Savcılığa Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?

savcılığa suç duyurusu nasıl yapılır

Savcılığa suç duyurusu nasıl yapılır diye merak edenler için bu yazımızda tüm detaylar anlatılmaktadır. Günlük hayatta herkesin başına her an adli bir durum gelebilmektedir. Hatta örnek vermek gerekirse sözlü bir harekete bile maruz kalırsanız, bunun için suç duyurusunda bulunma hakkınız bulunuyor. Ancak böyle bir olay başınıza gelmeden önce, “Suç duyurusu hangi makama nasıl yapılır?” bu konuları bilmeliyiz.

Şöyle bahsedersek suç duyurusunu, polislere, barolara, jandarma veya adli makamlara yani savcılıklara yapabilirsiniz. Ancak direkt olarak savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulunmak yaşanılan vakanın kısa yoldan açıklığa kavuşmasını sağlamaktadır. Öncelikle suç duyurusu bulunurken bazı dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Birazdan aşağıda suç duyurusunda bulurken dikkat edilmesi gereken noktaları sıralayacağız.

Suç duyurusunda bulunurken öncelikle hiçbir şekilde şart aranmamaktadır. Burada önemli olan nokta, olayların kovuşturma ve soruşturma kısımlarının düzgün bir biçimde anlatılmasıdır. Dolayısıyla burada en fazla tercih edilen usul, yazılı olarak yapılan usuldür. Şayet sözlük olarak da suç duyurusunda bulunursanız, bunu yine de yazılı olarak bir tutanağa bağlamanız gerekmektedir.

Savcılığa Suç Duyurusu Yapmak

Savcılığa suç duyurusunda bulunan kişiler, öncelikle şikayet dilekçesi yazarak bu dilekçeyi bulundukları ilin adliyesine müracaat ederek savcılığa teslim etmeleri gerekmektedir. Böylece iletmiş olduğunuz şikayet dilekçesi savcılık kararınca kayıt altına alınır. Ardından dilekçe hazırlık numarası size verilir. Bu numara ile şikayet dilekçenizin hangi savcıda ve hangi mahkemede olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.

Suç Duyuru Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle savcılığa suç duyurusunda bulunacak kişilerin dikkat etmesi gerekene bazı noktalar bulunmaktadır. Şimdi sizlere şikayet dilekçesi nasıl olur, detaylarıyla aktaralım;

  • Hangi savcılığa başvuru yapıldıysa, o savcılık adına başlık eklenmelidir,
  • Suç duyurusu yaparken, eylemde zarar gören şikayetçi kişi ve diğer şikayetçilerin isim ve adresleri bulunmalıdır,
  • Eylemi gerçekleştiren sanık veya sanık kişilerin isim ve adresleri bulunmalıdır,
  • Kesinlikle suç tarihi yer almalıdır,
  • Olayın başlığı altında suç konu olan olay, kısa ve öz bir şekilde sırasıyla anlatılmalıdır,
  • Deliller başlığı adı altında şikayeti edilen konuyu kanıtlayan tüm deliller belirtilmelidir,
  • Kamu davasında talep, dilekçenin sonuç kısmında bizzat dile getirilmelidir.

Bu kısımlara dikkat edildikten sonra rahatlıkla suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu