedir Ne İş Yapar? Pratisyen Hekim Nasıl Olunur?

pratisyen hekim nedir

Pratisyen hekim nedir, ne iş yapar, pratisyen hekim nasıl olunur şeklinde merak edilen soruları bu sayfamızdan detaylıca inceleyeceğiz. Pratisyen hekim olmak isteyenler için ayrıntılı rehberimiz aşağıda yer alıyor.

Pratisyen Hekimin Nedir? Tanımı

Pratisyen hekim altı senelik tıp eğitiminden sonra herhangi bir dalda uzmanlık eğitimi almamış hekimlerdir. Pratisyen hekimler, gelen hastanın ön teşhisini, sağlık kontrollerini yapan ve uzmanlık gerektiren durumlarda hastayı ilgili uzmana yönlendiren kişilerdir. Ayrıca pratisyen hekimler gerektiği ve acil durumlarda cerrahi müdahalede de bulunabilirler.

Pratisyen hekimler verem savaş dispanserleri, hastanelerin acil servisinde, birinci sınıf sağlık kuruluşlarında muayenehaneler, anne ve çocuk sağlığı merkezi gibi birçok farklı yerde çalışabilirler. Uzman doktorların aksine görev saatleri yoktur ve günün her saati çalışabilirler. Ayrıca acil durumlarda ilk aranan kişilerdir.

Pratisyen Hekim Nasıl Olunur?

pratisyen hekim nasıl olunur

Pratisyen hekimler lise eğitiminden sonra üniversite sınavına girmeli ve tıp bölümünü kazanmalıdırlar. Altı yıl on iki dönem olan bu eğitimde altıncı sınıftaki tıp öğrencileri intern olarak adlandırılır ve hekim olarak göreve başlarlar.

Üniversite eğitimini tamamlayan tüm tıp fakültesi öğrencileri mezun olduktan sonra pratisyen hekim olmaya hak kazanırlar. Bu unvana sahip olduktan sonra uzmanlaşmak isteyenler tıpta uzmanlık sınavına girmeli ve seçtikleri alandan mezun olmalıdırlar.

İlgili: Laborant nasıl olunur?

Pratisyen Hekimde Olması Gereken Özellikler

Her pratisyen hekim üniversite mezuniyeti dışında karakteristik olarak bazı özelliklere de sahip olmalıdır. Bu özelliklerden bazıları;

  • Yoğun çalışma saatlerinde çalışabilme dayanaklığına sahip olmak.
  • Sağlık kuruluşuna başvuran hastalara karşı empati yeteneğinin olması.
  • Konsantrasyonun güçlü olması.
  • Acil ve kritik durumlarda pratik hareket edebilme ve stres yönetimiyle başa çıkabilmek.

Bu özelliklerin yanı sıra kendi sürekli geliştirmeli ve tüm yenilikleri takip etmelidirler.

Pratisyen Hekimin Ne İş Yapar? Görevleri

Pratisyen hekimlerin görev tanımları geniş bir yelpazeyi kapsar ve alanında uzmanlaşmış doktorlardan çok daha kapsamlıdır. Pratisyenlerin görevlerinden bazıları;

  • Sağlık kuruluşuna gelen hastanın şikayetini dinlemek, muayene etmek ve hasta kayıt formuna verileri detaylı olarak not almak
  • Gerek görüldüğü takdirde tahliller yaptırmak
  • Gerek muayene gerekse de tahlil sonucuna göre teşhis koymak
  • İlaçla tedavi gereken durumlarda reçete yazmak hasta ve yakınlarını bildirmek
  • Trafik kazası, iş yerinde oluşan kazalarda emniyete bilgi vermek ve hastayla ilgili rapor yazmak
  • Çalıştığı ve sorumlu olduğu sağlık kuruluşunun idaresini yönetmek
  • Bulaşıcı rahatsızlık olduğu tespit edilen durumlarda önlem almak
  • Yatış durumu gerektiren hastaların tüm işlemlerini yapmak, sevk gereken durumlarda gereken birimlere haber vermek
  • Kapsamlı tanı konması gereken yada konsültasyon gereken durumlarda ilgili birimlere haber vermek ve hastanın yatış işlemlerini yaptırmak
  • Pratisyen hekimler çalıştıkları sağlık kurumlarında görev tanımlarına göre çalışmakla birlikte kendilerini sürekli geliştirmekten de sorumludur.

Pratisyen Hekimlerin Kullandıkları Tıbbi Ekipmanlar

Pratisyen hekimler görevleri süresince gerek tanı koymak gerekse de müdahalede bulunabilmek için birçok tıbbi ekipmanı kullanırlar. Derece, stetoskop, tansiyon aleti, otoskop, elektro şok cihazı, refleks çekici en sık kullandıkları aletler arasındadır. Başlıca kullanılan bu ekipmanlar dışında gerek görülen durumlarda farklı ekipmanlara daha gereksinim duyarlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu