Şehir ve Bölge Planlama Maaşları 2023

şehir ve bölge planlama maaşları

Şehir ve bölge planlama maaşları ve meslek hakkında merak edilenler bu sayfamızda. Şehir ve bölge planlama, Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinde kentsel düzenleme, tasarım disiplini öğreniminin verildiği bölümdür. Öğrenim süresi tüm lisans düzeyi eğitimde olduğu gibi bu bölümde de 4 yıldır. Bu bölümden mezun olan kişiler şehir plancısı unvanını alır. Bu bölüm iki ana daldan oluşmaktadır. Bu bölümü seçmek isteyen adaylar sayısal puan ile bölümü tercih edebilirler.

Sayısal puanla bölüme gidilmektedir fakat dersin içeriklerinin çoğu sözel veya eşit ağırlıklıdır. Şehrin yapı olarak düzenli ve planlı gelişmesi adına öneriler ve projeler sunar. Aynı zamanda hazırladığı projeleri hayata geçiren uzman kişilerdir şehir plancıları. Önerilerini sunarken şehrin bütün mekansal, tekniksel, sosyal ve kültürel faktörleri göz önünde tutar. Nüfus arttıkça şehir plancısının çalışma oranı da artmaktadır.

Şehir Plancısının Görevleri Nelerdir?

Şehir plancısının görevi, birçok alanı kapsar. Şehri düzenleme ve yeni yerleşim planları yapma açısından genellikle üç boyutlu bilgisayarla çalışırlar. Şehir plancısının görev ve sorumlulukları alanının büyük olmasıyla birlikte genel görevleri vardır. Bu görevler şöyle sıralanabilir;

  • Kırsal ve kentsel alanlarda planlama işiyle uğraşmak
  • Şehir binalarının yoğunluklarını inceleyip çalışmalar düzenlemek
  • Yönetim birimleri ve mühendislerle ortak bir çalışma sergilemek
  • Arazinin eğitim ve sağlık gibi önemli etkenlerde kullanımı belirlemek
  • Düzenlemelerin olabilecek en uygun bütçeyle gerçekleştirmek

Şehir planlama bakıldığında kamu ve toplum yararını gözetir. Bu yüzden toplum ve kamu kuruluşu yararına çalışır.

Hangi Adaylar Tercih Edebilir?

Disiplinler arası çalışmalar yapmaya ilgi duyan, mekansal görevleri edinmeyi seven kişiler bu bölümü tercih edebilirler. Bu bölümü seçmek için belirli bir kriter yoktur fakat bazı özellikleri barındıran kişiler bu bölümü tercih edebilirler. Yaşam alanında kendini geliştirebilen, olayların ve olguların farkında olabilen kimseler çizerek düşünme yetisini kullanabilen kişiler ve çok yönlü düşünen kişiler bu mesleği yapabilirler. Aynı zamanda mekan analiz yönünün kuvvetli olması gerekir. Karakterler arasında bağ kurabilmesi de bu kriterlerin arasındadır.

İş Bulma Olanakları Nedir?

Bu bölümü okuyup bitiren kişiler için hem kamu hem de özel sektörde imkanları fazlasıyla vardır. Kamu sektöründe genellikle iş bulma olanakları bakanlık düzeylerinde, Toplu konut idarelerinde ya da kalkınma ajansları gibi kurumlarda olabilir. Ayrıca kentsel tasarım, kentsel dönüşüm projelerinde yer alabilirler. Özel sektörde ise özel tasarım ve planlama ofislerinde ya da yatırım danışmanlığı olarak görev alınabilir. Kamuda çalışacak kimseler zorunlu olarak 72 saat staj yapmaktadır.

Şehir ve Bölge Planlama Maaşları Ne Kadar?

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan şehir plancılarının maaşı kurumdan kuruma farklar gösterebilir. Buna rağmen maaşlar hemen hemen aynı seviyededir. Belirtilmesi gereken bir diğer durum ise derece veya kademelerine göre maaş almaktadır. Kamu kurumlarında memur olarak görev alan personellerin maaşları da değişiklik gösterebilir. 5.735 TL ile 6.449 TL arasında değişen bir maaş düzeyi vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu