SGK SSK Sicil No Sorgulama Nasıl Yapılır? İsimden Yapılıyor Mu?

ssk sicil no sorgulama isimden

SGK SSK sicil no sorgulama ve öğrenme işlemi için bu sayfamızdan bilgi alabilirsiniz. Sicil numarası çalışıyor olduğunuz kurum tarafından çalışanlarını tanımak amacı ile verilmiş olan numaradır. SSK Sicil numarası çalışıyor olduğunuz kuruma ait T.C. Kimlik numarası olarak düşünülebilir. Sicil numarası birçok farklı yerde karşımıza çıkmaktadır. Karşımıza çıkan alanlarda farklı sicil numaraları bulunmaktadır. Bu olay kişilerin sicil numaralarını tam anlamıyla öğrenememelerine ve karıştırmalarına neden olmaktadır. Fakat son çalışmalarla ile beraber sicil numarasının T.C. kimlik numarası ile beraber eşleştirileceği söylenmektedir.

SSK Sicil No Sorgulama İsimden Yapılıyor Mu?

İsimden SSK sicil no sorgulama işlemi ne yazık ki bir süre önce kullanımdan kaldırılmıştır. Bu işlemler sadece e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor ve yapılabiliyor. Yalnız e-Devlet üstünden sicil numarası sorgulaması yapılırken isim bilgileri kullanılmaz. Sicil numarası sorgulaması yapılması için T.C. Kimlik numarası ve diğer kimlik bilgilerinin bilinmesi gerekmektedir.

SSK Sicil No Öğrenme

SSK Sicil numarası sorgulamasının en basit yöntemi e-Devlet kapısı üstünden yapılmaktadır. E-Devlet üstünden sicil numaranızı bulmak istiyorsanız ilk olarak turkiye.gov.tr sitesine giriş gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Sonrasında e-Devlet şifreniz ile T.C. Kimlik numaranızı birlikte kullanarak giriş yapmalısınız. Sayfanın üst bölümünde bulunan hizmetler kısmından 4A Sigortalı Tescil Kaydı kısmınsa giriş yapılması lazım. Gelen ekranda sizden istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurduktan hemen sonra sorgula tuşuna tıklayarak sicil numaranızı kolayca öğrenebilirsiniz.

SSK sicil no sorgulaması için: turkiye.gov.tr/4a-tescil-kaydi

Emekli Sicil No

4A sigortalıları belirtmek için verilen numaranın sahip olduğu sicil numarasıdır. 4C tescil kaydı içerisinde olan kişileri tanımlamak için sunula numara ise emekli sicil numarası olarak bilinir. Emekli sicil numaralarını Sosyal Güvenlik Kurumu için tasarlanan bir kimlik olarak da düşünülebilir. Sicil numarası gibi aynı şekilde emekli sicil numarasını da e-Devlet kapısı üzerinden araştırabilirsiniz.

ESGM ile SSK Sicil Numarası Öğrenme

Teknolojinin gün geçtikçe gelişmesi ve verilerin elektronik sistemlere taşınması ile birlikte sicil numarası öğrenme olayı da e-Devlet üstünden yapılmaya başlanmıştır. Yani bundan sonra ESGM sistemi üstünden sicil numarası öğrenme işlemleri gerçekleştirilmemektedir. ESGM sistemi bütünüyle kapatılmıştır.

İnternet üstünden farklı sicil numarası sorgulama hakkında siteler bulunmaktadır. E-Devlet kapısına erişimi bulunmayan vatandaşlar bu sistemlerden faydalanabilir. Fakat bu siteler güvenilirlik açısından tartışmalıdır. En doğru olan bilgiye devletin kurmuş bulunduğu e-Devlet kapısı üstünden ulaşılmaktadır.

SSK Sicil No Ne İşe Yarar?

Sicil numarasının açıklamasının yapıldığı başlıkta da değinildiği gibi sicil numarasını kurumdaki bulunan kimlik numaramız olarak anlayabilirsiniz. Ne kadar zamandır sigortalı olunduğu, sigorta priminin aylık olarak ne kadar yattığı, emekliliğe ne kadar zaman kaldığı gibi sorulara cevap oluşturmak için sicil numarasının bilinmesi lazımdır.

SSK Sicil No Kaç Haneli?

Sicil numarasında yer alan her rakam bir tanımı ifade eder. Çalışılan işin geçici bir iş mi kalıcı mı olduğunu netleştirmek için mahiyet kodu kullanılır. Kamuda devamlı olarak bir işte çalışan kişilerin sicil numarası her zaman 1 ile başlar, özel sektörde sürekli bir işte çalışan kişilerin sicil numaraları 2 rakamı ile başalar. Bunların haricinde kamuda geçici süreyle bir işte çalışan kişilerin ise sicil numarası 3 rakamı ile özel sektörde geçici bir işte çalışan kişinin sicil numarası ise 4 rakamıyla başlamaktadır.

Ek olarak sicil numarasında çalışanları netleştirmek için işkolu kodu, ünite kodu, sıra numarası, il kodu, ilçe kodu ve bunların yanında kontrol numarası yer almaktadır. Son bir şey daha sicil numarası hane sayısı 13’tür.

SGK Prim Sorgulama

Eğer aylık ödeniyor olan sigorta priminizin tutarını öğrenmek arzusundaysanız hizmet döküm belgesi edinmeniz gerekmektedir. Hizmet döküm belgesi ile beraber sicil numarasının sorgulanma şekilleri birbirine benzer şekildedir. Her ikisi de e-Devlet üzerinden sorgulanmaktadır. Hizmet dökümü prim bilgilerinin yanı sıra emeklilik zamanına ne kadar süre kaldığı, ne kadar süredir sigortalı olunduğu gibi bilgileri de içermektedir.

SSK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

Hizmet Dökümü Belgesi de sicil numarası gibi e-Devlet üstünden alınmaktadır. Sisteme giriş gerçekleştirdikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu kısmından 4A Hizmet Dökümü kısmına tıklayarak belgeyi indirmek mümkün.

İlgili: SSK sorgulama

SGK İşyeri Bildirgesi

İşyeri bildirgesi ilk kez sigortalı bir işçi çalıştıracak olan firmanın vermesi lazım olan bildirgedir. Aslında sigortalı olarak işçi çalıştırmaya başlandığının bir belgesidir de denilebilir. Bu belgenin verilmesi ile birlikte iş yeri sahibi üstünde SGK yükümlülükleri de başlamış olmaktadır.

İlgili: SGK işyeri sicil no sorgulama

İşyeri Bildirgesi ile Birlikte Verilmesi Gereken Belgeler

İşyeri bildirgesi verilirken bunun yanında başka belgelerin de birlikte verilmesi gerekmektedir. İşyeri bildirgesi ile beraber verilmesi gereken evraklar şu şekildedir:

  • Devamlı olan bir işletme ise işletmenin adres bilgilerinin verildiği yerleşim belgesi
  • İşletme gerçek bir kişi ismine kurulduysa o kişinin, tüzel kişi ismine kuruldu ise tüzel kişiliği temsil eden kişilerim imza sirküleri
  • İşveren ve işçi arasında olan sözleşmenin bir örneği
  • Eğer Tüzel bir kuruluş ise, Ticaret Sicil Gazetesi lazım
  • Varsa ortaklar arasında olan ortaklık sözleşmesi
  • İhale hedefiyle kurulmuş işlerde iş sözleşmesi ya da ihalenin kazanıldığına dair idare yazısı
  • İnşaat sektöründe ise yapı ruhsat fotokopisi, bulunuyorsa arsa sahibi ile yüklenici arasında imzalanan sözleşme

Siz de bu belgeleri ayarladıktan sonra bunları kullanarak işinizi kolay bir şekilde halledebilirsiniz.

E-Bildirge Nedir?

Verilerin elektronik sisteme iletilmesi ile vatandaşlara ve çalışanlara büyük bir kolaylıklar sağlanmaktadır. E-bildirge ile beraber işverenler işverenlerine ait olan sigorta prim belgelerini vermektedir. Ek olarak işverenlere bu sistem ile beraber sigorta prim ödemelerini internet üstünden ödeme imkanı sağlamaktadır.

Tüm işletmeler E-Bildirge Kullanmak Zorunda mıdır?

Birkaç işyerlerine e-bildirge kullanma şartı konulmuştur. Eğer bir işletmenin sahip olduğu 3 ve üzeri çalışanı varsa Sosyal Güvenlik Kurumu bu iş yerine e-bildirge sistemi kullanma zorunluluğu koymuştur. Fakat işletmede çalışan sayısı 3’ün daha altında ise işverenlere e-bildirge kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Eğer isterlerse 3’ün altında olançalışana sahip işverenler e-bildirge sistemini de kullanabilirler.

E-Bildirge Nereden ve Nasıl Alınır?

E-Bildirge kullanabilmek için yapılması lazım olan birkaç adım bulunmaktadır. İlk adım bir e-bildirge formu bulunmalıdır. Bu form işveren tarafından ya da vekalet verdiği, imza yetkisi bulunan biri tarafından doldurulmalıdır. SSK Sicil numarasında bulunduğu gibi e-devlet üstünden form temin edilememektedir.

İkinci adım ise işyerinin bağlı bulunduğu İl Sigorta Müdürlüğüne giderek başvuru yapılması ve kullanıcı adı ve şifre talep edilmesi. Bu kullanıcı adı ve şifre sayesinde sisteme giriş yapılabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu İletişim

Sosyal Güvenlik Kurumunun internet üzerinden merkez birimlerine, telefon rehberi sayesinde, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine bağlanabilirsiniz. Doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumunu aramak amacıyla genel bir numara yoktur. Fakat telefon rehberi kısmından ulaşmak istediğiniz şeyi seçerek iletişim bilgilerine kavuşabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu yardımı ile çözmeniz gereken bir problem olduğunda en sağlıklı olan yol İl Sağlık Müdürlüklerine uğramaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu