Seracılık Nasıl Yapılır? Sera Maliyeti ve Karlı Mı?
İçindekiler
Seracılık nasıl yapılır, sera yapımı, maliyeti ve karlı mı şeklinde merak edilenler bu sayfamızda yer alıyor. Sera; her mevsim taze sebze, meyve ve bitki yetiştirmek için özel koşulları ve iklim şartlarını uygun hale getiren yapılardır. Bu yapılar genellikle fiberglastan, cam ya da plastik malzemeden yapılır. Böylelikle ışığı geçirir ve bitkilerin büyümesine imkan tanır. Uygun bir sera alanının oluşması için uygun sıcaklık, nem ve hava koşullarının yapay olarak sağlanması gereklidir. Bu bileşenlerin en uygun derecede ve ölçüde ayarlanması verimli ürünler almak için oldukça önemlidir.
Seracılık Nedir?
Seracılık son zamanların en kullanılan çok kullanılan bitki yetiştiriciliği türüdür. Tarım ve zirai şartlarda yetiştirilmeye elverişli olmayan tüm ürünleri seracılık ile yetiştirmeniz mümkündür. Ülkemiz seracılığa elverişli bir yer olmasına rağmen hala geliştirilmeye çalışılan bir yetiştiricilik alanıdır. Son dönemlerin en karlı iş alanları arasında bulunan seracılık için yeterli bir araziye sahip olmanız gerekli. Kısa, orta ve uzun vadede yatırım yaparak kar elde edebileceğiniz seracılık hakkında öncelikle detaylı araştırma yapmanız önemlidir.
Seracılık Avantajlı mı?
Seracılık elbette mevsimi beklemek zorunda kalmadığınız bitkiler açısından, her mevsim ulaşılabilirlik ve verimli üretim bakımından önemlidir. Seracılığın avantajlarını sıralayacak olursak;
- Seracılık yapılan yerlerde ekonomide artış görülür.
- Yıl bazında daha fazla üretim ve stok olanağı olur.
- Her mevsim taze bitkiler ile iç piyasaya satılan taze ürünlerde devamlılık sağlanır.
- Bitkilerin daha kaliteli ve verimli olmasını sağlar.
- Mevsimlik işçi sorunu ortadan kalkar ve istihdama katkı sağlar.
Seracılığın bunun gibi avantajları sayesinde iş fikirleri arasına girmeyi başarmıştır. Bu nedenle sera hakkında detaylı bilgi arayan ve iş olarak yapmak isteyen birçok kişi vardır.
Seracılık Türleri
Seracılık türleri arasında alçak seracılık ve yüksek seracılık vardır. Yüksek seracılık; çoğunlukla daha fazla yatırım yapan girişimciler tarafından kullanılır. Yüksek sera için özel deneyim, bilgi, teknolojik ekipman ve koşullara ihtiyaç vardır. Ülkemizde gıda sektöründe bulunan firmalar tarafından tercih edilir. Alçak seracılık; basit yapılardan oluşan az kapasiteli seradır. Özel bir deneyime ihtiyaç duyulmayan bu seracılık türünün bazı dezavantajları vardır.
Alçak Seracılık Dezavantajları
Seracılığın avantajları yanında her işte olduğu gibi dezavantajları da vardır. Seracılıkta önemli olan uygun koşulların sağlanması seracılık konusunda deneyimli kişilerce oluşturulmalı ve takibi sürekli yapılmalıdır. Bu nedenle bir maliyete ve bütçeye ihtiyaç vardır. Yılın her günü çalışan bir serada işçilik oldukça fazladır. Ürün kayıpları yanlış ortam sebebi ile sıklıkla yaşanabilir. Doğal afetlerde hasar görme riski fazladır.
Sera Nasıl Kurulur?
Sera kurmak için öncelikle arazinizin bulunduğu bölgeye uygun ürün seçimi yapmanız gereklidir. Özellikle yetiştireceğiniz bitkinin verimli olması için bilgi sahibi olmanız gereklidir. Bu konu hakkında bir tecrübe ya da bilgiye sahip değilseniz, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden alacağınız bilgi ışığında seranızı kurabilirsiniz. Seracılık için önemli olan bazı hususlar vardır. Bunlar; ışık, sıcaklık, hava hareketi, toprak, yön, su gibi etkenlerdir. Burada önemli olan detaylardan birisi yöndür. Örneğin; kış seracılığı yapacağınız zaman sera yönünü güneye çevirmeniz en uygun koşulu sağlar. Seralar doğal afetlerden çabuk etkileneceği için, rüzgarlı ve fırtınanın olduğu alanlarda sera kurmamanızı tavsiye ederiz.
Sera Damla ve Kapilar Sulama
Seralarda doğru sulama yapmak için; damla sulama, kapilar sulama ve yağmur sulama sistemi kullanılır. Bu sistemlerden damla sulama; domates, saksı çiçekleri ve salatalık yetiştirmede kullanılan bir sistemdir. İlaçlama sulama işleminden bağımsız yapılır. Bitkilerde yeşil kısımlarının canlı kalması, mantar gibi bitki hastalıklarının az yaşanması, bitkilere besin takviyesinin sulama ile yapılabilmesi.
Kapilar yani mat sulama sistemi; daha çok doymamış su almayan topraklarda kullanılan, suyun gözeneklerden nemi fazla olan taraftan, az olan tarafa doğru hareketinde kullanılır. Kapilar su sisteminde iki yöntem vardır. Bu yöntemlerde ilk olarak saksı; keçe, elyaf ve kum gibi suyu tutan malzemeler kullanılarak yapılır. Diğer yöntem ise; su geçirmeyen materyaller kullanılarak yapılan sulamadır.
Sera Yağmur Sulama
Yağmurlama özellikle donma tehlikesi olan seralarda üstten ya da toprak yüzeyinden yağmurlama şeklinde yapılır. Kısa boylu bitkilerin, kesme çiçek ve fidelerin sulanmasında kullanılır. Toprak yüzeyinde olan sulamalarda özellikle fazla ıslanmaması gereken ve neme gelemeyen çiçeklerin sulamasında kullanılır. Toprak yüzeyinde ya da biraz yükseğinde bulunur.
Sera Yatırımı Maliyetleri ve Karlılığı
Seracılık düşünen yatırımcıların en merak ettiği sorulardan birisi elbette maliyeti ve karlılığıdır. Bu nedenle kısa, orta ve uzun vadede yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar öncelikle yetiştirmeye karar verdiği bitkiyi, sera kurulacak alanı, araziyi seçmesi ve konu hakkında gerekli koşulları sağlaması gerekir. Seracılıkta alçak ve yüksek seracılık konusunda bir karar verilmesi gereklidir.
Eski dönemde daha maliyetli olan seracılık, artık talebin olması ile birlikte maliyetler oldukça düşmüş ve uygun sera koşulları sağlamak 250-300 bin civarında bir rakama gerilemiştir. Bu tutar altı için alçak sera düşünülebilir fakat yüksek sera için elbette maliyeti arttırmanız gerekmektedir. Sera maliyetlerinden sonra ise yapacağınız yatırımın geri dönüşümünü 2-3 sene arasında almanız mümkündür.
Seracılık işine girişmeden önce bu işe daha önce giriş yapan kişilerin deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Özellikle iş fikirleri arasında rağbet gören seracılık hakkında bu iş hakkında bilgisi olan, yatırım yapmış ve görüşleri oldukça önemli kişiler vardır. Bundan faydalanarak ileride yaşayabileceğiniz zararı minimize etmeniz mümkündür. Her işin riskleri vardır. Fakat seracılıkta dikkat edilmesi gereken tüm koşullara uyduğunuz müddetçe ciddi sorunlarla karşılaşmanız beklenemez.
İlk tecrübeniz ise alçak seracılıktan başlayabilirsiniz. Ciddi yatırımcılar yüksek seracılığı tercih etmektedir. Bunun sebebi ise özellikle gıda sektörüne ait firmaların, şirket maliyetlerini üreterek düşürmektir. Bu nedenle seracılık, yılın her günü taze ürünleri piyasaya sunmanızı sağlar. Seracılık hakkında bakanlık sitesinden bilgi almak için tıklayınız.