SGK İşyeri Sicil No Sorgulama Öğrenme İşlemi
İçindekiler
SGK işyeri sicil no sorgulama işlemi, sicil numarası nedir, kaç haneli, nasıl öğrenilir gibi merak ettiklerinizi bu sayfamızdan öğrenebilirsiniz. İşyeri sahiplerinin ve işverenlerin sıkça sorgulattı işyeri sicil numarası, bir işletmenin Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde tasdiklenmiş ve işyerine özel sicil numarası anlamına gelir. Bir işletmenin SGK üzerinde tasdikli ve kayıtlı sicil numarasının bulunmaması, o işletmenin hiçbir resmi hükümlülüğünün olmadığını kanıtlar.
İşyeri Sicil Numarası Nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı bir şekilde açılış yapan her işletme, sisteme kaydolması esnasında işletmeye özel benzersiz bir sicil numarası ile kaydolur. Bunun için işletmenin sigortaya bağlanarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yağması gerekir. Başvurunun onaylanması sonucunda SGK tarafından otomatik olarak işletmeye sicil numarası atanır. İşyeri sicil numarası, bir nevi işletmenin resmi dildeki kimliğidir.
Tüm denetimler, cezai işlemler ve haberlendirmeler işletme sahiplerine ve işverenlere bu sicil numarası üzerinden bildirilerek iletilmektedir. Bununla beraber işyerinin bulunduğu ilin Ticaret Odası’na kaydolması için de SGK tarafından tasdiklenmiş bir işletme sicil numarası gerekmektedir.
İşyeri Sicil Numarası Nasıl Alınır?
İşletme sicil numarası, yeni açılan bir işletmenin talebi üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan başvuru sonucu alınabilmektedir. Bu başvuruyu yapabilmek adına gerekli birçok evrak bulunmaktadır.
İşletmenin bulunduğu sektöre göre değişiklik gösteren bu evraklar, Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinden ve müşteri hizmetlerinden kolaylıkla öğrenilebilmektedir. İşletme sicil numarasına sahip olmayan hiçbir işveren, İl Ticaret Odası’na işletme kaydını da yapamayacağından, resmi olarak bulunmayan bir işletmenin sahibi olur.
Bu şekilde ürün satışı ve hizmet vermesi sonucunda ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan denetimler sırasında yüksek cezai işlemlere tabii olur. Bu cezalara tabii olmamak için, işletme açılır açılmaz bir sicil numarası başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmalıdır.
SGK İşyeri Sicil Numarası Nasıl Sorgulanır?
İşyerinin açılışını yaparak sicil numarası almak isteyen işverenler, iş yerlerine ait sicil numarasını sorgulamak için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun herhangi bir merkezine ulaşması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne giderek kolaylıkla öğrenilebilecek sicil numarası, 2015 yılı itibari ile online olarak Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinden de öğrenilebilmektedir.
İşletmenin bağlı olduğu il koduna göre arama yapılabilecek site üzerinden, işletme adresi ve işveren kimlik bilgileri girilerek sicil numarasına ulaşılabilmekte ve bu sayede gerekli evraklarda sicil numarası doğru olarak kullanılabilmektedir. Her işverenin mutlaka bilmesi gereken işletme sicil numarası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kolaylıkla hizmet vermektedir.
Ticaret Odası Üzerinden Sicil Numarası Nasıl Sorgulanır?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kolaylıkla öğrenilebilen işletme sicil numarası, alternatif olarak Ticaret Odası’ndan da öğrenilebilmektedir. Bunun için işletmenin bağlı olduğu Ticaret Odası il veya ilçe müdürlüklerine ulaşarak adres bilgisi ve kimlik kontrolünü doğrulayarak öğrenebileceğiniz işletme sicil kaydı, aynı zamanda Ticaret Odası internet sitesi üzerinden de online bir şekilde yapılabilmektedir. Ticaret Odası’nın web sitesine giriş yaparak bulunduğu ili seçen işverenler, adres, güvenlik ve kimlik doğrulamasını gerçekleştirerek, sahibi oldukların işletmeye ait sicil numarasına kolaylıkla ulaşabilmektedir. Bununla beraber Ticaret Odası’nın 08:00-17:00 saatleri arasında hafta içi günlerde hizmet veren müşteri hizmetlerini arayarak da işletmenize ait sicil numarasını sorgulayabilirsiniz.
Bakanlık Üzerinden Sicil Numarası Nasıl Sorgulanır?
Maliye ve Hazine Bakanlığı bünyesinde hizmet veren web sitesi üzerinden, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan tüm işletmelerin sicil kaydı, sicil numarası, mahiye kodu, ünite kodu gibi bilgilere ulaşılabilmektedir. Bu bilgilere ulaşabilmek için kimlik numaranızla girmeniz gereken bir bakanlık portalı karşınıza çıkacaktır. Bu portal üzerinden giriş yaparak, sahibi olduğunuz işletmenin gerçek sahibi olup olmadığınızı kanıtlamak amacı ile sorulan kimlik bilgileri testini tamamlayarak işletmenizin adresini girmeniz gerekir.
Bu adresi girerken, Sosyal Güvenlik Kurumu kaydı sırasında kullanılan adres ile aynı olduğuna dikkat edilmesi gerekir. Daha sonra doğru bir şekilde adresi girilen işletme için, yine APHP belgesinde bulunan telefon numarası onayı gerekmektedir. Bu mobil kod onayını da geçtikten sonra, işletmesine ait tüm bilgileri ve sicil numarası bilgilerine ulaşan işletmeciler, Maliye ve Hazine Bakanlığı üzerinden de bu şekilde işletmelerine ait sicil numarası ve sicil koduna kolaylıkla ulaşabilmektedir.
Ticaret Vakfı Üzerinden Sicil Numarası Nasıl Sorgulanır?
Sicil numarasını öğrenmek isteyen işverenler için bir diğer alternatif olan Ticaret Vakfı il müdürlüklerine kimliğiniz ve ruhsat bilgileriniz ile başvurarak işletmelere ait sicil numaralarına ulaşılabilmektedir. Bununla beraber Ticaret Vakfı’nın aktif bir şekilde işlemeye devam eden internet sitesi platformu üzerinden sicil numarası sorgulaması yapılabilmektedir.
Bunun için kimliğinizin fotoğrafını siteye yükleyerek kimlik doğrulamasını gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Daha sonra işverenlerin karşısına çıkarılan portal üzerinden işyerine ait birçok bilgiye ulaşılabilirken, sorgulatılan işyeri sicil numarasına da kolaylıkla ulaşılabilir. Bununla beraber 0332 949 2020 telefon numarası üzerinden Ticaret Vakfı’nın müşteri hizmetlerine bağlanarak, sicil numarası sorgulaması işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
İşyeri Sicil Numarası Üzerindeki Rakamlar
Her işletmeye özel olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından benzersiz bir şekilde tanımlanan işyeri sicil numarası üzerindeki rakamlar, belli bir sıra ve düzene göre dizilmektedir. İşyeri sicil numarasının üzerindeki rakamlar şu anlama gelmektedir;
- Mahiyet numarası
- İşkolu numarası
- Ünite numarası
- Sıra kodu
- İl numarası
- İlçe numarası
- Kontrol sayısı
Bu rakamların arka arkaya gelerek oluşturduğu sicil numarasına sahip olarak, bu 7 sayının anlamına da ulaşabilirsiniz. Bu bilgiler sayesinde mahiyet numarası ve işkolu numarasına kolaylıkla ulaşabilen işverenler, ünite numarasını da öğrenerek gerekli durumlarda ulaşabilmektedirler.
İşyeri Sicil Numarası Hakkında Bilgiler
Bütün işyerlerine, işletmelere ve üretici atölyelere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından özel olarak verilen sicil numarası hakkında işverenlerin bilmediği birçok detay bulunmaktadır. SGK’ya kayıt olan her işletmeye otomatik olarak tanımlanan sicil numarası, gerekli birçok numaranın birleşiminden oluşmaktadır.
- İşletmenin bulunduğu işkolunun kodunu belirten ve iki haneli bir sayı ile başlayan işkolu kodu, aynı zamanda ünite kodunu da belirtmektedir.
- 2 haneli sayılardan oluşan ve işletmenin hangi anakolda bulunduğunu bildiren ünite kodu, gerekli olduğu zamanlarda sicil numarası üzerinden öğrenilebilmektedir.
- Mahiyet kodu, sicil numarası içerisinde bulunur ve işletmenin hangi sektör üzerine kurulduğunu belirten önemli ve gerekli bir basamaklı sayıları içerir.
- Özel sektörde hizmet veren işletmelerin kodu 4, mevsimsel ve geçici bir iş/hizmet veren işletmelerin kodu 3, özel sektörde kalıcı olarak hizmet veren işleme kodu 2 ve devlet altında hizmet veren kurumların kodu 1 olarak belirlenmiştir.
Bu bilgilerin birleşiminden oluşan sicil numarası, bu bilgilerin gerekli olduğu durumlarda sicil numarası üzerinden öğrenilebilmektedir. Bir işletmenin sicil numarasına ulaşarak hangi sektörde ve üniteye bağlı olduğu anlaşılabilmektedir.
Sicil Numarası Kanuni Yasaları
Sicil numarası sistemi, Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk defa 1974 yılında uygulanmış ve Sigorta Hizmetleri Dayanağı yasasında madde 24’te yer alan yasa tasarısı ile uygulanmaya başlamıştır. Daha sonra 1988 yılında bir düzenleme geçiren sicil numarası yasası, 1990 yılı itibari ile zorunlu hale getirilmiş ve sicil numarası bulunmayan işletmenin işlemesi yasaklanmıştır.
Verilecek cezai işlem ücretleri ise yine Sigorta Hizmetleri Dayanağı altında Madde 48’de toparlanarak Resmi Gazete’ye sunulmuştur. 2014 yılında APHP belgesinin zorunlu hale gelmesi ile Sosyal Sigorta Kurumu’na başvurmak için zorunlu hale gelen sicil numarası, yine bu kurum üzerinden online veya müdürlüklere başvurularak kolaylıkla alınabilmektedir.