Rapor Parası Ne Zaman Yatar? 2023 Rapor Parası Sorgulama

rapor parası sorgulama

Rapor parası ne zaman yatar, 2020 yılı rapor parası sorgulama işlemleri gibi merak edilenleri bu yazımızdan detaylarıyla öğrenebilirsiniz. Rapor parası, bir işte sigortalı olarak çalışıp, çalışma esnasında meslek hastalığına yakalanmış veya kaza geçirme durumunda sigorta tarafından bu süreçte ödenen paradır. Sigortanın çalışana ödemiş olduğu bu para çalışamadığı için mağduriyetini karşılamak içindir. Buna iş görememezlik parası da denir. Gerçekten iş göremez olduğunuza dair durumunuzu ispat etmek rapor parası almanızı sağlayacaktır. Bu raporu aldığınız zaman işveren sizin maaşınızı ödemez. Almanız gereken para sigorta tarafından karşılanır. Bu rapor parasını almanız için belli bir sürenin geçmesi gerekiyor.

4A ve 4B Rapor Parası Ödemesi Nasıl Öğrenilir?

Bir işte çalışırken kaza geçirmeniz veya mesleki hastalığa yakalanmanız durumunda rapor parası almaya hak kazanıyorsunuz. Bu rapor parasının ödemesiyle ilgili bilgileri ise e-devlet şifrenizle sistem üzerinden öğrenebilirsiniz. E-devlet şifresi herkesin yasal olarak bilgilerini sistem üzerinden öğrenmek için girdiği şifredir. Herkeste olması gereken bir şifredir. Bu şifre olmadan kendinize ait hukuki şeyleri öğrenemezsiniz. PTT şubesine giderek e-devlet şifresi adlıktan sonra 4A ve 4B rapor parası ödemesini öğrenme şansını elde edebilirsiniz. E-devlet şifrenizi cüzi bir parayla PTT şubesinden alarak rapor parası ödemenizi siteye girip sorgulayabilirsiniz.

T.C Kimlik Numaranızla Rapor Parası Sorgulama

Sizde rapor paranızın ne kadar olduğunuzu T.C Kimlik Numaranızla öğrenmek istiyorsanız yapmanız gereken bazı şeyler bulunuyor. T.C Kimlik Numaranızla rapor paranızı öğrenmek için iki şekilde yöntemle öğrenme şansınız bulunuyor. E-devlet sistemine şifrenizle giriş yaparak T.C Kimlik Numarasını yazıp rapor paranızı sorgulayabilirsiniz. Bu şekilde yapabildiğiniz gibi PTT şubesine giderek T.C Kimlik Numaranızı söyleyerek alacağınız rapor parasının ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.

Rapor parası sorgulamak için tıklayınız.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

rapor parası ne zaman yatar

Rapor parası alacak olan kişinin önce yapması gereken bazı işlemler bulunuyor. Bu işlemleri yaptıktan sonra rapor parasını almaya hak kazanır ve sonra parası hesabına yatar. Rapor parasının hesaba yatmadan önce parayı alacak kişinin yapması gereken bazı işlemleri yazmak istiyoruz.

  • Hastaneden almış olduğu raporu iş yerine ibraz eder.
  • Bu raporun iş yerine erken ulaşması kendisinin rapor parasını almasını hızlandıracaktır.
  • Sonra işveren çalışanın kendisine getirmiş olduğu raporu sigortaya bildirmek zorundadır.

Daha sonra sigortanın eline ulaşan çalışanın raporunun parası sigorta tarafından 15 gün içerisinde PTT’ye yollanır. Eğer PTT’ye gönderilmesini istemezseniz ve sigortanın tanımında belirttiğiniz hesabınız varsa rapor paranız bu hesabınıza yollanır. Hak etmiş olduğunuz bu parayı 2 ay içerisinde almazsanız paranız sigortanın hesaplarına aktarılır.

Sigortanın Şahıs Ödemeleri Yapması İçin Tanımlı Olan Bankalar Nelerdir?

Rapor parası alacak kişi ödemesini PTT’ye değil de sigortanın hesabına yatırmasını istiyorsa sigortaya tanımlı bankalardan hesabı olması gerekiyor. Veya bu bankadan yeni hesap açması gerekiyor. Sigortanın rapor ödemesi gibi diğer ödemeler için anlaşmalı tanımlı bankası bulunuyor. Bu bankalar şöyle;

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • Burgan Bank
  • Akbank
  • Vakıfbank
  • Fiba Banka
  • Garanti Bankası
  • Şeker Bankası
  • Türkiye Ekonomi Bankası
  • Yapı Kredi Bankası
  • Denizbank

Bu bankalar sigortanın tanımlı olan bankaları arasında geliyor. Sizin de bu bankalardan bir tanesinde hesabınız varsa paranız sigorta tarafından bu bankalara yatırılır. Eğer yoksa bu bankalardan bir tanesine hesap açmanız gerekiyor. Kesin olarak almak istediğiniz rapor ücretinizin ne kadar olduğunu öğrenmek isterseniz 170 numaralı telefonu aramanız yeterli olacaktır. Bu ALO 170 numarasını aradıktan sonra rapor tarihinizi söyleyerek ne kadar para alacağınızı öğrenmeniz mümkündür.

Rapor Parası Almak İçin Koşullar Nelerdir?

Rapor parası almak için gerekli olan bazı şartlar bulunuyor. Bu şartların neler olduğu hususunda bilgi vermek istiyoruz;

  • Mesleki hastalığa veya iş kazasına uğramış olan kişi rapor parası alması için kazadan önce 90 gün sigortalı olarak çalışması gerekiyor. Yani raporu aldığı tarihten en az 90 gün önce sigortalı olarak çalışması gerekiyor. Rapor aldığınız tarihten itibaren ise bir işte çalışmamanız ve bunun ispatını işverene yapmanız gerekiyor.
  • Bu ispatı yazılı olarak bildirmeniz gerekiyor.
  • Eğer doğum yaptıysanız ve çalışamama raporu almak için en azı 90 gün olmak üzere sigorta primi 1 yıl öncesinde olması gerekiyor.
  • Doğum süresince kullanmış olduğunuz izni işverene bildirmeniz ve iş verenin teyit etmesi gerekiyor.
  • İş kazası sebebiyle rapor almak içinse 90 gün sigorta prim ödemesi gibi bir şart yoktur. İşverenin sigortaya çalışanı için bildirim yapması gerekiyor. Eğer kaza geçiren kişi isterse işvereni dava etme hakkına sahiptir.

Bu şartları yerine getiren çalışanlar rapor parası alma hakkına sahip oluyorlar. Doğum yapmış olan kadınlar için doğum parası ne kadar oldu başlıklı sayfamıza da bakabilirsiniz.

Rapor Parası Alma Süreci

Bir kişinin rapor parası alması için sistem üzerinde işlemeye devam eden bazı adımlar bulunuyor. Bu adımlardan söz edecek olursak;

  • Hastanenin kişinin sağlık raporunu işlemesi internet üzerinden sigorta tarafından görülüyor.
  • Sonra kısa olan rapor süresinin bildirimini işveren sigortaya yapar. İşçisinin çalışmadığına dair raporu da beraberinde sigortaya beyanda bulunur. Bu süre resmi olarak rapor hangi tarihte bitiyorsa bir sonraki ayın 23’üne kadardır.
  • İşveren sigortaya bildirim yaptıktan en geç 15 gün sonra ödeme yapılıyor. Eğer işveren raporun çıkışını geç olarak beyan ederse çalışanın maaş alması geç olur.
  • Rapor alması süresince sistem üzerinde bu gibi işlemler devam eder.

Emanete Düşmüş Rapor Parası Nasıl Geri Alınabilir?

Eğer rapor parası alacaksınız ve rapor paranız emanete düşmüşse yapmanız gereken bazı şeyler bulunuyor. Emanete düşmüş olan rapor paranızı bir banka hesabınıza yollamanız gerekiyor. Emanete düşmüş parayı bu durumda PTT veznelerinden almanız mümkün olmuyor. Bu durumda size ait olan bir bankaya veya PTT ile çalışma yapan bankanın hesabına rapor paranızın gönderilmesi talebinde bulunmalısınız. Bu şekilde emanete düşmüş olan rapor paranızı geriye alma şansına sahip olacaksınız.

Rapor Parası ATM’den Alınabilir mi?

Rapor parası almaya hak kazandıysanız ve ATM üzerinden paranızı almak istiyorsanız öncelikle sigortanın tanımlı olan bankalarından bir hesabınızı olması gerekiyor. Ve PTT’nin hak etmiş olduğunuz rapor paranızı sahip olduğunuz bankanın hesabına yollaması gerekiyor. Rapor parası olacak kişi sigortanın tanımlı bankalarından hesabı yoksa ATM üzerinden parasını alamaz. Rapor parasını alacak kişinin bankanın gişesine giderek kimlik belgesiyle beraber parayı alması mümkün olacaktır.

Rapor Parası Bankaya Yollandı Yazısının Anlamı Nedir?

E-devlet üzerinden rapor parası için yapmış olduğunuz sorgulamada karşınıza çıkan durumdur. Sorgulama esnasında böyle bir yazı görürseniz rapor paranızın bankasın havuzuna düşmüş anlamına geldiğini anlayabilirsiniz. Bu durumda siz PTT’yi arayıp vermiş olduğunuz banka hesabına girişinin olup olmadığını sormanız gerekiyor. Eğer rapor parası bankanın havuza düşmesi halinde PTT’ye gidip T.C Kimlik Numaranızla paranızı alma şansınız bulunuyor.

Rapor Parası Merkeze Gönderildi Yazısının Anlamı Ne Demektir?

Eğer rapor paranızın merkeze gönderildi yazısını görürseniz paranızın onay aşamasında olduğunu bilmeniz gerekir. Burada bahsedilen merkez ise sigortadır. Eğer paranız buraya yollandı ise yazılı bir şekilde onay alınırken problemin çıktığını gösterir. Bu durum esnasında ise sizin beklemeniz gerekiyor. Onay çıktığı zaman rapor paranızı alacaksınız.

Rapor Parası Hakkında Bilgi Yok Ne Anlama Geliyor?

Rapor parası hakkında bilgi yok denmesi hastane tarafından raporun girişiyle ilgili bir işlemin yapılmadığını gösterir. Yani hastane rapor girişini yapmamıştır. Rapor girişiniz yapılmadığı için sigorta raporunuzun girişini göremez. Böyle bir durumda rapor parasının alınmasının talebi yapılmamıştır. Bunun nedeni ise işverenin raporunuzu işleme geç koması ve bu yüzden hastanenin eline geç ulaşacağı anlamına geliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu