Sigorta İçin Gerekli Evraklar Belgeler 2023

sigorta için gerekli evraklar

Sigorta için gerekli evraklar genel olarak ilk kez işe başlanacağı zaman hazırlanır ve hazırlanan bu evraklar iş yerine verilir. İşe başlayacağınız zaman iş yeri sizden sigorta girişi yapmak için bazı belgeler talep edecektir. Bu belgeler güncel bir şekilde toplanarak iş yerine verilmelidir. Bu evrakların kısa bir süre içinde toplanması gerektiği için evrakların nasıl ve nereden temin edileceğinin de bilinmesi oldukça önemlidir.

Sigorta İçin Gerekli Evraklar Listesi

  • Mezuniyet belgesi veya diploma fotokopisi,
  • İkametgah belgesi,
  • Sağlık raporu,
  • Adli sicil kaydı,
  • 2 tane vesikalık fotoğraf,
  • İş yeri aracılığıyla verilen form,
  • Aile bildirimi formu

gibi evraklar güncel bir şekilde temin edilerek iş yerine verilmelidir.

Sigorta Yaptırmak İçin Sağlık Raporu

Sigorta girişi için gerekli belgeler arasında başlıca sağlık raporu yer alır. Yapılacak olan işin tehlikesine göre zorunlu olan evraklardan bir tanesidir. Kanun kapsamında tehlikeli veya çok tehlikeli bir sınıfta olan iş yerlerinde kişilerin işe uygunluğunu belirlemek için sağlık raporu gerekli olan evraklar arasındadır. 6331 sayılı kanunda alınması gerekli olan sağlık raporunun alınması iş yeri ve işçi açısından önemli bir konudur. İşe girmek için alınacak olan sağlık raporunun;

  • İş değişikliği yapıldığında,
  • İşe girişlerde,
  • İş kazası, sağlık sebebiyle işten uzaklaşılması gereken veya meslek hastalığı durumlarında,
  • İşin devamında, işin niteliği ve iş yerinin de tehlike sınıfına uygun olarak bakanlık tarafından belirlenmiş olan aralıklarda alınması lazımdır.

Sigorta için alınması gereken sağlık raporu özel hastaneler tarafından alınamaz. Sağlık raporu için görevlendirilmiş olan hekimler kesinlikle OSGB iş yeri doktoru olmalıdır. Doktor tarafından yapılacak olan kontrollerden sonra çalışan kişinin işe uygunluğu değerlendirilir ve değerlendirme sonucunda da sağlık raporu verilir. Daha detaylı incelemek için sağlık raporu nasıl alınır sayfamıza da bakabilirsiniz.

Sağlık Raporu Ücretleri

Sigorta yaptırmak için alınacak olan sağlık raporu ücreti tek hekimden alındığı zaman şu fiyatlar ödenmektedir:

  • Üniversite hastaneleri tarafından verilecek olan sağlık raporu için belirlenen ücret 75 TL’dir.
  • Sağlık Bakanlığı tarafından verilecek olan sağlık raporu için belirlenmiş olan ücret 50 TL’dir.
  • Sağlık Kurulu Raporu için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan ücret 200 TL’dir. Bu rapor Üniversite hastanelerinden alındığında ise ücreti 300 TL olmaktadır.
  • İş yeri hekimleri aracılığıyla verilen sağlık raporu ise ücretsizdir.

Sağlık raporları için belirlenen ücretler her kurum için farklıdır. Bu sebepten dolayı da kimi kurumlar hiç ücret almazken kimi kurumlar ücret almaktadır.

İkametgah Belgesi

Sigorta başlangıcı için gerekli belgeler arasında bir diğeri de ikametgah belgesidir. İkametgah belgesi Türkiye’de yaşayan vatandaşların resmi adresini içeren bir belgedir. Bazı kurumlara yapılan başvurularda, sigorta girişlerinde, işe giriş işlemleri gibi işlemlerde ikametgah belgesi istenir. İkametgah belgesinin kurumlar tarafından alınabilmesi için iki yol bulunmaktadır. Bu yolları ise şu şekilde açıklayabiliriz:

  • İkametgah belgesi almak için geçmişte izlenen yol nüfus müdürlüklerine gidip ikametgah belgesini bu şekilde alabilmekti.
  • Günümüzde ise ikametgah belgesini temin etmek için izlenecek olan yol ise E-devlet sistemini kullanmaktan geçiyor.

E- Devlet Üzerinden Alınacak olan İkametgah Belgesinde İzlenmesi Gereken Adımlar

Günümüzde E-Devlet üzerinden de kolay bir şekilde ikametgah belgesi alınabilmektedir. E-devlet üzerinde izlenmesi gerekli olan adımlar şu şekildedir:

  • İlk olarak E-devlet resmi adresinde ikametgah adres belgesi sorgulama sayfasına girilir.
  • Açılan ekranda Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklanmalıdır.
  • Kimlik doğrulama sayfasında iken E-Devlet şifreniz ve T.C kimlik numaranızla beraber kimlik doğrulama işlemini yapabilirsiniz. E-Devlet şifresi almamışsanız bu şifreyi PTT şubelerinden alabilir veya alternatif kimlik doğrulama ile giriş yapabilirsiniz.
  • Daha sonra ikametgah belgeniz için de bir takvim günü kadar en fazla bir tane alabileceğiniz belgeyle ilgili uyarıların yer aldığı bir metin göreceksiniz.
  • Metinin altında bulunan bilgilendirme yazısını okudum yazısının yanında bulunan kutucuğu işaretleyip sayfanın hemen altında bulunan Devam Et seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.
  • Daha sonra açılan sayfada da belgenin kime ait olacağını seçmelisiniz. Bu seçimi de kendisi veya eş/çocuk seçeneklerinden bir tanesini seçebilirsiniz. Daha sonra da sayfanın hemen altında bulunan Devam Et seçeneğine tıklayabilirsiniz.
  • Daha sonra da kimlik bilgileriniz çıkacaktır. Belgenin neden verileceğiyle ilgili olan seçeneklerden birini seçmeniz lazımdır.
  • Kuruma İbraz, Kişi talebi veya Kişi Kurumu seçeneklerinden herhangi birini seçerek Sorgula seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.
  • Ardından da ikametgah belgeniz hazırlanacaktır. İsterseniz sayfanın hemen sağ üst köşesinde bulunan “Yazdır” butonuna tıklayarak yazdırabilirsiniz.

Adli Sicil Kaydı

Sigorta başlangıcı için gerekli evraklar arasında en mühim olanlarından biri de adli sicil kaydıdır. Adli sicil kaydı, sabıka kaydı anlamına da gelmektedir. Bu belge vatandaşların suç kaydı olup olmadığını gösteren bir belgedir. Geçmişte Adliyelere gidilerek temin edilen bu evrak, günümüzde ise E-Devlet sistemi aracılığıyla kolaylıkla alınabilmektedir. E-Devlet sistemi aracılığıyla temin edilecek olan adli sicil kaydı için izlenmesi gereken detaylar şu şekildedir:

  • Öncelikle E-devlet resmi adresinde adli sicil kaydı sorgulama sayfasına giriş yapılır.
  • Daha sonra açılan ekranda Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklanmalıdır.
  • Ardından da sisteme giriş yapılmalıdır.
  • Buradan ekrana gelen sayfadan temin edeceğiniz belgeyle ilgili uyarıların yer aldığı bir metin göreceksiniz. Bu metni okuduktan sonra da metinin altında bulunan bilgilendirme yazısını okudum yazılı seçeneğin yanında yer alan kutu işaretlenmelidir. Ardından da Devam Et yazılı butona tıklanmalıdır.
  • Açılan sayfada ise size ait olan kimlik bilgileri yer alır. Bu kimlik bilgilerin hemen altında bulunan belgeyi vereceğiniz kuruma göre seçmeniz ve bu belgeyi neden vereceğinize dair yazı yazmanız gerekir. Bu işlemleri hallettikten sonra da Sorgula butonunu seçmeniz gerekir.
  • Bu işlemi de tamamladıktan sonra adli sicil kaydınız hazır olacaktır. Sayfanın hemen sağ üst köşesinde bulunan “Yazdır” seçeneğine tıklayarak da sayfanın çıktısını alabilmeniz mümkündür.

Sigorta Girişinin Yapılması İçin Diploma Verilmesi Zorunlu Mudur?

Sigorta için gereken evraklar arasında diploma olması zorunlu değildir. Diplomanız elinizde bulunuyorsa fotokopisini ekleyebilirsiniz. Fakat elinizde diplomanız yoksa da E-Devlet sistemi aracılığıyla da diploma temin edebilirsiniz. Bunun için izlenmesi gerekli olan adımlar şöyledir:

Eğer diplomanıza ulaşamıyorsanız diplomamı kaybettim sayfamıza da bakabilirsiniz.

Aile Bildirimi Formu

Sigorta işlemleri için gerekli evraklar arasında bazen bu evrak da olabiliyor. Bunu iş yerinizden bilgi alarak da öğrenebilirsiniz. İlk kez işe girişlerde istenen kişinin asgari oran geçim indirimi başvurusu yapabilmesi için ve çocuk yardımından faydalanması amacıyla aile bildirimi formunu mutlaka doldurması gerekmektedir. Bu formu internet aracılığıyla da temin edebilirsiniz. Bu form hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve örnek form indirmek için aile bildirim formu nereden alınır sayfamıza mutlaka bakmanızı öneririz.

Aile bildirimi formu işe başlayacak kişinin medeni halinin evli olup olmadığı, evliyse de eşinin bir işte çalışıp çalışmadığını, çocuk sahibi olup olmadığı gibi bilgilerin doldurulduğu bir formdur. Aile bildirimi formu sayesinde çalışacak olan kişi asgari geçim indiriminden de faydalanabilmektedir.

Sigorta İçin Gerekli Olan Vesikalık Fotoğrafın Özellikleri

Sigorta için gerekli belgeler arasında vesikalık fotoğraf da yer almaktadır. Bu vesikalık fotoğraf ise sigorta başlangıcı yapılabilmesi için gerekli olmasından dolayı güncel bir fotoğraf olması çok önemlidir. Bu yüzden de son 6 ayda çekilmiş olan bir fotoğraf olmalıdır. Vesikalık fotoğrafın arka fonunun beyaz renkte olması çok faydalı olacaktır. Sigorta girişi için verilecek olan her evrakın mutlaka güncel olması gerekmektedir. Güncel olmayan evrak verilmesi durumunda ise evrakta güncelleme mutlaka istenecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu